Меню Затваряне

Пет основни правила за защита на вашата поща в Gmail

Обновена на 10.03.2019 от Questo

mail_password

Gmail е една от най-популярните имейл услуги, а фактът, че чрез нея получавате достъп до всички други услуги на Google, прави защитата й особено важна.Ако вашата поща вече е била хакната, незабавно минете към изпълнението на съветите в тази статия. Ако това диво щастие още не ви е споделяло и искате да сте сигурни, че няма скоро да ви сподели, следвайте тези пет основни стъпки, с които ще затегнете защитата на вашата поща в Gmail.

1. Изберете трудна за разбиване парола: т.е. такава, която трудно може да се налучка. Ако паролата ви е комбинация от рожденна дата, име на любим човек или марка кола, сменете я с произволна комбинация от числа и букви. Веднага сменете паролата си, ако попада в този списък. Ако се чудите каква парола да изберете, може би тази статия ще ви помогне.

2. Следете активността в пощенската си кутия. В дъното на основната страница с входящата поща има линк към вашата последна активност в профила. Натискането му отваря списък с последните 10 влизания във вашата поща. Списъкът съдържа информация за IP адреса, от който е влизано, времето на влизането, браузъра и операционната система. Още по-обширен списък с активността във вашата поща ще намерите на https://www.google.com/settings/security. Ако видите непознат IP адрес, това може да означава, че някой друг има достъп до пощата ви. Ако не знаете какъв е вашият IP адрес, използвайте един от многото сайтове в интернет като този или този, които могат да ви дадат тази информация.

3. Активирайте известията за необичайна активност. Подобно на Facebook, и Google ви предлага възможност да ви информира по мейл или по телефон(за последното ще трябва да предоставите на Google номера на мобилния си телефон), когато засече необиочайна активност във вашия акаунт. Включването на тази опция става пак от „Последна активност в профила“.

4. Активирайте достъпа до Gmail през HTTPS. По подразбиране пощата ви е настроена да работи с HTTPS, но ако по някаква причина сте изключили тази настройка, сега е време да я включите отново. Тя ви пази от нерегламентиран достъп до вашето потребителско име и парола.

5. Не отговаряйте на писма, които уж са изпратени от централата на Google и които изискват от вас да въведете потребителското си име и парола някъде. Google не изпраща такива заявки по мейл. Става дума за фишинг (Какво е фишинг?)

Подобни статии

2 Comments

  1. Ina

    Как може да се промени името и фамилията, и паролата на пощата в gmail, на мобилната версия. Регистрирах я от новия телефон, т.е регистрирах си профил, тя си стои включена и когато влезна ви настройки не намирам опция за тази промяна. Нито как да си променя паролата. Може ли да ми обясните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *