Меню Затваряне

„Анонимните“ атакуват централни банки от цял свят, и БНБ е сред целите им

Обновена на 25.05.2016 от Questo

anonymous

Преди около месец неформалната група хакери „Анонимните“ започнаха кампания срещу редица централни банки и няколко борсови оператори. Операцията, станала популярна като OpIcarus, предвижда поразяването на сайтовете на около 60 централни банки от цял свят, включително и Българска народна банка.

Скоро след обявяването на операцията се появиха и първите резултати. Според публикации в различни медии и анализи за състоянието на сървърите, публикувани в Twitter, „Анонимните“ са успели чрез DDOS атаки да свалят за кратко сайтовете на централните банки в страни като Мексико, Гърция, Босна, Доминиканската република, Холандия, Малдивите, Кипър.

Крайният план на „Анонимните“ обаче е далеч по-амбициозен. Те искат да поразят сайтовете на ключови за финансовата система институции. Основната им цел са Банката за международни разплащания, Международния валутен фонд и Световната банка. „Анонимните“ са се прицелили и в Лондонската фондова борса и американския борсов оператор NASDAQ. В списъка с институции, които „Анонимните“ са си поставили като мишени, фигурира и Българска народна банка.

През ноември 2015 г. сайтът на БНБ за кратко беше свален като част от масирана атака срещу страниците на Централна избирателна комисия и други държавни институции.

Каква е крайната цел на „Анонимните“? Според собствените им обяснения, идеята им е да отнемат властта от ръцете на елита и да я върнат на хората. Не е много ясно какво точно се има предвид под „елита“, но изглежда това е събирателен образ на политиците (начело с президента на САЩ Барак Обама), богатите и банкерите. „Те се чувстват защитени в своята кула от слонова кост, изградена върху счупения гръб на трудещите се хора с присъщата за тях човечност – се казва в съобщение, разпространено от „Анонимните“ – В човечността обаче се крият още съжаление и милост, които пък биват продиктувани от страх. Но ние не сме съвсем човечни. „Анонимните“ сме нещо повече, защото не изпитваме нито страх, нито милост. Време е да покажем на света истинската сила на безличната, безименната и призрачната част от обществото“.

Трудно е да се каже дали няколко DDOS атаки по сайтовете на централни банки изобщо биха имали някакъв ефект върху международната финансова система; въпреки че насаждането на страх би могло да има негативно отражение върху фондовите пазари например. И все пак новата акция на „Анонимните“ заслужава вниманието заради мащабите, в които е обявена. Друг е въпросът дали хората, които участват в нея, си дават сметка какви биха могли да са последствията от голям срив на борсата или избухването на банкова паника.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *