Меню Затваряне

Български болници и банка са атакувани от хакери през 2015

anonymous

През 2015 г. хакери са извършили атаки срещу болнични заведения и финансова институция в България. Това се посочва в последния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“. Документът е сравнително лаконичен по отношение на кибер заплахите в България и от него е трудно да се извади кой знае какъв извод. Все пак може да се заключи, че страната не е защитена от атаките, които се случват на други места по света.

„През 2015 г. у нас са осъществени посегателства срещу информационни системи на ключови структури от централната и местната администрация, лечебни заведения и други“, се казва в доклада. Не е уточнено за какви атаки става въпрос. Възможно е да става дума за неоторизиран достъп до информационни системи, какъвто може да се осъществи неособено трудно спрямо някои български болници. Може обаче да става дума и за DDOS атаки – бомбардиране на уеб сървърите с голям брой заявки, при което те излизат от строя, а с тях и цялата онлайн услуга. Такива атаки бяха осъществени по време на изборите през 2015 г. и резултатът от тях беше срив на сайтовете на ЦИК и на няколко други държавни институции.

Този факт е отчетен в доклада: „Преди и след изборите за местна власт са констатирани значителен брой кибератаки от типа DDoS, довели до временна недостъпност на уебресурси на множество институции. Направен е опит за подобна кибератака срещу финансова институция.“

Последното изречение предполага, че DDOS атака е направена и срещу сървър на българска банка. Наскоро Анонимните поставиха Българска народна банка като една от целите си, като неформалната хакерска група използва именно DDOS атаки, за да сваля сайтове на финансови институции. Разбира се, това съвсем не означава, че цитираната в доклада атака е именно срещу БНБ, нито че е част от кампанията на Анонимните. В началото на миналата година имаше масирана фишинг атака срещу няколко български банки. Това обаче е различен тип атака, тъй като таргетира повече клиентите на банките, а не информационната инфраструктура на самите банки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *