Меню Затваряне

Най-добрите антивирусни програми за Android: безплатни и платени

Обновена на 13.09.2022 от Questo

Има много антивирусни програми за Android: според едно проучване – над 200.

Как да изберете подходящата?

В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите мобилни приложения, които защитават смартфоните от различни киберзаплахи.

Вероятно се питате какво прави една антивирусна програма добра. Да ви пази от малуер е само една от полезните функции. Добрият антивирусен софтуер пази личните ви данни; предупреждава ви за опасни сайтове; предпазва устройството ви при кражба или загуба.

Трябва ли ви антивирусна програма за Android?

През юли 2021 г. интервюирах главния изпълнителен директор на голяма международна компания за киберсигурност. След официалния разговор го попитах дали има антивирусен софтуер на телефона си.

Очаквах да чуя хвалебствена ода как устройството му е защитено с най-добрия софтуер на пазара, който, разбира се, се разработва от управляваната от него фирма.

Вместо това човекът ми каза, че няма антивирусен софтуер, защото не се доверява на телефона си, за да борави с чувствителни данни.

Нещо подобно ще ви кажат и някои експерти по киберсигурност. Те смятат, че инсталирането на антивирусен софтуер за Android устройства е общо взето безсмислено.

антивирусни програми за android

Най-често потребителите сами инсталират на устройствата си малуер, който е маскиран като легитимно приложение (мислите си, че си инсталирате игра, но всъщност е зловреден код). Друг вариант е устройството да се зарази с адуер, който показва фалшиви нотификации на екрана ви (например „Устройството ви е застрашено от вирус!“)

Така че – казват критиците на антивирсуните приложения – достатъчно е да не инсталирате съмнителни приложения, да не отваряте съмнителни линкове, и всичко ще бъде наред.

Но това не означава, че антивирусните програми за Android са безполезни. Те могат да ви предпазят от фишинг. Могат да ви кажат какви данни събират приложенията, които инсталирате на смартфона си. Могат да засекат опасни приложения и да ви помогнат да откриете устройството си ако го изгубите или го откраднат.

Как избрах най-добрите антивирусни програми за Android

Използвах комбинация от независими проучвания, лични впечатления и мъдростта на тълпата.

За основа използвах данните на AV-TEST: компания, която тества и оценява различни продукти за киберсигурност. Подбрах само онези мобилни приложения, които имат 100% успеваемост в засичането на зловреден код.

Инсталирах и си поиграх с всяко от тях, за да установя какви функции имат и колко лесно се работи с менютата.

Накрая проверих оценката и потребителските ревюта за всяко приложение в Google Play.

Критериите с най-голяма тежест при оформянето на крайния списък са:

Перфектни резултати при тестовете с малуер: включени са само приложения, които разпознават зловреден код в 100% от случаите според AV-TEST. Тестовете са правени през юли 2022 г.

Популярност и одобрение сред потребителите: По-висока потребителска оценка и повече положителни ревюта натежават в полза на приложението.

Цена: Някои от приложенията са платени. Други са безплатни, но предлагат само базови функции, а за допълнителни екстри се плаща. С предимство са онези приложения, които предлагат повече функции на по-ниска цена.

Топ 7 на най-добрия антивирусен софтуер за Andorid

Рано или късно идва онзи момент, когато се чудим коя антивирусна програма да изберем. Ето кои предложения останаха в списъка след отсяването по горните критерии.

1. Avast Mobile Security

Avast Mobile Security е безплатна антивирусна програма за телефон с над 100 млн. сваляния. Има почти перфектна потребителска оценка (4.8 от максимални 5), базирана на около 7 млн. ревюта.

Харесвам

+ Функция против кражба на устройството

+ Сканира файловете на смартфона за потенциални опасности

Не харесвам

– За някои функции като VPN се плаща

– Приложението съдържа реклами

2. Kaspersky Security & VPN for Android

Това е приложението с най-висока оценка от потребителите в настоящия списък. Kaspersky показва и безпогрешни резултати на тестовете на AV Test.

Харесвам 

+ Проверява за изтичане на личните ви данни в интернет

+ Може да блокира опасни линкове, които сте получили по месинджър

Не харесвам

– За някои от функциите се плаща

– Не следи какви данни събират приложенията, инсталирани на смартфона

3. Trend Micro Mobile Security

Предлага доста възможности за защита. Менюто е натъпкано с опции, които покриват различни рискове от кражба на банкови данни до безопасност на децата в интернет.

Харесвам

+ Проверява социалните ви мрежи за проблеми с поверителността (как сте скрили данните си)

+ Има функция за родителски контрол

Не харесвам

– Платена, иска платежни данни дори само за да я тествате

4. Bitdefender Mobile Security

Сканира за различни видове заплахи и следи какви данни събират приложенията, които сте инсталирали. Включва WearON функция, която ви помага да откриете смарт часовника си, ако го забравите някъде.

Харесвам 

+ Има функции за заключване на смартфона от растояние, както и за заключване на отделни приложения

Не харесвам

– Платена с двуседмичен безплатен период

– Изисква регистрация при инсталиране

5. Norton 360 Antivirus & Security

Една от най-популярните антивирусни програми. Включва интересни функции като проверка на SMS-ите за фишинг линкове.

Харесвам 

+ Анализира безопасността на приложенията, които инсталирате

Не харесвам

– Платена, с безплатен тестов период от две седмици

6. G Data Mobile Security Light

Една от по-малко популярните антивирусни програми за Android. Проверява инсталираните приложения за проблеми със сигурността, може да заключва отделните приложения с ПИН код и да заключва устройството при кражба.

Харесвам

+ Функция за безопасно сърфиране и защита от фишинг

Не харесвам

– Платена с 30-дневен безплатен тестов период

– Липсват екстри като VPN или проверка за сигурността на безжичната мрежа

7. Antiy AVL

Малка програмка, която ще ви позволи да сканирате смартфона си за опасности и… почти нищо друго. Липсата на функции се компенсира от отличните оценки, които AVL получава при тестовете през годините.

Харесвам

+ Опростен интерфейс

+ Може да блокира нежелани телефонни обаждания

Не харесвам

– Няма никакви допълнителни функции извън сканирането на файлове и приложения

Как да предпазите смартфона и личните си данни

Да оставим за момент антивирусните приложения настрана и да видим какво сами можете да направите, за да предпазите смартфона си от заплахи.

Инсталирайте мобилни приложения само от оторизирани хранилища. Такива са Google Play, Samsung Galaxy Store и т.н. Неоторизираните хранилища са със занижен контрол и може да съдържат зловредни файлове. Най-често те се предлагат като безобидни приложения: например календари, игри, фенерчета и т.н. Когато ги инсталирате, зловредният софтуер превзема устройството ви.

Не инсталирайте APK файлове, които някой ви е пратил по пощата или в месинджър.

Внимавайте за фишинг. Много потребители нямат навика да забелязват кой сайт отварят в браузъра на смартфона си. Това наистина ли е логин страницата за вашата електронна поща или е фишинг страница, която някой ви е изпратил по имейл?

Следете какви изисквания за достъп до данни имат мобилните приложения. Ако приложението за броене на калории иска достъп до списъка с обажданията ви, това е малко съмнително, нали? Понякога легитимните приложения събират твърде много потребителски данни. А понякога самото приложение е качено на смартфона ви, за да ви следи. Става дума за т.нар. шпионски софтуер. Ето как да проверите дали на телефона ви има такъв.

Пазете се от реклами и адуер. Те не са само досадни; може и да са опасни за вашето устройство. Като онези стряскащи послания, че на телефона ви има 173 вируса и трябва веднага да инсталирате някакво приложение, за да ги отстраните (не го инсталирайте!)

В класацията на най-добрите рекламни блокери може да откриете няколко предложения за адблокери, които спират онлайн рекламите както на десктоп, така и на смартфон.

Заключете смартфона с парола. Оставяте смартфона си без надзор за няколко минути. Някой го взема и инсталира на него зловреден софтуер.

Решението е да заключите устройството с парола или ПИН код. Това е по-добър вариант, отколкото да го заключите с пръстов отпечатък или с лицево разпознаване. А ако използвате шаблон за заключване, внимавайте да не е някой от тези.

В заключение: личната отговорност ви пази по-добре от всякакви антивирусни програми за Andorid.

Подобни статии

2 Comments

 1. Vili Tsankov

  Ползвам Аваст за който пишете че е отличен избор за смартфон.
  Качил съм го без да съм чел вашата статия.
  Надявам се че изборът ми е бил отличен.
  Ще се радвам да пишете и в бъдеще
  по такива въпроси.
  Благодаря.

  • Questo

   Благодаря за обратната връзка! Един от важните изводи на статията е да не разчитате твърде много на антивирусния софтуер на вашия смартфон. Да, той може да засече потенциално опасен код, но отговорността да пазите устройството се пада на вас. Предимството на Avast е, че е част от компания, чиито продукти се използват от стотици милиони потребители по целия свят. Това предполага голяма база данни с информация за потенцилано опасен код, което пък предполага по-голяма успеваемост при засичането на опасности. Разбира се, това са предположения. Със сигурност ще се намерят много хора, които ще ви кажат, че Avast не става за нищо, или че останалите приложения в статията не стават за нищо. Важното е да запомните едно: ако безконтролно инсталирате приложения на смартфона си от непознати източници, пренебрегвайки всички мерки за беопасност и без да следите какъв достъп до данните ви изискват, нито едно антивирусно приложение на този свят не може да ви предпази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *