Меню Затваряне

Въведен наобратно ПИН код сигнализира ли в полицията при грабеж?

Обновена на 03.07.2015 от Questo

ATM

Тази седмица много български сайтове разпространиха новината, че ако въведете наобратно ПИН кода си на банкомат, това автоматично изпраща сигнал до полицията. Според разпространената информация този трик би трябвало да ви предпази от кражби и навременно реагиране на органите на реда.

Това, разбира се, не е истина. Ако въведете ПИН кода си наобратно, няма да се случи нищо, освен че банкоматът ще изведе съобщение за неправилно въведен код. Но тази лъжа беше повторена от толкова много онлайн медии като истини, че се наложи БОРИКА да излезе с официално съобщение, в което я опровергава.

По-интересно е обаче как една градкса легенда, която се разпространява в различни части на света поне от 8 години, изведнъж се превърна в достоверен факт за много български онлайн медии. В случая е лесно да се проследи, че става дума за лъжа, изградена върху лъжа, изградена върху лъжа.А с помощта на интернет целия процес на трансформация става почти мигновено: в рамките на ден.

Проста проверка с Google показва, че първоизточникът на „новината“ най-вероятно е сайтът zajenata.bg: според кеша на Google нформация с този текст се появява първо именно там(на 1 юли, докато останалите сайтове я преписват чак на 2 юли.) Освен това няколко сайта цитират като източник именно zajenata.bg.

Въпросната статия в zajenata.bg от своя страна използва като първоизточник Wikipedia, което за мнозина би могло да прозвучи достатъчно достоверно (въпреки че това не е така: Wikipedia е отворена система и всеки може да пише в нея каквото си поиска.) Важно е да се направят две уточнения:

1. В статията на zajenata.bg се посочва, че „може би, ако все още не е въведено в България, е крайно време“, т.е. прави се допускане, че предоставената информация може и да не е вярна;

2. Първоизточникът Wikipedia в случая е преразказ на съдържанието на верижен имейл, който циркулира в различни части по света поне от 2006 г. Съдържанието на този имейл е доказано невярно; независимо от това той продължава да се разпространява в пощенските кутии на хора от цял свят;

Тези две особености въобще не са забелязани или съзнателно не са описани от всички сайтове, който са копирали новината от zajenata.bg.

Светкавичното разпространение на невярна информация, засягаща финансовото състояние на българите, е до голяма степен стряскащо. Още по-притеслнително е, че акцията започва именно от  zajenata.bg, който според статистиката на Gemius е четвъртият най-четен български сайт. Създаването на съдържание, особено когато засяга личните финанси, е свързано с поемане на определена отговорност. Очевидно авторите на редица сайтове, минаващи в България за новинарски портали, не са запознати с тази концепция.

 

 

Подобни статии

6 Comments

 1. Борис

  Хубаво сте проучили въпроса , но все пак статията е насочена към хора с малко умствен багаж. Елементарното мислене показва, че моя код ако е 2345 , въведен обратно 5432. каква е гаранцията , че на Х от град Y , не е така истинския му код?!

  • Questo

   По принцип кодът е уникален в зависимост от картата… Т.е. въвеждане на чужд код няма да ви вкара в чужда сметка с вашата карта 🙂 Така или иначе идеята на статията е да разсее слух, който просто не е верен.

   • Борис

    Колко да е уникален кода при комбинации от 9 цифри за 4 позиции?
    винаги двама(поне) родено януари месец 66-та година могат да си сложат пин 0166!

    • Questo

     Ако разбирам правилно говорите за вероятността двама души, родени на една и съща дата, да си сложат eднакви ПИН кодове на картите си. Всъщност според този доклад това е едно от най-глупавите неща, които човек може да направи: защото повечето хора държат на едно място дебитната карта и документи за самоличност. И като им откраднат портфейла всичко приключва.

 2. pf maloym6tina

  И никой ли не помисли какво би въвел по-различно, ако кода му е от 4 еднакви цифри…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *