Меню Затваряне

Как да заобиколите „правото да бъдеш забравен“

Обновена на 31.08.2015 от Questo

google

От около година Google е принудена да филтрира резултатите от търсенията на територията на Европейския съюз. Съгласно решение на Европейския съд компанията трябва да предоставя на гражданите на ЕС възможност да премахват имената и личните си данни от базата данни с индексирани страници на Google.

А сега на прост език: да предположим, че някой напише клевета за вас в интернет форум. Google ндексира форума и когато някой потърси вашето име в търсачката, тя му изкарва линк към страницата, където е написана клеветата срещу вас.

Европейският съд реши, че така се нарушават правата на гражданите, които трябва да имат възможност да заличават данни, свързани с тях, които са неверни или важни – например телефони, адреси, банкови сметки и т.н. Това решение стана популярно като right to be forgotten, или на български: правото да бъдеш забравен.

Google трябваше да се съобрази с това решение и да пусне онлайн формуляр, с който всеки гражданин на ЕС има право да поиска индексираната информация за него да бъде изтрита и да не се появява при търсене в Google. Това право не е абсолютно – Google разглежда всяка заявка за премахване на информация индивидуално и преценява дали да я удовлетвори или не.

Така, ако изпратите заявка до Google и тя бъде удовлетворена, Google ще изтрие линка към форума, където се съдържа клеветата срещу вас. Той вече няма да се появява в резултатите от търсене, въпреки че самият форум и клеветата ще продължат д асъществуват в интернет.

От 2014 г., когато правото да бъдеш забравен влезе в сила, от България са подадени общо 1256 заявки за премахване на информация, като данните са актуални към август. Поискано е премахването на почти 5000 линка от резултатите в Google, като от тях са премахнати 21%, или 857 линка.

Въпреки че е насочено срещу писането на лъжи и публикуването на лични данни в интернет, правото да бъдеш забравен има един недостатък. То позволява на хора, които са постъпили некоректно или са откровени престъпници, да заличават данни за своите престъпления.

Да предположим, че сте работодател и назначавате нов човек, но преди това решавате да проверите името му в Google: и откривате, че човекът е с няколко висящи дела и с обвинения в измами. Вероятно откритието ще ви накара да се замислите дали да го назначите. Но ако този човек е достатъчно съобразителен и е подал заявка до Google, вие няма как да стигнете до тези любопитни факти от автобиографията му.

Има начин обаче да се заобиколи правото да бъдеш забравен. Това право засега важи само на територията на ЕС, т.е. ако потребител от Япония или САЩ например направи справка, той продължава да вижда всички резултати на Google, включително и онези, които са филтрирани за територията на Европа.

Ето защо е достатъчно да отворите търсачката на Google през чуждестранен IP адрес – и по-точно такъв, който не е на територията на ЕС. Как става това? Най-лесният начин е като използвате безплатен прокси сървър, който пренасочва интернет трафика ви към чужбина. Така за Google вие сте чуждестранен гражданин, т.е. правилото да бъдеш забравен не важи. Ето как да го направите в няколко стъпки.

1. Използвайте прокси сървър. Ето подробни инструкции ка да го направите;

2. При избора на прокси сървър изберете страна, която не попада в регулациите на правото да бъдеш забравен, т.е. такава извън ЕС;

3. Заредете google.com и търсете каквото искате да търсите;

Ако ви мързи да правите всичко това, бихте могли просто да отворите някоя чуждестранна версия на търсачката: например австралийската.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *