Меню Затваряне

Ще правите ли ъпгрейд до Windows 10? Пазете се от този вирус

hacker

Ако все още не сте ъпгрейднали операционната си система до Windows 10 – но планирате да го направите – дочетете тази статия до края. От края на юли хакери разпространяват по електронната поща вирус, замаскиран като ъпдейт на Windows 10.

Жертвата получава имейл, уж изпратен от адрес update@microsoft.com. Съдържанието на мейла изглежда така (източникът на снимката е blogs.cisco.com, които съобщават за атаката):

win10_blacked_out

Към имейла е прикрепен и файл. Ако го свалите и отворите, вирусът се инсталира на вашия компютър и блокира достъпа до всичките ви файлове. Вирусът е от типа рансъмуер, при който файловете ви остават заключени, докато не си платите, за да бъдат декриптирани. Рансъмуерът е сравнително нов явление, който бързо набира популярност сред кибер престъпниците и разчита на факта, че малко хора все още знаят как да се справят с него.

Три неща, които е важно да знаете, за да избегнете заразяване:

1. Microsoft наистина предлага безплатен ъпгрейд до Windows 10, но ви известява за това с прозорче на работния екран, а не с имейл.

2. Ако получите имейл със заглавие Windows 10 Free Update, дори и да идва от адрес с разширение @microsoft.com, не го отваряйте.

3. Право на безплатен ъпдейт до Windows 10 имат само собствениците на легално купен Windows 7 и 8. Ако не сте сред тях, не би трябвало да получавате предложение за ъпдейт. Ако все пак получите, нещо очевидно не е наред.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *