Меню Затваряне

Как да осигурите по-добра защита на вашата WiFi мрежа

Обновена на 17.12.2014 от Questo

keyboard

Достъпът до безжичната ви мрежа създава определени опасности за вашата сигурност. Забавянето на интернет връзката е най-малкия ви проблем – добре трениран специалист с неоторизиран достъп до WiFi мрежата може да следи какво правите в интернет и да открадне ценна за вас информация.

За да намалите тези рискове, следвайте тези няколко стъпки. Те осигуряват само базова защита, но достатъчна за нуждите на обикновения онлайн потребител.

1. Проверете дали някой се закача към вашата WiFi мрежа. Повече по тази тема можете да прочетете тук.

2. Сменете фабрично зададената парола на рутера си, ако не сте го направили досега. Поради разнообразието от модели няма да се спирам конкретно на процедурата за всеки различен модел. Тя (процедурата) би следвала да е описана в упътването на рутера ви. Или по-лесния вариант – потърсете я в Google.

2 1/2. Сменете и името на вашата WiFi мрежа, ако все още използвате фабрично зададеното (напр. cisco, linksys и т.н.). Тук защитният фактор е чисто психологически: когато външен потребител види мрежа с фабрично зададено име, той предполага, че собственикът й не си е направил труда да смени и останалите фабрично зададени настройки.

3. Сменете криптирането на мрежата на WPA2. Това е може би най-важната препоръка. Към момента този стандарт на криптиране се счита за най-сигурния от всички, въпреки че и WPA вероятно ще ви свърши прилична работа. Най-слаб е WEP: той се пробива лесно със софтуер. Ако го използвате, препоръчително е веднага да минете към WPA2. Отново поради разнообразието на модели няма да описвам конкретно как става това за различните модели, но обикновено тази настройка се намира в секция Wireless Security.

4. Ограничете достъпа до мрежата си за устройства с определини IP и MAC адреси. Ефективността на тази настройка е спорна, тъй като недоброжелателите могат лесно да я заобиколят. Преведно на прост език: IP и MAC адресите обозначават идентичността на устройствата, които са включени във вашата мрежа. Като допускате до мрежата си само устройства с определена идентичност, на теория това би трябвало да ви предпази от достъп до мрежата на непознати устройства. Обаче всеки хакер с повече умения може лесно да фалшифицира някоя от зададените от вас идентичности и да мине през ситото.

Най-голямо внимание следва да обърнете на 3 и 2. Доброто криптиране и използването на трудни за разгадаване пароли са добра комбинация за защита на домашната WiFi мрежа.

Подобни статии

1 Comment

  1. Pingback:Най-добрият безплатен антивирусен софтуер на 2020 – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *