Меню Затваряне

Google Authenticator вече ще запаметява кодовете за достъп и в облака

Google Authenticator вече ще разполага с опция за запаметяване на кодовете, които генерира, във вашия Google акаунт.

Досега кодовете се съхраняваха само на смартфона, на който сте инсталирали Google Authenticator. Това създаваше неудобства, тъй като ако си изгубите или ви откраднат телефона, няма как да получите кодове, за да си върнете достъпа до всички акаунти, в които имате активирана двуфакторна автентикация.

„През годините получавахме обратна връзка от потребителите, че за тях е сложно да се справят с изгубени и откраднати телефони, на които са инсталирали Google Authenticator. Тъй като еднократните кодове се съхраняваха досега само на едно устройство, загубата на това устройства означаваше, че потребителите губят възможност да се логват на всички онлайн услуги, за които са настроили двуфакторна автентикация“, се казва в публикация на Google.

За да се възползват от новата функция, потребителите трябва да обновят версията на Authenticator, която имат на смартфона си. Към 25 април 2023 обновената версия не е достъпна за сваляне от България, така че не можах да я тествам.

Обновената версия на Authenticator има и ново лого | Снимка: Google

Според предоставените инструкции след като обновите приложението, можете да влезете в настройките му и да активирате фукнцията за бекъп на еднкоратни кодове.

Ако се случи така, че вече не разполагате с телефона си, можете просто да влезете във вашия Google акаунт и да видите кодовете, които Authenticator генерира.

Възниква въпросът какво следва да се направи, ако самият Google акаунт е защитен с двуфакторна автентикация, а вие нямате телефон и не сте логнати в акаунта си от друго устройство. Това би означавало, че не можете да достъпите кодовете, защото за да влезете в акаунта си също ви трябва код, който се генерира на момента.

В публикацията на Google не се посочва ясен отговор. Една от възможностите би могла да е да използвате т.нар. резервни кодове за достъп. Това са кодове, които са генерирани предварително, и които можете да използвате в случай, че нямате приложение за двуфакторна автентикация под ръка.

Удобство, но с цената на риск

Съхранението на кодове за достъп в облака винаги крие риск. Ако някой има достъп до вашия акаунт в Google, той може да види кодовете за всички свои профили, които сте защитили с двуфакторна автентикация.

Вероятно това е една от причините, поради които от Google досега са се въздържали от синхронизирането на еднократни кодове за достъп с вашия Google профил.

Въпреки това двуфакторната автентикация остава един от основните методи за защита на вашите акаунти в интернет. Тя ви предпазва от превземане на профила ви дори ако хакерите знаят паролата за достъп.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *