Меню Затваряне

Личните ви данни струват 1 долар на черния пазар

Обновена на 01.06.2016 от Questo

id_docs_hansaВ интернет се продават огромни количества крадени лични данни – като се започне от пароли, имейл адреси и телефонни номера и се стигне до по-чувствителни данни като физически адреси, имена, данни за здравословното състояние и т.н.

Предлагането на лични данни на черния пазар е толкова голямо, че сканирано копие от личната ви карта вече би могло да се открие на цена от 1 долар. Снимката към тази статия е обява в Hansa, един от нелегалните онлайн платформи за търговия в скрития интернет. Авторът на обявата твърди, че продава 12 сканирани копия на документи за самоличност на български граждани. Всяко от тях струва по един долар, което прави цена от 12 долара за целия пакет от копия. Не е посочено какви точно документи са сканирани, но вероятно става дума за лични карти, международни паспорти, адресни регистрации и т.н.

Колекцията от български документи е част от по-голям пакет, съдържащ в себе си хиляди копия на документи за самоличност на хора от цял свят. Авторът на обявата посочва, че „имам достъп до огромна база данни с докуемнти от целия свят. Може да купите сканираните документи на едро за смешно ниска цена!!“. След това съшият уточнява, че няма време да провервява всеки от сканираните документи един по един, затова не може да гарантира дали данните на всеки документ са все още валидни.

Личните данни биха могли да се използват за издаването на фалшива лична карта или друг документ на ваше име, с която да се извършват престъпления или да се пътува в чужбина. Разбира се, винаги съществува вероятност обявата да е измама, въпреки че има стикер Trusted Vendor. Това е само един от примерите за търговия с лични данни с български произход. Ако търсите достатъчно настоятелно ще попаднете на оферти за скимирани банкови карти от България, PayPal акаунти или лични документи.

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *