Меню Затваряне

Как да изтрия данните за активността ми в Google

Обновена на 03.06.2016 от Questo

googleВ тази статия обясних накратко колко много данни събира Google за вас. В зависимост от настройките за поверителност на вашия профил данните може да включват географски координати; списък на всички търсения, които сте правили в Google; гледания на клипове в Youtube; записи на собствения ви глас, ако сте използвали функцията за гласово търсене; информация за музиката, която сте качили на телефона си, ако използвате Android; дори информация за нивото на батерията на телефона в конкретен момент.

Цялата тази информация е видима за вас на адрес https://history.google.com. Google я използва основно за да ви пласира реклами, които съвпадат с вашите интереси: ако например търсите в Google информация за часовници, при следващото гледане на клипче в Youtube може да видите реклама на часовник.

Ако искате да изтриете тези данни, може да го направите от същия адрес. След като влезете с потребителското име и парола за профила си в Google, обърнете внимание на падащото меня в горния ляв ъгъл на екрана. От него може да изберете различни секции с информаци за вашата активност в интернет.

Ето и самите секции:

Активност в мрежата и приложенията 

Показва списък на всички думи и термини, които сте търсили в Google, с дата и точен час на търсенето

Гласова и аудиоактивност

Записи на всички гласови команди, които сте подали през микрофона: например ако използвате OK Google

Информация за устройството

Различни данни, събрани от преносимите ви устройства: инсталирани приложения, файлове, състояние на батерията и други

Записи на географски координати, снети от мобилния ви телефон

История на гледане в YouTube

Списък на клипчета, които сте гледали в Youtube

История на търсенията в YouTube

Списък на думи, които сте въвели в търсачката на Youtube

google-iztrivaneСега, когато знаете какви са данните и къде да ги намерите, нека да видим и как може да ги изтриете. Това става от менюто в горния десен ъгъл – иконката му е три точки една под друга. От него може да изберете „Опции за изтриване“, където може да посочите изтриване на записите за конкретен период – например последния ден, последната седмица или друг времеви период – или изтриване на всички записи, направени някога.

След като всичко е изтрито, вероятно ще поискате да изключите настройките за записване на активността ви. Да предположим, че не искате Google да води отчет за всички ключови думи, които сте въвели в търсачката. Може да изключите тази настройка като кликнете върху Активност в мрежата и приложенията и изберете „Актуализиране на настройката“. Включването и изключването става с приплъзването на бутонче с курсора на мишката.

А сега повторете упражнението с всички останали секции в падащото меню.

Подобни статии

1 Comment

  1. Pingback:Телефонът ви може да бъде хакнат с обикновена гласова команда | Онлайн сигурност и защита на личните данни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *