Меню Затваряне

Как да криптирам флашка с BitLocker

Обновена на 28.01.2020 от Questo

BitLocker е софтуер за криптиране на памет, който е интегриран във версиите на Windows от Vista нагоре.Странно решение е да не го включат в Windows 10 Home, но и там има настройка за криптиране на твърдия диск.

BitLocker ви позволява да заключвате с парола вътрешната(хард диск) и външната памет (външни хардове, флашки). Това означава, че файловете на лаптопа или на флашката са криптирани и не могат да бъдат разчетени.

BitLocker съвсем не е перфектен: има няколко по-известни опити заключени с програмата файлове да бъдат разшифровани. Ако имате някакви супер тайни файлове, които не искате никой да отвори, вероятно тази програмка едва ли е най-удачното решение.

За сметка на това той присъства на всички що-годе нови компютъри с Windows и е удобен, ако набързо искате да шифрирате файлове на флашка. Ето как става това.

1.Отворете WIndows Explorer и изберете иконата на флашката с десния бутон на мишката;

2.От падащото меню изберете Turn On BitLocker;

3.От менюто Choose How You Want To Unlock This Drive можете да изберете да заключите флашката си по два начина: с парола и със смарт карта.

Use A Password To Unlock This Drive: тази опция заключва флашката с парола. За да прегледате съдържанието й е необходимо да въведете парола;

Use My Smart Card To Unlock The Drive: тази опция предполага, че разполагате със смарт карта и четец за смарт карти, което я прави не особено удобна за компютри, към които няма вързан четец. Дори и тогава обаче е възможно да прегледате съдържанието на флашката, използвайки код за възстановяване;

4.Кодът за възстановяване се получава от следващото менью: How Do You Want To Store Your Recovery Key. Имате две възможности: можете да изберете кодът ви да бъде генериран и запазен като текстов файл на компютъра (Save The Recovery Key To A File), а можете да изберете Print the recovery Key, което принтира кода. Кодът за възстановяване се използва, ако сте забравили паролата си или не можете да използвате смарт карта.

5.От следващото меню Are You Ready To Encrypt This Drive page изберете Start Encrypting. В зависимост от това какъв е размерът на файловете, което криптирате, може да се наложи да си почакате.

При първото вкарване на флашката в USB слота (след като вече е била криптирана) можете да изберете Automatically Unlock On This Computer From Now On. Така ще можете да отключвате флашката, без да се налага всеки път да въвеждате парола (само на конкретното устройство, разбира се). Помислете обаче дали това е добър вариант: все пак не искате някой, с който делите компютър, да може да преглежда файловете във ваше отсъствие.

Подобни статии

1 Comment

  1. Pingback:Най-добрият безплатен антивирусен софтуер на 2020 – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *