Меню Затваряне

Как да разбера дали някой използва моята wifi мрежа

Обновена на 17.12.2014 от Questo

wifi

Ето какво ми каза веднъж човек, който се занимава с уебдизайн: „Ако ти трябва безплатен Wifi просто виж какви мрежи открива устройството ти и пробвай да влезеш във всяка една от тях с парола 12345678. Все някой ще го е домързяло да си смени първоначално зададената парола.“

Включването към чужда Wifi мрежа може да се окаже по-лесно, отколкото си мислите. Затова ако понякаква причина мрежата ви не е защитена с парола или използвате първоначалната парола, дадена ви при инсталацията на вашия рутер, сменете паролата веднага.

Но да предположим, че вече сте направили това. Въпреки всичко интернет връзката ви се бави и имате опасения, че някой може да използва вашия безжичен интернет. Как да проверите дали това е така?

Обикновено рутерите разполагат с уеб интерфейс, който се отваря при въвеждането на техния IP адрес в браузъра. В зависимост от модела IP адресът на вашия рутер е нещо от рода на 192.168.0.1, 192.168.1.1 и т.н. (IP адресът следва да е изписан на кутията или в упътването към вашия рутер). Вижте как да откриете IP адреса на рутер при най-популярните операционни системи.

След като въведете име и парола и влезете в настройките на рутера, ще можете да видите списък с всички устройства, които са свързани към вашата wifi мрежа. При различните модели рутери този списък е на различно място: търсете нещо от сорта на Local Network, Attached devices, Client List или нещо, свързано с клиенти.

Списъкът съдържа имената, IP адресите и MAC адресите на всички устройства, които са закачени към вашата мрежа. Ако в него фигурира непознато за вас устройство, то е възможно нкой да използва безжичния ви интернет. Когато правите тази проверка, не забравяйте да отчетете всички ваши устройства, които сте вързали към мрежата. Ако имате смартфон или телевизор с интернет свързаност, те по всяка вероятност също ще изскочат в списъка. Ако забравите за тях, вероятно ще ги помислите за чужди устройства.

Има и други начини за откриване на крадци на безжичен интернет: например със специален софтуер, който открива и дори локализира взломаджиите или с просто следене на това дали рутерът ви продължава да работи активно дори когато всички ваши устройства са изключени. Темата е доста обширна – например някои недоброжелатели използват софтуер, за да имитират идентичността на вашите устройства – така че ако имате въпроси, споделете ги в секцията за коментари.

Подобни статии

13 Comments

  • Questo

   Здравейте, какво имате предвид под „нищо не става“? Не се ли появява съобщение за грешка? Уверете се, че знаете актуалната парола за рутера, възможно е служителите на интернет доставчика да са я сменили при инсталацията (или пък някой друг).

  • Questo

   Служителите са длъжни да Ви кажат, ако при инсталацията сменят името и паролата за достъп до рутера, както и да Ви ги запишат някъде.

   Бихте могли да върнете рутера към фабричните му настройки. В общия случай това става с продължително натискане на бутончето reset на рутера, като точната процедура би трябвало да е описана в упътването към рутера. Т.нар. ресетване на рутера връща всичките му първоначални настройки – включително първоначално зададените име и парола за достъп, които следва да са записани в упътването към рутера, на кутията или на сайта на производителя. Имайте предвид, че тази процедура заличава всички останали настройки на рутера Ви и може да се наложи да се свържете с Вашия интернет доставчик, за да Ви обясни как да си ги върнете обратно.

 1. Mariyana

  Zdraveite mnogo mi pomogna vasheto opisanie da vidia dali niakoi se e prekachil kam wifi mi.Pokazvashe dvama pc i android.Dopuskam che tova sa moite ustroistva.Obache si izkluchih wifi ot tel.i prodaljava da si stoi na klientskia list tozi android.Bihte li mi kazali ako znaete kak da razbera dali e na moia tel.ili e na niakoi nekanen gost.
  Blagodaria predvaritelno

  • Questo

   Здравейте Марияна, обикновено списъкът с устройства съдържа моделът на устройствата и техните MAC адреси. Ако във вашия случай не е изписан моделът на телефона ви, най-лесния начин да откриете дали това е вашето устройство е да проверите дали съвпадат MAC адресите на вашия телефон и изписаното устройство. В общия случай MAC адресът на телефона ви се намира в Настройки>Wi-fi>Разширени. Ако съвпадат, тогава няма за какво да се притеснявате. По принцип е възможно един добър хакер да имитира MAC адрес – така че да изглежда като вашия собствен – но едва ли се е стигнало чак дотам.

 2. viktor

  Здравейте опитвам се да проверя колко устройства са се прикачили към моят рутер ,и благодарение на вас разбрах как става но немога да се логна в страницата изписва ми грешна парола или име ама това няма как да съм сгрешил какво да правя?Благодаря предварително.

 3. мире

  При мен нищо не излиза:@ Въвеждам всичко и нищо не става тези ги няма никакви :Д Local Network, Attached devices, Client List

 4. Наташа Попова

  Здравейте,
  Вчера един от съседите ни обвини, ме сме му взели паролата на ройтерс с измама и сме му навъртяли сметка от 22 лв.
  Чиста лъжа, но искам да знам как да се защитя и дали рутерите иматисторията

  • Questo

   Да, рутерите имат логове, в които се записва какви устройства използват мрежата и кои сайтове се отварят. Не съм сигурен как това ще ви помогне за вашия казус – опитвате се да докажете, че не сте използвали неговата мрежа или че не сте влизали в сайта на Ройтерс през вашата мрежа?

 5. Simz

  Здравейте. Първо, благодаря за инфото. Открих списъка с устройствата. Излизат 4 на брой с еднакви IP-та, като само последните цифри са различни. Няма повод за притеснение, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *