Меню Затваряне

Телефонът ви може да бъде хакнат с обикновена гласова команда

Обновена на 12.07.2016 от Questo

google

Използвате ли Google Now? Ако отговорът ви е „Да“, продължавайте да четете – следващите редове може да ви се сторят доста интересни.

За тези, които не знаят, Google Now е софтуерен продукт, който позволява да управлявате мобилното си устройство с гласови команди. Той е наличен във всички по-нови версии на Android, но може да се открие и в iPhone като част от браузъра Chrome. Използвайки гласови команди OK Google, може да накарате устройството си да търси определен термин в търсачката, да отвори уебсайт, да набере определен номер и т.н.

Група университетски изследователи са открили начин да задават гласови команди, които са трудно разбираеми от хората, но се разбират лесно от смартфоните. Командите звучат като машинен глас и човешкото ухо трудно може да различи думите в тях, дори и да внимава. За самите мобилни телефони обаче командите са кристално ясни. Резултатите от проучването са представени накратко в Softpedia, а пълното резюме на изследването е публикувано тук.

Използвайки подобни „скрити“ гласови команди, някой може да активира Google Now и да му зададе опасни инструкции. Например може да накара мобилния телефон да отвори зловреден уебсайт или да инсталира малуер. Авторите на изследването са направили тестове с два смартфона – един Samsung Galaxy S4 и един iPhone 6. Резултатите показват, че в повечето случаи устройствата разчитат безпогрешно скритите команди, ако източникът им (тонколона, лаптоп или друго устройство) е на до 3.5 метра разстояние от тях. Резултатите от тестовете са представени и в триминутно видео.

Както се чува от клипчето, командите звучат почти нечленоразделно за човешкия слух и лесно могат да бъдат сбъркани с гласов ефект или нещо друго. В което се крие и опасността.

Google Now е включен по подразбиране в голяма част от новите модели смартфони с Android. Функцията за изпълняване на гласови команди лесно може да бъде деактивирана. Освен ако не използвате гласови команди постоянно, съветвам ви да я изключите поне поради две причини – не само за да не сте жертва на подобна атака, но и защото Google записва и запазва в архивите си гласовите команди, които подавате.

Подобни статии

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *