Меню Затваряне

Най-добрият безплатен антивирусен софтуер

Обновена на 02.10.2022 от Questo

Забалежка: тази статия беше публикуваназа пръв път през 2019, но е актуализирана с резултати от тестове през 2022 г.

Сигурно сте чували поговорката, че безплатен обяд няма.

Но ако си търсите безплатен антивирусен софтуер, попаднали сте на правилното място. В тази статия ще направим списък на най-добрите безплатни антивирусни програми.

Освен че се вписват в нулевия ви бюджет, общото между тези продукти е, че действително ще ви свършат полезна работа.

Едно уточнение: безплатните антивирусни програми не могат да вършат чудеса. Те могат да сканират компютъра ви за вируси и да ви пазят от някои видове малуер. Но има и много неща, които не могат да правят: да от криват откраднатия ви лаптоп, да криптират файловете на устройството, да защитават уебкамерата ви от шпиони и т.н.

Всъщност нито една антивирусна програма не ви гранатира 100% защита. Но ако трябва да правите решение за безплатен или платен продукт, претеглете внимателно ползите от платения софтуер, преди да предпочитете спестяването на едни 50-100 лв. на година.

Топ 5 на най-добрия безплатен антивирусен софтуер

Забележка: това не е типична класация с първо, второ и трето място, а по-скоро селекция от няколко продукти. Всеки от тях е добър с нещо, което не го прави непременно по-добър от останалите.

Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender е добра комбинация между прост интерфейс и ефективна система за откриване на вируси.

Когато отворите програмата, виждате в основното меню само това, което ви трябва: бутон за сканиране на системата и резюме на откритите досега заплахи.

По средата има поле за сканиране с drag and drop. То е удобно, ако искате да сканирате само определен файл или папка, вместо да пускате скан на целия твърд диск.

Румънската компания, която разработва Bitdefender, твърди, че безплатният й продукт може да излови всичко от вируси през троянци, та чак до рансъмуер, спайуер и zero-day експлойти (това са новооткрити уязвимости в даден софтуерен продукт, които все още не са пачнати).

Нямаше как лично да установя дали тези твърдения са верни, затова проверих оценките на Bitdefender от тестовете на AV-Test. Германският институт е тествал платеният продукт на компанията Bitdefender Internet Security, в който има повече функции и съответно нива на защита.

Оценката на Bitdefender е впечатляваща: 6 от 6 възможни за защита в реално време и 100% успеваемост при засичането на новооткрити уязвимости и масово разпространен малуер.

Bitdefender (включително и безплатната му версия) залага на behavior технология, която следи поведението на файловете на вашия компютър. Когато един файл се държи съмнително, дори и да не покрива дефинициите в базата данни с малуер, той бива изолиран.

Bitdefender предлага и базова защита от уеб заплахи. Програмата може да засича фишинг сайтове, както и такива, които съдържат малуер.

За обобщение – отличен избор за антивирусно решение, а освен това можете да си дръпнете и trial версия на някои от платените им продукти, за да прецените дали ви излиза сметката да си я купите.

Avast Free Antivirus

Чешкият софтуерен разработчик Avast Software е собственик на може би най-популярната безплатна антивирусна програма. Думичката „безплатна“ не бива да ви заблуждава: Avast е претъпкан с функции и е готов да ви ги осигури, без да давате и стотинка.

Програмата има мощен скенер, който проверява устройството ви за вируси, червеи, троянски коне и други гадинки, които може да са попаднали на твърдия диск. Но това така или иначе го прави всеки безплатен антивирусен софтуер.

Добавената стойност идва от инструменти като Behavior Shield, който следи в реално време за съмнителна активност на устройството.

Обикновено антивирусните програми разполагат с база данни, в която са вписани всевъзможни видове малуер. Когато програмата сканира компютъра, тя сравнява файловете на диска с тези в базата данни. Ако открие точно съвпадение, софтуерът блокира намиращия се на диска файл, тъй като го счита за опасен.

Но ако файлът е опасен, въпреки че не съвпада с пробата в базата данни? Антивирусната програма вероятно ще го пропусне.

Но тогава се задейства Behavior Shield. Той не следи за пълно съответствие, а само за сходно съмнително поведение на файла. Ако открие такова, инструментът маркира файла като заплаха.

С Avast получавате и инструмент за анализ на домашната wi-fi мрежа. Той ще ви сигнализира, ако заключвате рутера си с  лесна за хакване парола, или ако към мрежата са се закачили непознати устройства.

Като цяло Avast е чудесен избор за безплатен антивирусен софтуер и неслучайно се използва от милиони потребители по света. Програмата има 100% успеваемост в засичането на зловреден код.

Avira Free Security Suite

Германската компания Avira предлага съвкупност от почти дузина безплатни инструменти, събрани в един общ пакет, който не струва нищо.

Освен антивирусна програма, в него влизат и няколко интересни благинки, свързане със запазване на личните ви данни.

Един от тях е Privacy Pal – инструмент, който “ оптимизира над 200 настройки за поверителност“ на устройството ви. Те засягат различни данни као например местоположението ви (събира се от браузъри и от Windows 10), гласови команди и търсения (събират се от виртуалния асистент Cortana), или пък файлове, които отваряте (да, от Microsoft искат да знаят дори какви филми и музика предпочитате).

Разполагате още с мениджър за пароли, който пази и помни вместо вас всичките ви пароли, а вие трябва да помните само една – тази, с която го отключвате.

Интересно допълнение е наличието на VPN. Това е услуга, която анонимизира трафика ви, скрива реалното ви местоположение и ви предпазва от събиране на данни за вас (предимно от страна на големите интернет компании, но също и на други любопитковци).

Безплатен VPN? Не бързайте да се радвате. Месечният лимит на трафика е само 500 MB. Ама шамар да е, аванта да е.

Avira има оценка 6.0 (максималната възможна) за защита в реално време от AV-Test. Софтуерът е засякъл успешно 100% от zero-day малуер атаки, което не е идеално, но е колкото средното равнище за антивирусната индустрия.

За сметка на това при засичането на разпространени видове малуер софтуерът се справя със 100% точност. С което получава заслужено място в списъка на най-добрите антивирусни програми.

Kaspersky Free

Kaspersky Lab имат особен ореол над главата си, тъй като са руска компания, а както знаем руснаците много разбират от хакери и съответно трябва да разбират и от антивирусни.

Безплатният продукт на Kaspersky е буквално оглозган до кости, ако го сравним с платените пакети за индивидуални потребители. Kaspersky Total Security например имате всичко от родителски контрол през браузър за онлайн банкиране до криптиране на данни.

Но дори и безплатният Kaspersky има какво да покаже. Софтуерът сканира устройството за всякакви познати вируси и други форми на малуер. Базата му данни се обновява автоматично, което означава, че в момента, в който Kaspersky Lab засекат нова проба, тя се синхронизира с базата данни на вашето устройство и програмата ще я разпознае, ако се заразите.

Kaspersky инсталира на браузъра ви приставка, която маркира опасните линкове. Тя следва да ви предупреждава, когато сте на път да отворите потенциално опасен сайт, например фишинг страница.

Платеният Kaspersky Internet Security покрива тестовете на AV-Test с почти отлична оценка: софтуерът засича 99.4% от малуера в реално време.

В САЩ Kaspersky Lab са недолюбвани, особено откакто бившия президент на САЩ Доналд Тръмп забрани на държавната администрация да използва продукти на компанията. Причината? Kaspersky работели заедно с руското разузнаване и им снасяли информация.

Каква истина има в това не е ясно. Така или иначе безплатният им продукт се ползва с добра репутация от милиони потребители. Ако ви трябва антивирусна защита с нулев бюджет, ще трябва да избирате между приумиците на Тръмп и резултатите от тестовете на Kaspersky.

AVG Antivirus Free

AVG и Avast са собственост на една и съща фирма (Avast Software), така че до голяма степен технологиите в тях се припокриват.

С безплатната версия на AVG получавате базова защита срещу вируси и други видове малуер, разпространяващи се по интернет и имейл. Т.нар. пълна защита не е активна (вижда се и на скрийншота) и за да я ползвате, ще трябва да си купите платената версия.

Но пък има доста опции за сканиране: можете да сканирате целия диск, само отделни папки или файлове, както и да проверите външни устройства (флашки).

Отделно от това можете да сканирате устройството си, за да установите дали отделни файлове го натоварват и забавят.

Резултатите на AVG Internet Security (платен продукт) от тестовете на AV-Test са добри. Програмата отчита 100% успеваемост при засечането на zero-day заплахи.

Трябва ли да плащате за антивирусен софтуер?

Платените продукти защитават от повече заплахи и ви дават повече функции. Те ви осигуряват и повече информация за устройството под формата на доклади.

Безплатните програми дават базова защита, която в много случаи не е достатъчна. Но са добро начало.

Този списък няма претенции за изчерпателност. Ако имате други идеи за безплатен антивирусен софтуер, ще се радвам да ги споделите в коментарите.

7 Comments

  1. Pingback:True or Fake: Фишинг кампания от името на български куриер – Questona

  2. Ловчанлията

    Malwarebytes е ефективна и лесна за употреба програма за премахване на злонамерен софтуер и е много лека, има пробен 14 дневен период и след изтичане се връща към безплатна версия без пълната защита в реално време, но пак сканира и си върши работата добре, тествано и препорчвам.

  3. Стефан

    Windows 10 и по нови идват с включена антивирусна от Microsoft, Windows Defender в операционната система. Много от другите безплатни антивирусни ползват данните от сърфиране в интернет и други за да си плащат сметките, може и същото да важи и за тази на Microsoft не съм сигурен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *