Меню Затваряне

Как да настроя анонимен прокси сървър в браузъра си

Обновена на 29.12.2014 от Questo

proxy-list

Анонимните прокси сървъри са машини, които до една или друга степен замаскират вашия интернет трафик. В зависимост от вида и функциите, прокси сървърът може да скрие вашия IP адрес (така че да изглежда, че се намирате в Китай или Парагвай например), както и друга информация за устройството, което използвате.

В интернет могат да се открият доста компании, които предлагат безплатен анонимен прокси сървър. Необходимо е само да настроите браузъра си така, че да може да го използва. Щом приключите с настройките, всяка заявка, която правите на браузъра си – т.е. всяка отворена интернет страница – първо минава през прокси сървъра, скривайки вашия IP адрес, и едва тогава достига до сървъра на уебсайта, който се опитвате да отворите.

Използването на прокси може да е полезно, ако по някаква причина се опитвате да отворите сайт, достъпът до който е забранен в България или в региона, в който се намирате. Или пък ако не искате да оставяте реалния си IP адрес при посещение и коментиране на статия в сайт или блог. Важно е да знаете, че повечето анонимни прокси сървъри въобще не са толкова анонимни и непроследими. Така че ако планирате да ги използвате за компютърни престъпления, заплахи или кибер терор, не се притеснявайте: ще ви хванат.

Използването на безплатно прокси става сравнително лесно:

1) Намерете безплатен прокси сървър. Най-лесният начин да го направите е с Google: опитайте нещо от рода на free anonymous proxy list. Сайтовете, предлагащи проксита, предоставят списък със сървъри в различни страни. Изберете най-подходящия за вас и вижте какъв е неговия IP адрес и порт. Запишете тази информация, тъй като тя ще ви трябва при настройването на браузъра. Двата основни типа предлагани сървъри са HTTP и SOCKS. Няма да задълбаваме какви точно са разликите между тях: засега е достъачно да се каже, че HTTP са удачно решвение за разглеждане на сайтове, но SOCKS сървърите се считат за по-сигурни при скриването на лични данни.

2) Въведете данните на сървъра във вашия браузър. За да използвате избрания от вас сървър, трябва да пренасочите трафика си към него. В общия случай това става по посочения начин.

Внимание: посочените настройки са примерни и може да варират в зависимост от версията на браузъра и вида на операционната система. Посочени са само примери за трите най-масово използвани браузъри. Ако използвате различен браузър или не откривате посочените отметки в менюто, оставете коментар под статията с версията на браузъра (и за коя операционна система е) и ще допълня текста с инструкции за вашия браузър.

Mozilla Firefox

Влезте в Options>Advanced>Network>Configure how Firefox connects to the internet>Manual proxy configuration. Въведете IP адреса и номера на порта на сървъра. Потвърдете избора.

Google Chrome

Влезте в Settings>Show advanced settings>Network>Change proxy settings> Въведете IP адреса и номера на порта на сървъра. Потвърдете избора.

Microsoft Internet Explorer

Влезте в Tools>Internet Options>Connections>LAN Settings>Use proxy server for your LAN. Въведете IP адреса и номера на порта на сървъра. Потвърдете избора.

Подобни статии

8 Comments

 1. Kiril

  На компа ми ( Windows 7)от време на време ми се появява надпис,че и друг
  компютър има същия IP адрес.От фирмата доставчик на интернет ми казаха, че не могат да разберат кой е този човек.Въпроса ми е опасно ли е това за мен и има ли начин да се разбере кой е този, който го използва, или евентуално да се блокира това?

  • Questo

   Здравейте, не искам да ви вкарвам във филми, би могло да е, макар да е доста теоретична постановка. Ето я самата постановка: някой би могъл да извърши престъпление и след това да бъде установен IP адресът му, който в случая съвпада с вашия. Това означава, че разследването ще стигне и до вас. Бях чел в един интернет форум съвсем реална история, случила се тук в България, развила се по подобен сценарий. Едно момче го викат в полицията, където му обясняват, че е влязъл във Facebook профил на момиче. Момчето обаче нито познава момичето, нито пък е влизало в профила й. Но полицията установила, че влизането е станало именно през неговия IP адрес. В последствие се оказало, че взломаджията всъщност е някаква приятелка на жертвата или нещо от сорта, а момчето е невинно.

   Обикновено съвпаденията на IP адресите спо случват, когато много компютри ползват една и съща мрежа (какъвто според мен е случаят) или когато доставчикът предоставя динамични IP адреси. Между другото вашият доставчик ви е послъгал, че не може да открие кой стои зад дублиращия IP адрес. Може и още как, просто е свързано с известна работа. А и доставчикът ви няма право да ви предостави подобна информация.

 2. Спасия

  Здравейте, аз съм с windows 8 и не мога да разбера конкретно за случая на гугъл хром къде точно се въвеждат IP адреса и кода? Ще се радвам да помогнете 🙂

 3. A

  Здравейте, ако през прокси сървър се регистрирам във форум, например, ще се скрие ли моят ip адрес при регистрацията и ще мога ли да използвам новия ip адрес, който е през прокси сърсвъра занапред? И също за колко време? Всмисъл, че ако си направя регистрацията през прокси и вляза, а след това изляза и си върна настройките за старото ip, то следващия път като вляза ще ми бъде ли сменен ip адреса, с който съм се регистрирал със този стария т.е. моят си истински ip адрес?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *