Меню Затваряне

Как да защитя смартфона си с парола

Обновена на 03.09.2015 от Questo

phones

Мобилните телефони отдавна не са само малките устройства, с които провеждаме разговори. Смартфоните ни са входна врата към нашите снимки, музикални предпочитания, профили в социалните мрежи и електронни разплащания.

Преди 15 години едва ли бихте се притеснявали да услужите на някого с телефона си. В крайна сметка какво толкова може да направи, освен да поцъка на Snake и да види на кого сте звъняли?

Но с навлизането на умните телефони всичко това се променя: устройството в джоба ви се превръща в компютър, камера и разплащателен терминал едновременно. А това създава необходимостта да защитите достъпа до него.

Най-лесният начин това да се случи е като му сложите парола. Паролите в никакъв случай не са непробиваеми, но до известна степен защитават поверителността ви.

Защита на целия смартфон с парола

Вероятно най-предпочитаният метод за заключване на телефона е като му се сложи парола чрез системните настройки на устройството. Тази защита заключва целия телефон и с него не може да се прави почти нищо, освен ако потребителят не въведе парола за достъп.

Как да сложите парола на смартфон с Android: в общият случай активирането на паролата става от Settings>Security>Screen lock. Освен с парола, имате избор да изберете заключване с PIN код, фигура (по-известно като съединяване на точки на екрана) и отключване с изображение на лицето ви. Последното е най-малко надеждният вариант, тъй като някой, който прилича на вас, би могъл да отключи устройството. Рискът това да се случи може да ви се струва малък, но знаете какво казват азиатците за европейците: всичките ми изглеждат еднакви.

Как да сложите парола на iPhone: активирането става от Settings>Touch ID & Passcode (на по-старите устройства без Touch ID е само Passcode)>Turn Passcode On. Ако телефонът ви има Touch ID ще видите и опция за отключване с пръстов отпечатък.

Защита на отделни приложения с парола

Ако все пак сте филантроп и искате да позволите на други хора да ползват мобилното ви устройство, бихте могли да инсталирате приложение, което да заключва само отделни апликации. Така отделни части от телефона остават ползваеми, докато в същото време достъпът до SMS-и, Facebook и други остава ограничен.

За телефон с Android: В Google Play ще откриете прилично разнообразие от приложения за заключване. Може би най-ползваното от тях – с над 100 млн. инсталации досега – е AppLock. Изборът обаче е доста голям, а и според този доклад AppLock има някои проблеми със сигурността.

За iPhone: Заключването на отделни приложения с парола в заключен iPhone е мъчна, направо невъзможна работа. За ограничаване на достъпа до приложения в заключени телефони има някои други възможности като Restrictions (Settings>General>Restrictions.) Ако обаче iPhone-ът е отключен, тогава бихте могли да инсталирате приложение като iAppLock, което заключва приложения с парола или пръстов отпечатък.

 

Подобни статии

6 Comments

  1. Pingback:Как да заключа WhatsApp с ПИН код? – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *