Меню Затваряне

Българите масово не знаят за събирането на лични данни от държавата

Обновена на 26.06.2015 от Questo

anonymous

Едва 22% от българите са наясно, че държавните агенции по света събират масово лични данни за гражданите си. В това отношение страната ни е на последно място в Европейския съюз. Това показва последното проучване на Евробарометър по темата за защита на личните данни.

В страни като Германия показателят достига 76%.

Въпреки че не са информирани за събирането на лични данни от държавата, повечето българи осъзнават, че проблем със злоупотребата на лични данни има, показва още проучването. Той може да варира от лични данни за здравноосигурителния статус през адрес и телефони до трафични данни.

Не на последно място е ползването на социални мрежи и възможността за кражба на лични данни. Хакването на профили е един най-често срещаните казуси, които читателите на този блог задават като коментари. Това е и една от най0търсените теми в блога: статията „Как да хакна профил във Facebook (и защо никога да не опитвам)“ е втората най-четена въобще.

Междувременно обаче голяма част от българите си не правят нищо, за да защитят профила си във Facebook. Само 51% от тях някога са опитвали да променят настройките за сигурност в своя профил с социалните мрежи. Средната стойност за ЕС е 57%, като в страни като Холандия, Великобритания и Швеция процентът достига 70. Общо 28% от българите въобще не знаят как да правят подобни промени в насторйките.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *