Меню Затваряне

Как да отворя блокиран сайт

Обновена на 30.12.2014 от Questo

blocked-site

Ако в офиса или училище разполагате с компютър с интернет, вероятността да е блокиран достъпът ви до определени сайтове като Facebook или Youtube е голяма. Това се прави от съображения за сигурност, а и за да не се губи от времето и вниманието на служителите и учащите. Възможно е също така даден сайт – например портал за онлайн залагания – да е блокиран на територията на цялата страна по законодателни причини.

В тази статия ще разгледаме няколко начина да заобиколите забраната и да получите достъп до блокирания сайт. Поради факта, че има много начини да се блокира сайт, посочените в статията методи може да се окажат неефективни. Въпреки това е полезно да ги знаете, за да може да реагирате следващият път, когато някой реши да ограничи правото ви на достъп до информация. Или, както се получава по-често, до безцелно цъкане на игри.

Използвайте прокси сървър. Сайтове като hide.me, zend2.com, proxfree.com, hidemyass.com и много други (окриват се лесно с едно търсене на free proxy в Google) ви позволяват да отворите сайт, който е блокиран от вашия администратор. Просто отворете прокси сървъра, въведете в полето адреса на сайта, който искате да отворите, и чукнете Enter. Ако ви мързи да извършвате тази процедура всеки път можете да настроите браузъра си така, че интернет трафикът да минава през прокси сървър.

Опитайте да отворите сайта през неговата мобилната версия или IP адрес. Тези два метода не са особено надеждни, но все пак нищо не пречи да ги опитате. Повечето големи сайтове имат версия, която е оптимизирана за мобилни устройства. Нейният адрес е малко по-различен от официалния адрес на сайта (например мобилната версия на moiatsait.com е m.moiatsait.com). Понякога зареждането на мобилната версия в браузъра позволява да се разглежда съдържанието на сайта. Другият вариант е да откриете IP адреса на сайта и в полето на браузъра да въведете него, а не интернет адреса на сайта (например IP адресът на questona.com е 195.191.149.147) IP адресът на един сайт се открива лесно с някои от многото онлайн услуги като IP Checker или Get Site IP.

Проверете браузъра си за приставки за филтриране на сайтове. Това са приложения, които се инсталират допълнително на браузъра, за да блокират достъпа до определени сайтове. Отворете настройките на браузъра си и вижте дали в списъка с инсталираните приставки (Add-ons) фигурират приложения като Block Site или LeechBlock. В тях могат да се добавят и вадят адресите на сайтовете, които администраторът иска да блокира. Просто махнете онези сайтове, до които искате да имате достъп.

Изтрийте блокирания сайт от hosts файла на вашия компютър. Филтрирането на сайтове чрез системния файл hosts е често използвана техника, която позволява на администратора да блокира даден уебсайт на ниво компютър. Можете да отворите файла и да видите дали желаният от вас сайт не е в списъка на блокираните. За потребителите на Windows hosts се намира в папката etc, като в общия случай адресът на тази папка е нещо такова(зависи от версията на операционната система): Windows\System32\drivers\etc. Отворете файла с Notepad. Някои версии на Windows изискват да отворите файла като администратор (Open as administrator). Ако адресът на сайта фигурира в списъка (би трябвало да изглежда по следния начин: 127.0.0.1 www.facebook.com), просто го изтрийте и запаметете промените.

Изтрийте блокирания сайт от филтъра на рутера. Ако в офиса използвате безжичен интернет, администраторът може да блокира даден сайт за всички устройства, които са вързани към wifi мрежата. За целта той въвежда адреса на сайта в специален филтър на съдържание в рутера. Ако знаете паролата за достъп до настройките на рутера (парола за достъп до рутера и парола за достъп до безжичната мрежа са две различни неща!) можете да влезете във филтъра и да изтриете адреса на сайта от списъка с блокираните страници. В зависимост от модела на рутера този списък може да се казва Filter, Parental Control, Block Specific Sites и др.

 

Подобни статии

5 Comments

 1. Хюсеин Хамид

  Здравейте,
  искам да попитам как да вляза в сайтове за запознаства който за блокорани за България. Пробвах всички варианти който сте дали тук но нито един не става.

  • Questo

   Бихте могли да опитате с Tor, сваля се от torproject.org, но и той не дава пълна гаранция, че ще отворите сайтовете, които целите.

 2. Мария

  Здравейте,не разбирам въобще затова искам съвет.
  Имаме магазин и собствен сървър.и сървъра блокира.Съответно нямаме достъп до нищо нито до маилите,системата ,касата и плащания с карта.Имаме мн важен период който започва ит утре и очакваме доста клиенти ,но неможах да платят карта.Въответно ще е катастрофално за бизнеса защото тази акция най-важната за годината.
  Има някакъв сервис които до 24ч уж трябва да намерят решение.една част от сървъра трябва да се смени.но съответно ит преди 12 год.
  Има ли някакъв вариант поне касата да работи ? Или др начин?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *