Меню Затваряне

Как да защитите пощата си в Gmail с двуетапно влизане

Обновена на 12.09.2014 от Questo

mail_password_emptyВероятно вече сте чули за руския хакер(и), който публикува в интернет паролите за достъп до почти 5 млн. акаунта в Gmail. Ако се опасявате, че и вашия може да е сред тях, най-доброто решение е веднага да смените паролата си. А ако искате да се защитите от неоторизиран достъп до вашата пощенска кутия, може да активирате двуетапното влизане в пощата си.

След като активирате услугата, влизането във вашатa Gmail поща ще става по малко по-различен начин. След като въведете паролата си за достъп, Google ще ви изпрати уникален код, който служи като втора линия на защита. Ще можете да влезете в пощата си само ако въведете и този код. Така, дори и някой да знае паролата ви, той няма да може да влезе във вашия акаунт.

За да активирате двуетпното влизане влезте на https://www.google.com/landing/2step/ с профила си в Google и натиснете бутона „Първи стъпки“. Ще трябва да въведете мобилния си номер и да изберете дали да получавате кодове за удостоверяване като СМС или чрез гласово обаждане (обикновено потребителите избират СМС, просто защото е по-удобно, а и кодовете ви пристигат написани). Има и трети вариант: ако имате смартфон може да инсталирате Google Authenticator. Предимството при него е, че може да получавате кодове дори и да не сте в обхвата на мобилна мрежа (необходима ви е само wifi мрежа).

Освен че двуетапното влизане ви дава по-голяма сигурност, то служи и като аларма срещу нарушители, тъй като при всяко неоторизирано влизане в профила ви от непознато устройство вие ще получавате известие на мобилния си телефон. А ако искате да затегнете дори повече сигурността на вашия Gmail акаунт, тези съвети може да са ви от полза. Ако пощата ви вече е хакната, следвайте тези правила.

Няколко често задавани въпроси за двуетапното влизане в Gmail:

Колко често ще получавам кодове за достъп?

Зависи. При първото ви влизане в пощата от определено устройство Gmail може да го запомни и повече да не изисква от вас код за достъп, когато се логвате от това устройство. В такъв случай системата ще иска от вас код за достъп само когато се логвате от непознато за нея устройство. Ако не активирате опцията за запомняне на устройства Gmail ще ви изпраща код за достъп при всяко влизане в пощенската ви кутия.

Таксуват ли се известията с СМС-и?

Google не таксува потребителите си за СМС известия, но в условията на услугата се посочва, че в някои случаи потребителят може да бъде таксуван от мобилния оператор. От най-големия мобилен оператор в България Mtel твърдят, че не таксуват абонатите си за СМС известия от Google (за другите два оператора не успях да разбера, тъй като формулярите им за въпроси изискват от потребителя да предостави име, мобилен номер и какво ли още не… не, благодаря). Повечето абонаментни програми така или иначе имат включени предостатъчно безплатни СМС-и, така че таксуването не би следвало да е проблем, дори и да го има.

Какво става, ако изгубя мобилния си телефон?

Ако Gmail е запомнил вашето устройство, той няма да изисква код за достъп при всяко ваше влизане и съответно мобилния ви телефон няма да ви е необходим, за да отворите пощата си. Ако обаче устройството ви не е запаметено или влизате в пощата си през непознато за нея устройство, загубата на мобилния телефон ще ви попречи да отворите пощенската кутия.

 

 

Подобни статии

7 Comments

 1. Гост

  Здравейте,
  Имам Gmail, който е с въведен телефон за допълнителна сигурност. Ползвам го само за някои по-важни регистрации като онлайн банкиране и facebook. На практика не го знае никои, освен базата данни на въпросните сайтове.
  В facebook съм дал опцията да не е видим за останалите потребители. Прочетох статията Ви за скриване на мобилния телефон и съм изпълнил и това също, както и съм се подсигурил с добри пароли.
  При случай на нужда от лична кореспонденция по Имейл, регистрации в магазини и т.н. ползвам друг, така да се каже „публичен“.

  Номера на телефона ми обаче е един и го ползвам от много години, както за работа, така и за лични разговори.
  Има ли начин някои да разбере по номера на телефона ми как се казва Gmail-a в който е въведен?
  Искам да предотвратя евентуалната възможност да получи СМС с нова парола, ако се докопа до телефона ми.
  Screen-a съм го защитил с Pattern lock, по принцип, но ако го откраднат или докато спя сложат картата в друг телефон, достатъчна защита ли е ПИН-кода на картата?

  Извинявам се за дългият пост, ще съм Ви много благодарен да споделите мнение и препоръка по отношение на мерките за сигурност, които съм предприел.

  Поздрави:)

  • Questo

   Здравейте, сещам се за няколко начина, по които SMS-ите могат да бъдат засечени, така, че да бъде пробита двустепенната идентификация. Единият е някой да ви заблуди да си инсталирате зловредно приложение, което прихваща входящите SMSи и ги изпраща към автора на приложение.

   Друг вариант е някой да се представи за вас пред мобилния оператор и да поиска прехвърляне на номера – т.е. да каже „Аз съм този човек и искам да се прехвърля на друг оператор, но да си запазя сегашния номер“. Доколкото знам такъв трик не е много труден в някои страни. В България е малко по-сложно, защото за прехвърляне на номера трябва да посетите мобилния оператор с писмен документ и лична карта, поне такива бяха изискванията допреди няколко години.

   Тези дни ще гледам да пусна статия за алтернативи на двустепенна идентификация, които не изискват въвеждането на мобилен номер. Един такъв е Google Authentificator, но трябва да проуча приложението, преди да мога да кажа повече.

   • Гост

    Благодаря за информацията,
    почти никакви приложения не използвам, с което надявам се съм отрязал вариантите за такива атаки. За такава наглост като смяна на оператора не ми беше минавало през ум, че може да се случи. Колкото и да е трудно, предвид изискванията за лична карта и подписване на документи на място, дано не дойде добре дошло за опити по темата тази информация… може би ще е по-добре да я няма.

    Прочетох за Google Authentificator, ще очаквам Ваша статия за това с интерес:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *