Меню Затваряне

Три начина да защитите профила си във Facebook (дори ако знаят паролата ви)

Обновена на 04.02.2019 от Questo

Потребителите на онлайн услуги все още масово подценяват ползите от двуфакторната автентикация. Това е процесът, при който влизането в профила става не само с парола, но и с еднократен код за достъп.

Да кажем, че някой е научил паролата за вашия Facebook профил. Той може по всяко време да влезе в него и да прави каквото си иска.

Но ако сте активирали двуфакторна автентикация, това няма да се случи. Когато този някой се опита да влезе, след паролата той ще трябва да въведе и 6-цифрен код за достъп. Този код се генерира на вашия смартфон и е за еднократно ползване. Освен ако физически не разполага със смартфона ви, недоброжелателят няма как да влезе в профила.

Едва 10% от потребителите на Gmail използват двуфакторна защита. Това показва колко незаинтерувани са те за сигурността на своите онлайн акаунти.

Мислете за двуфакторната автентикация като за втора ключалка на вратата. Дори някой да има ключа за основната ключалка, той не може да влезе в жилището ви, тъй като няма ключ за втората ключалка.

Нека да разгледаме три сравнително лесни за изпълнение начина да защитите Facebook профила си с двуфакторна автентикация. Всеки от тях намалява вероятността да станете жертва на хакери: дори и ако знаят паролата ви.

Автентикация с SMS

Това е най-лесният и удобен метод да защитите профила си с двуфакторна автентикация. Всеки път, когато влизате от непознато устройство, ще получавате SMS с код. Трябва да въведете този код, за да завършите успешно влизате в профила.

Този метод се счита за най-несигурен, тъй като SMS-ите могат да се прихващат. Така че ако сте параноик не ви го препоръчвам. За целите на тази статия обаче ще предположим, че нито сте параноик, нито пък профилът ви е толкова ценен, че някой да тръгне да ви прихваща SMS-ите.

Настройването на двуфакторната автентикация става така:

Settings>

Security and Login>

Use Two-Factor Authentication>

Edit>

Get Started>

Text Message

Facebook ще поиска да въведете телефонен номер(ако все още не сте въвели), на който да изпраща SMS-и с кодове за еднократно ползване.

Автентикация с мобилно приложение

При този метод получавате кодовете не като SMS, а чрез специално инсталирано за целта мобилно приложение.

Предимството на този метод е, че не е необходимо да въвеждате във Facebook мобилен номер. Социалната мрежа и без това знае всичко друго за вас, защо ви е да й давате и номера на мобилния си телефон?

За да активирате двуфакторна защита с приложение, трябва вече да сте инсталирали приложението на устройството си. Аз лично използвам Google Authenticator, но има и други варианти като Duo например.

А ето и как да настроите самата автентикация.

Settings>

Security and Login>

Use Two-Factor Authentication>

Edit>

Get Started>

Authentication App

На този етап би трябвало да виждате QR код. Ще трябва да го сканирате с вашето приложение за двуфакторна автентикация, за да получите 6-цифрен код. Полученият код трябва да въведете на следващия екран във Facebook, за да свържете приложение с профила си в социалната мрежа.

Кодове за достъп, записани на хартия

Да, има и такива. Можете да си носите кодовете предварително записани на парче хартия: например в портфейла. Така, ако се наложи да се оторизирате от непознато устройство, а не носите със себе си вашия смартфон, ще можете да използвате някой от тези кодове.

За да използвате тази настройка трябва вече да сте активирали двуфакторната автентикация като опция в профила ви. След това:

Settings>

Security and Login>

Use Two-Factor Authentication>

Edit>

Recovery Codes>

Setup>

Get Codes

Ще получите списък с 10 8-цифрени кода. Можете да използвате всеки един от тях само веднъж. Така че ако планирате да влизате многократно в профила си, добре е да си запишете всичките 10 кода някъде, където да са ви под ръка.

Бонус вариант: Заключване с флашка

За заключването на Facebook с флашка вече съм писал. Методът си има някои недостатъци: към момента е възможен само ако сте с Opera или Chrome, а и освен това трябва да носите флашката навсякъде със себе си.

Друг проблем е, че не всеки знае каква точно „флашка“(казват му още токън или донгъл) му трябва и откъде да си я купи. Самото намиране е трудно: пробвах да си намеря една по интернет и не открих нито един български онлайн магазин, който да предлага.

 

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *