Меню Затваряне

Mobile Sandbox търси зловредни приложения за Android

Обновена на 13.03.2014 от Questo

sandboxMobile Sandbox е любопитен експеримент, който се финансира от германското правителство. Представлява уеб базирана услуга за откриване на зловредни приложения за Android.

Според едно от последните проучвания на Kaspersky броят на мобилните приложения, които се опитват да крадат лични данни на потребителите или да им навредят по друг начин, вече е достигнал 10 млн. Това се дължи на факта, че върху предлагането на тези приложения в много случаи няма качествен контрол (малуер може да се открие дори в официалния онлайн магазин Google Play).

Това означава, че ако имате навика да инсталирате приложения на телефона си, без да проверявате кой ги прави и каква информация за продукта има в интернет, Mobile Sandbox може би ще ви е полезен. Услугата все още е в процес на доработване, но това не пречи вече да е изпитала десетки хиляди приложения за Android (само в Германия са изпратени над 500 хил. приложения за сканиране към март 2014г., от България са изпратени 70 заявки(числото расте бързо)). Платформата проверява какви разрешения за достъп изисква дадено приложение от вашия телефон и дали и по какъв начин то може да ви навреди. Това помага за откриването на най-различни типове малуер: например приложения, които превръщат телефона ви в GPS проследяващо устройство, крадат личните ви данни или записват вашите SMS-и и обаждания.

Разработчиците на проекта поддържат списък с вредни приложения, който може да откриете тук.

 

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *