Меню Затваряне

Ето как LinkedIn може да ви остави без работа, вместо да ви намери такава

Обновена на 30.06.2015 от Questo

linkedin

Най-могъщата платформа за намиране на работа в света LinkedIn би могла на практика да ви остави… без работа. Без да иска вашето съгласие, LinkedIn може да изпрати на вашия шеф известие, че сте кандидатствали за позиция в друга компания. Което би могло да ви струва настоящото работно място, особено ако шефът ви е достатъчно проклет.

Проблемът идва от това, че LinkedIn – без въобще да иска одобрението ви – събира за вас лични данни, включително и имейл адреси, които се използват от всички в офиса. Например често срещана практика е отдел „Продажби“ в една компания да има общ имейл sales@kompania.com, който е достъпен за всички и всеки може да прочете получените на него писма. Без вашето знание LinkedIn копира този имейл адрес и го добавя в профила ви: по-точно в секцията за допълнителни имейл адреси за контакт.

Оказва се, че ако кандидатствате през LinkedIn за нова работа, платформата би могла да изпрати писмо за потвърждение именно до този общ имейл адрес. А това означава, че всички, които имат достъп до него – включително и началниците ви – ще разберат, че сте кандидатствали за позиция в друга компания.

Точно това се е случило с Tale82, който разказва за злополучния си опит да си намери нова работа в този пост в reddit. „Разглеждах различни възможности за работа и реших да кандидатствам за една от обявите – казва той – Най-голямата изненада за мен беше, че имейът от LinkedIn за потвърждение на моята кандидатура беше изпратен на всичките ми колеги чрез общ имейл адрес. Проверих си профила (който НЕ СЪМ регистрирал с този общ имейл адрес) и открих, че в секцията за поверителност има имейл адреси, които аз никога не съм добавял, включително и въпросният общ имейл адрес. Така че най-вероятно този имейл е въведен там автоматично от LinkedIn.“

Представете си конфузната ситуация: кандидатствате за работа в конкурентна компания и всички в офиса получават потвърждение от LinkedIn, че кандидатурата ви е получена.

Реших да проверя какви данни е събрал за мен LinkedIn. Отворих профила си и с ужас установих, че в секцията Add&change email addresses е добавен и общият имейл адрес на нашия отдел: точно както го описва Tale82. Никога не бих сложил този имейл като форма на контакт с мен и съм сигурен, че той не е добавен от мен.

Което поне отчасти потвърждава разказаното по-горе: LinkedIn действително събира лични данн иза потребителите си и ги добавя в профилите им без да ги информира.

Ако не искате вашият шеф и колегите ви да знаят какво правите в LinkedIn, моят съвет е веднага да влезете в профила си и да проверите дали освен основния ви имейл адрес има добавени и други. Това става лесно: след като сте в профила си, влезте в Privacy&Settings > Account > Add&change email addresses. Ако видите имейл адрес, който не познавате или не трябва да е там, махнете го с Remove.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *