Меню Затваряне

Ще правите ли ъпгрейд до Windows 10? Пазете се от този вирус

Обновена на 24.08.2015 от Questo

hacker

Ако все още не сте ъпгрейднали операционната си система до Windows 10 – но планирате да го направите – дочетете тази статия до края. От края на юли хакери разпространяват по електронната поща вирус, замаскиран като ъпдейт на Windows 10.

Жертвата получава имейл, уж изпратен от адрес update@microsoft.com. Съдържанието на мейла изглежда така (източникът на снимката е blogs.cisco.com, които съобщават за атаката):

win10_blacked_out

Към имейла е прикрепен и файл. Ако го свалите и отворите, вирусът се инсталира на вашия компютър и блокира достъпа до всичките ви файлове. Вирусът е от типа рансъмуер, при който файловете ви остават заключени, докато не си платите, за да бъдат декриптирани. Рансъмуерът е сравнително нов явление, който бързо набира популярност сред кибер престъпниците и разчита на факта, че малко хора все още знаят как да се справят с него.

Три неща, които е важно да знаете, за да избегнете заразяване:

1. Microsoft наистина предлага безплатен ъпгрейд до Windows 10, но ви известява за това с прозорче на работния екран, а не с имейл.

2. Ако получите имейл със заглавие Windows 10 Free Update, дори и да идва от адрес с разширение @microsoft.com, не го отваряйте.

3. Право на безплатен ъпдейт до Windows 10 имат само собствениците на легално купен Windows 7 и 8. Ако не сте сред тях, не би трябвало да получавате предложение за ъпдейт. Ако все пак получите, нещо очевидно не е наред.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *