Меню Затваряне

Профилът ми в Gmail е хакнат. Какво да правя?

Обновена на 09.03.2014 от Questo

mail_password_emptyХакването на вашата поща в Gmail е много сериозен проблем по няколко причини:

1) Хакерът може да изпраща писма от ваше име и да използва достъпът до вашата поща за измами и кражба на пари;

2) Ако използвате Gmail адреса си за различни разплащателни услуги като PayPal например, хакерът може да получи достъп до вашия акаунт и да източи парите ви;

3) Тъй като услугите на Google са обединени под един профил, хакерът автоматично получава достъп до всички услуги на Google, които използвате. Той получава пълен достъп до ценна информация: вашите интереси, хобита, предпочитания, документи и т.н. Чрез достъп до вашата поща хакерът дори може да инсталира от разстояние софтуер на мобилния ви телефон!

4) Тъй като много хора използват паролата от пощата си и за други онлайн услуги, хакерът би могъл да придобие достъп до, да речем, вашия профил във Facebook. (Ако Facebook профилът ви вече е хакнат, следвайте съветите в тази статия)

Да предположим, че профилът ви в Gmail е хакнат. Има два начина да разберете това:

– по-добрият вариант: По един или начин разбирате, че някой е отварял пощата ви, изпращал е писма от ваше име, ровил се е из личните ви данни, но не е сменил паролата за достъп. Това означава, че все още можете да влезете в пощенската си кутия. В такъв случай незабавно поискайте смяна на паролата. Това става от Настройки>Профили>Промяна на паролата. Изберете сигурна парола, която е трудна за познаване. Ако ви е трудно, следвайте тези правила.

– по-лошият вариант: Хакерът е сменил паролата ви за достъп и не можете да влезете в пощата си. Веднага използвайте формуляра за докладване и възстановяване на хакнати акаунти. Ще трябва да посочите какъв точно е проблемът, след което Google ще се опита да възстанови достъпа ви до услугата като ви изпрати нова парола. В зависимост от това какви настройки за сигурност сте задали, това може да стане през мобилен телефон (получаване на нова парола като SMS), изпращане на нова парола на алтернативен имейл адрес, който сте посочили, или като отговорите на таен въпрос.

Който и от двата варианта да ви се случи, веднага след установяването на проблема трябва да направите следните стъпки:

– да проверите всички акаунти за финансови услуги, които са свързани по някакъв начин с вашия Gmail адрес и да промените паролите за достъп до тях;

– да изпратите предупреждение до вашияте приятели и хора, чиито контакти са във вашия Gmail акаунт, че пощата ви е била хакната.

– да проверите дали има нови писма в папка „Изпратени“ и дали има активност по някоя от другите услуги на Google, които използвате.

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *