Меню Затваряне

Каква е разликата между таен и скрит чат във Viber

Обновена на 05.09.2019 от Questo

В тази статия ще разгледаме таен и скрит чат, две от основните функции за поверителност на комуникацията във Viber.

Съобщенията във Viber са криптирани и не могат да бъдат разчетени(все още) от трети страни, които подслушват интернет трафика. Но те могат да бъдат разчетени, ако някой има физически достъп до смартфона ви.

Използвайки таен и скрит чат, вие можете да намалите риска това да се случи.

Какво всъщност е таен чат (Secret Chat) и скрит чат (Hidden Chat) и какви са разликите между двете?

Тайният чат прави така, че изпратеното съобщение изчезва, след като получателят му го е прочел. Това е т.нар. самоунищожаващо се съобщение. Вместо да го изтривате ръчно, то се изтрива само и изчезва от устройствата на получателя и подателя.

Скритият чат прави така, че съобщението се заключва с ПИН код. Съобщение, изпратено в скрит чат, остава в устройството, но може да бъде прочетено само от хора, които знаят ПИН кода за отварянето му.

Това беше краткото обяснение. А сега да преминем към детайлното.

Внимание! Долупосочените инструкции са за смартфони с Android.

Как да започнете таен чат (Secret Chat)

1. Отворете чат прозорец с човека, с когото искате да започнете тайния чат

2. Изберете:

Menu (трите вертикално подредени точки) >

Switch to Secret Chat

До полето за въвеждане на съобщението има таймер. От него можете да изберете колко време след прочитането съобщението ще се самоизтрие.

Зададеното по подразбиране време е 1 минута. Ако не изберете различна продължителност, съобщението ще се изтрие 1 минута, след като получателят му го отвори.

Можете да избирате различна продължителност на показване на съобщенията.  Тя може да варира от 1 секунда (подходящо, ако искате съобщението да се изтрие веднага, след като е отворено) до 1 седмица.

Когато зададеното от таймера време изтече, съобщението изчезва както от смартфона на получателя, така и от устройството на подателя.

Какво трябва да знаете за тайните чатове

Ето няколко особености на тайните съобщения.

Тайните чатове не са защитени с парола. Тази функция само изтрива съобщението след прочитане, но не ви гарантира, че никой друг няма да го прочете.

Да кажем, че някой ви е изпратил тайно съобщение, но вие сте оставили смартфона си на масата. Ако трети човек вземе устройството и отвори Viber, той ще прочете тайното съобщение, което е предназначено за вас.

Снимки и видеа, изпратени като тайни съобщения, не изчезват напълно от смартфона. За разлика от текстовите съобщения, снимките и видеата, изпратени като тайни съобщения, остават на смартфона след като изчезнат от чата. Това е така, защото Viber ги съхранява в отделна папка за медийни файлове. Те могат да бъдат достъпени, ако някой разглежда телефонави и отвори тази папка.

Тайните съобщения не могат да бъдат запазени със скрийншот. Това важи само за смартфони с Android. Ако се опитате да направите скрийншот на тайно съобщение, ще получите известието: „Екранната снимка не може да бъде заснета“.

Съобразявайте продължителността на таймера с дължината на съобщението. Ако изпратите много дълго съобщение и го настроите да изчезне след 1 секунда, то може да се изтрие, преди получателят да е успял да го прочете цялото.

Забележка: Докато тествах функцията „таен чат“, открих, че таймерът невинаги е надежден. При един от тестовете съобщението изчезна само от телефона на получателя след изтичане на зададеното време. В друг случай съобщението изчезна само от телефона на подателя след изтичане на времето.

Нямам идея на какво се дължи това. Но то показва, че е възможно тайното съобщение да остане във Viber дори и след предполагаемото му изтриване.

Как да започнете скрит чат (Hidden Chat)

1. Отворете чата, който искате да скриете.

2. Отворете менюто Chat info (плъзнете пръста си наляво).

3. Изберете Hide this chat.

4. Въведете 4-цифрен ПИН код. Потвърдете кода с повторно въвеждане.

Когато някой ви изпрати съобщение в скрит чат, вие ще получавате известие за това на екрана на смартфона си. Но когато отворите Viber, съобщението няма да се вижда в списъка с останалите чатове.

За да отворите съобщението, трябва да въведете ПИН кода в полето за търсене на Viber.

Какво трябва да знаете за скритите чатове

Скритите чатове не се виждат в списъка с Viber съобщения. Тайните чатове излизат в списъка с останалите Viber съобщения. Скритите чатове обаче не фигурират там и могат да бъдат прочетени само ако въведете ПИН кода за отключването им в търсачката на Viber.

Скритите чатове са скрити само за потребителя, който ги е заключил с ПИН код. Ако скриете чат, съобщенията от него ще се показват на смартфона само след въвеждането на ПИН код. Но на смартфона на другата страна в чата те ще се показват като нормални съобщения.

Можете да сменяте ПИН кода на скрития чат. Ето как става това.

Изберете:

More >

Settings >

Privacy >

Hidden Chats >

Change PIN

Въведете новия ПИН код.

Можете да отмените забравен ПИН код, но губите съобщенията в скрития чат. Ако сте забравили ПИН кода си, можете лесно да го отмените. В такъв случай обаче написаните досега съобщения в чата изчезват и не могат да бъдат възстановени. Чатът се превръща в „нормален“ и можете да го заключите с нов ПИН код.

Затова, ако искате да си пазите хронология, постарайте се да запомните ПИН кода на скрития чат.

А ето как да отмените забравен ПИН код.

Изберете:

More >

Settings >

Privacy >

Hidden Chats >

Reset PIN

Не можете да отваряте скрити чатове от вторични устройства. Такива са лаптопи, настолни компютри и таблети. Можете да отваряте скрити чатове само от първичното устройство, а това е смартфонът, с който сте регистрирали Viber акаунта си.

Можете да превърнете скрит чат в нормален чат. Ако вече не искате даден чат да е скрит, можете да го направите нормален, така че да се показва със всички други съобщения в списъка на Viber.

За да направите това, отворете чата, плъзнете пръста си наляво и изберете Unhide this chat.

Потвърдете избора си като въведете ПИН кода, с който сте заключили чата.

Подобни статии

23 Comments

 1. Антоанета

  Здравейте!
  След като деинсталирам Viber за някакво време, когато го включа отвово, ще се пази ли хронологията ми?

  • Questo

   Не, хронологията се пази на устройството. Ако деинсталирате Viber, триете и хронологията. Може да направите бекъп ореди да го инсталирате и после да импортнете старите чатове в новия Viber

 2. Антоанета

  Здравейте отново. Също при деинсталиране, контактите ми ще продължават ли да виждат кога за последно съм била на линия?

  • Questo

   Ако имате предвид, че изпратеното съобщение е изчезнало, това следва да се случи. Тахйните чатове имат функция за самоизтриване след определен период от време. Повече подробности вижте в статията, под която сте публикували коментара.

   Ако имате предвид, че цялата хронология е изчезнала и сега не можете да я намерите, може би говорите за скрит чат. За да откриете хронологията, въведете в полето за търсене ПИН, кода, с който сте заключили скрития чат.

   • Мими

    Здравейте, всички снимки изпратени в скрит чат изчезват след известно време от устройството на получателя, а при подателя стоят.
    Това функция на скрития чат ли е?
    Благодаря

    • Questo

     Основната функция на скрития чат е да не се показва сред останалите чатове в Inbox. Ако снимките изчезват само от устройството на получателя, а остават на устройството на подателя, възможно е получателят да ги трие ръчно

     • Мария

      Благодаря Ви
      Но получателят не ги трие. Интересното е, че при него липсва изображението, но текстът към изображението стои.

 3. Велина

  Здравейте,как да възстановя скрит чат във вайбър?Не желая да имам такъв,не успявам да го премахна

 4. Николова

  Здравейте,мога ли да получавам таен или скрит чат от абонати, които не са в телефона ми?
  Благодаря

 5. Жожо

  Здравейте бих искала да попитам относно тайните чатове, те излизат ли като съобщения ако се направи разпечатка? Благодаря предварително

 6. Виви

  Здравейте,
  Възможно ли е да се разбере дали на даден телефон съществува таен чат с конкретен човек и как?
  Благодаря предварително!

  • Questo

   Привет, тайните чатове (Secret chat)се виждат, когато отворите Viber. Ако имате предвид скритите чатове (hidden chat), не ми е известно да има начин, по който може да видите всички скрити чатове на телефона ви. Всеки скрит чат се отваря с четирицифрен ПИН код. Ще трябва да помните с кои контакти имате скрит чат и какъв е кодът за всеки отделен чат.

 7. ВИВИ

  Благодаря за бързия отговор!
  Въпросът ми беше дали по някакъв начин е възможно директно или индиректно (чрез някакво излизащо известие) да се разбере дали на конкретен телефон съществува скрит (hidden) или таен (secret) чат без да се въвеждат каквото и да било кодове.
  За една приятелка питам 🙂

  • Соня

   Здравейте, Виви.
   Мисля, че знам отговора..и аз като Вас за приятелка проучих…
   Влизате в програмата, икона чат, дясно долу трите точки, настройки, privacy, скрит чат….ако надписите „смени пин, “ за неактивни, значи НЯМА скрити за приятелката чатове…ако са в тъмно черно и кликнете, излиза клавиатура…тогава…..ДА, има!

 8. Соня

  Здравейте, Виви.
  Мисля, че знам отговора..и аз като Вас за приятелка проучих…
  Влизате в програмата, икона чат, дясно долу трите точки, настройки, privacy, скрит чат….ако надписите „смени пин, “ за неактивни, значи НЯМА скрити за приятелката чатове…ако са в тъмно черно и кликнете, излиза клавиатура…тогава…..ДА, има!

 9. П

  Здравейте,
  Има ли начин да разберем, че някой е скрил чата с нас, при положение че при нас си излиза като нормален чат?

  • Questo

   Едва ли, скритият чат е скрит само в устройството на този, който иска да го скрие 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *