Меню Затваряне

Топ 10 на най-слабите шаблони за заключване на смартфон

Обновена на 25.12.2020 от Questo

Шаблоните(patterns) са популярен метод за заключване на смартфони. При тях трябва да свържете точки в определена фигура, за да отключите устройството.

Както има лесни за отгатване пароли, така има и лесни за отгатване шаблони.

Колкото по-лесен за познаване шаблон използвате, толкова по-голям е рискът някой да отключи смартфона ви без ваше знание.

В тази статия ще разгледаме най-лесните за отгатване шаблони.

Ако сред тях видите шаблона, с който заключвате устройството си, съветвам ви да го смените с друг, по-труден за познаване шаблон.

Как избрах най-слабите шаблони за заключване

Какво прави един шаблон „слаб“?

В общия случай това е предсказуемостта. Колкото повече хора използват един шаблон, толкова по-вероятно статистически е той да отключи устройство.

Същото важи за паролите. Преди време анализирах 25 хил. хакнати български акаунти. Установих, че около 5% от тях използват 123456 като парола.

Данните за настоящата класация са взети от изследване, направено през 2018 г. Екип изследователи проучва няколко бази данни с често използвани от потребителите шаблони.

На базата на тези данни те подготвят списък с шаблони, които често се използват от потребителите.

Топ 10 на най-лесните за отгатване шаблони за заключване

Комбинациите са подредени от най-лесни към най-трудни за познаване.

1. 7-образна

На първо място с най-висока честота на използване е фигурата, която наподобява седмица. Лесно е да се подлъжете да използвате тази фигура: запомня се бързо и не трябва да мърдате пръста си твърде много.

2. Z-образна

С тази фигура минавате през всички редове и колони на шаблона. Това може да ви даде измамно чувство за сложност. Всъщност това е една от най-лесните за познаване комбинации.

3. L-образна

Стойте далече от всякакви комбинации, които наподобяват букви. В тази класация има поне още една такава.

4. Къса L-образна

Пак с формата на буквата L, но вместо да плъзгате пръста си по дължината на целия последен ред спирате на втората точка.

5. Завъртяна къса L

Още една вариация на L/7 формите. Тази обхваща най-горния ред и тръгва по последната колона, спирайки на втората точка.

6. Къса L-образна, дясно центрирана

Наподобява L, но започва от втората колона, а не от първата.

7. Змия

Една идея по-сложна е от Z-фигурата. Въпреки това обаче е лесна за познаване, а и се използва от много хора, както показват данните.

8. Обърната чавка

Наричам я така заради формата на отметка или тикче, която се използва в много онлайн формуляри. Минава само през 4 точки, което я прави още по-лесна за познаване и проследяване, ако някой гледа през рамото ви.

9. S-образна

Огледалната версия на номер 7 в този списък. Предсказуема и не особено трудна за запомняне.

10. M-образна

Изненадан съм, че тази фигура попада в топ 10 за разлика от други като например спирала, които са по-интуитивни. Не заключвайте смартфона си с буквата М, особено ако и името ви започва с нея.

Шаблоните: предимства и недостатъци

Шаблоните са ключ към вашия смартфон и дигитална самоличност. Нека да разгледаме основните им плюсове и минуси.

шаблони за заключване

Предимства

Лесни са за запомняне. Много хора не могат да помнят ПИН кодове и пароли. Използването на шаблони им е по-удобно, защото могат да запомнят формата/символа, с която асоциират фигурата си

Въвеждат се бързо и лесно с един пръст. Със сигурност е по-лесно да нарисувате L на екрана си, вместо да въведете парола LLLL. Най-малкото буквите на клавиатурата са много малки и трудни за нацелване, особено ако държите смартфона с една ръка.

Недостатъци

Лесно се забелязват. Седящият до вас може да види и запомни каква фигура рисувате с пръст. Това всъщност важи и за паролите и ПИН кодовете.

Оставят следи по екрана. Когато рисувате фигурата си, оставяте мазни следи по екрана. При подходяща светлина тези следи се виждат лесно и може да се познае каква е фигурата ви. Повече по темата тук.

Подобни статии

2 Comments

    • Questo

      VPN е технология за скриване на интернет трафика, осигурява сигурност и поверителност. DNS е технологията, която превръща домейните на сайтовете, които посещавате, в IP адреси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *