„Анонимните“ атакуват централни банки от цял свят, и БНБ е сред целите им

anonymous

Преди около месец неформалната група хакери „Анонимните“ започнаха кампания срещу редица централни банки и няколко борсови оператори. Операцията, станала популярна като OpIcarus, предвижда поразяването на сайтовете на около 60 централни банки от цял свят, включително и Българска народна банка.

Скоро след обявяването на операцията се появиха и първите резултати. Според публикации в различни медии и анализи за състоянието на сървърите, публикувани в Twitter, „Анонимните“ са успели чрез DDOS атаки да свалят за кратко сайтовете на централните банки в страни като Мексико, Гърция, Босна, Доминиканската република, Холандия, Малдивите, Кипър.

Крайният план на „Анонимните“ обаче е далеч по-амбициозен. Те искат да поразят сайтовете на ключови за финансовата система институции. Основната им цел са Банката за международни разплащания, Международния валутен фонд и Световната банка. „Анонимните“ са се прицелили и в Лондонската фондова борса и американския борсов оператор NASDAQ. В списъка с институции, които „Анонимните“ са си поставили като мишени, фигурира и Българска народна банка.

През ноември 2015 г. сайтът на БНБ за кратко беше свален като част от масирана атака срещу страниците на Централна избирателна комисия и други държавни институции.

Каква е крайната цел на „Анонимните“? Според собствените им обяснения, идеята им е да отнемат властта от ръцете на елита и да я върнат на хората. Не е много ясно какво точно се има предвид под „елита“, но изглежда това е събирателен образ на политиците (начело с президента на САЩ Барак Обама), богатите и банкерите. „Те се чувстват защитени в своята кула от слонова кост, изградена върху счупения гръб на трудещите се хора с присъщата за тях човечност – се казва в съобщение, разпространено от „Анонимните“ – В човечността обаче се крият още съжаление и милост, които пък биват продиктувани от страх. Но ние не сме съвсем човечни. „Анонимните“ сме нещо повече, защото не изпитваме нито страх, нито милост. Време е да покажем на света истинската сила на безличната, безименната и призрачната част от обществото“.

Трудно е да се каже дали няколко DDOS атаки по сайтовете на централни банки изобщо биха имали някакъв ефект върху международната финансова система; въпреки че насаждането на страх би могло да има негативно отражение върху фондовите пазари например. И все пак новата акция на „Анонимните“ заслужава вниманието заради мащабите, в които е обявена. Друг е въпросът дали хората, които участват в нея, си дават сметка какви биха могли да са последствията от голям срив на борсата или избухването на банкова паника.

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.