Меню Затваряне

Топ 10 на най-слабите шаблони за заключване на смартфон

Гласувахте ли в новата анкета? Отнема 2 секунди и ми помага да създавам статии, които наистина са Ви полезни.

Използвате ли двуфакторна автентикация(2FA)?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Обновена на 25.12.2020 от Questo

Шаблоните(patterns) са популярен метод за заключване на смартфони. При тях трябва да свържете точки в определена фигура, за да отключите устройството.

Както има лесни за отгатване пароли, така има и лесни за отгатване шаблони.

Колкото по-лесен за познаване шаблон използвате, толкова по-голям е рискът някой да отключи смартфона ви без ваше знание.

В тази статия ще разгледаме най-лесните за отгатване шаблони.

Ако сред тях видите шаблона, с който заключвате устройството си, съветвам ви да го смените с друг, по-труден за познаване шаблон.

Как избрах най-слабите шаблони за заключване

Какво прави един шаблон „слаб“?

В общия случай това е предсказуемостта. Колкото повече хора използват един шаблон, толкова по-вероятно статистически е той да отключи устройство.

Същото важи за паролите. Преди време анализирах 25 хил. хакнати български акаунти. Установих, че около 5% от тях използват 123456 като парола.

Данните за настоящата класация са взети от изследване, направено през 2018 г. Екип изследователи проучва няколко бази данни с често използвани от потребителите шаблони.

На базата на тези данни те подготвят списък с шаблони, които често се използват от потребителите.

Топ 10 на най-лесните за отгатване шаблони за заключване

Комбинациите са подредени от най-лесни към най-трудни за познаване.

1. 7-образна

На първо място с най-висока честота на използване е фигурата, която наподобява седмица. Лесно е да се подлъжете да използвате тази фигура: запомня се бързо и не трябва да мърдате пръста си твърде много.

2. Z-образна

С тази фигура минавате през всички редове и колони на шаблона. Това може да ви даде измамно чувство за сложност. Всъщност това е една от най-лесните за познаване комбинации.

3. L-образна

Стойте далече от всякакви комбинации, които наподобяват букви. В тази класация има поне още една такава.

4. Къса L-образна

Пак с формата на буквата L, но вместо да плъзгате пръста си по дължината на целия последен ред спирате на втората точка.

5. Завъртяна къса L

Още една вариация на L/7 формите. Тази обхваща най-горния ред и тръгва по последната колона, спирайки на втората точка.

6. Къса L-образна, дясно центрирана

Наподобява L, но започва от втората колона, а не от първата.

7. Змия

Една идея по-сложна е от Z-фигурата. Въпреки това обаче е лесна за познаване, а и се използва от много хора, както показват данните.

8. Обърната чавка

Наричам я така заради формата на отметка или тикче, която се използва в много онлайн формуляри. Минава само през 4 точки, което я прави още по-лесна за познаване и проследяване, ако някой гледа през рамото ви.

9. S-образна

Огледалната версия на номер 7 в този списък. Предсказуема и не особено трудна за запомняне.

10. M-образна

Изненадан съм, че тази фигура попада в топ 10 за разлика от други като например спирала, които са по-интуитивни. Не заключвайте смартфона си с буквата М, особено ако и името ви започва с нея.

Шаблоните: предимства и недостатъци

Шаблоните са ключ към вашия смартфон и дигитална самоличност. Нека да разгледаме основните им плюсове и минуси.

шаблони за заключване

Предимства

Лесни са за запомняне. Много хора не могат да помнят ПИН кодове и пароли. Използването на шаблони им е по-удобно, защото могат да запомнят формата/символа, с която асоциират фигурата си

Въвеждат се бързо и лесно с един пръст. Със сигурност е по-лесно да нарисувате L на екрана си, вместо да въведете парола LLLL. Най-малкото буквите на клавиатурата са много малки и трудни за нацелване, особено ако държите смартфона с една ръка.

Недостатъци

Лесно се забелязват. Седящият до вас може да види и запомни каква фигура рисувате с пръст. Това всъщност важи и за паролите и ПИН кодовете.

Оставят следи по екрана. Когато рисувате фигурата си, оставяте мазни следи по екрана. При подходяща светлина тези следи се виждат лесно и може да се познае каква е фигурата ви. Повече по темата тук.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *