Меню Затваряне

Следене на телефон: как да разберете дали ви шпионират

Обновена на 16.09.2023 от Questo

Шпионският софтуер е нарастваща заплаха за обикновените хора и правото им на личен живот. Той е леснодостъпен, продава се напълно легално и не са необходими технически умения, за да се инсталира. Това го прави предпочитано средство за ревниви или обсебващи хора, които искат да следят своите половинки.

Само през 2020 г. почти 54 хил. души от цял свят са били жертва на шпионски софтуер според данните на Kaspersky. Реално броят на пострадалите от следене на телефон е много по-голям. Значителна част от тях вероятно въобще не са разбрали, че телефонът им се следи.

Компаниите, които продават шпионкси софтуер, го рекламират като полезно приложение, с което родителите могат да следят какво правят децата им в интернет. Истината е, че този вид софтуер масово се използва, за да се следят съпрузи и интимни партньори.

Според анкета 27% от около 400 читатели на този сайт смятат, че член на семейството или интимен партньор следи телефоните им. Това показва, че все повече хора се притенсяват, че опасността идва не само от компютърни престъпници, но и от близкото им обкръжение.

В тази статия ще разберете как да проверите дали на вашия смартфон с Android има шпионски софтуер.

Как софтуерът за следене на телефон се озовава на устройството ви

следене на телефон

Обикновено се инсталира от ваш близък (интимен партньор, родител, член на семейството), който има физически достъп до устройството.

Инсталирането става лесно: в повечето случаи не е необходимо телефонът да се руутва. След инсталацията собственикът на устройството трудно може да го забележи, тъй като на екрана няма иконка(или е замаскирана като друго приложение), а софтуерът работи на заден план, без да дава признаци за съществуването си.

Да предположим, че Георги иска да подслушва телефона на съпругата си Дарина. Георги си купува mSpy, една от популярните шпионски програми, които се продават напълно легално онлайн.

След като Георги вземе телефона на Дарина без знанието й, първата му работа е да деактивира Google Play Protect и Scan Device for Security Threats – системните настройки, които сигнализират на потребителя, че на устройството му се инсталира опасен софтуер.

После Георги отваря браузъра и въвежда адрес, изпратен му от mSpy. Адресът го отвежда на страница, от която сваля инсталационния файл на mSpy. Потвърждава инсталацията, дава на апликацията всички необходими привилегии (да следи направените обаждания, да следи местоположението на телефона и т.н.) и софтуерът се инсталира на устройството.

spyware-android
По време на инсталацията mSpy иска разрешение за достъп до обаждания, съобщения, геолокация

Георги получава достъп до уебпортал, от който може да следи активността на телефона. От него той може да провежда следене на телефонни разговори, SMS-и, въведени от клавиатурата съобщения, посетени сайтове, географски координати и други.

Ето някои от популярните приложения за следене. Повечето се промотират като инструменти, с които родителите могат да предпазват децата си от опасностите на интернет. Реално обаче се използват като шпионски инструменти.

Cocospy
eyeZy
FlexiSPY
Hoverwatch
Minspy
Mobilespy
MobiStealth
mSpy
SpyBubble
Spyera
Spyic
Spyier
uMobix
XNSPY

Как да разбера дали ми следят телефона

Ако на смартфона ви има инсталиран шпионски софтуер, той ще има нужда от достъп до вашите обаждания, както и разрешение да чете SMSи-те и да проверява географските координати чрез GPS сензора.

За да видите кои приложения имат достъп до тези данни, влезте в

Settings >

Apps>

Permissions

Ще видите списък на приложенията, на които са дадени определени привилегии.

За да видите кои приложения имат достъп до телефонните ви обаждания, изберете Call logs.

следене на телефон

Разгледайте кои приложения имат Call log permissions. Виждате ли сред тях такива, които са ви непознати и не помните да сте инсталирали?

Направете същата проверка за приложенията, които имат достъп до вашия микрофон, локация, камера.

Ако виждате непознати приложения, анализирайте ги. Потърсете ги в Google, за да разберете каква е функцията им на телефона.

Единият вариант е това да са системни приложения. Например на горния скрийншот се вижда, че приложението Party Mode има достъп до телефонните обаждания. Това е системно приложение, което е инсталирано в телефона още преди да бъде купен от магазина.

Вторият вариант е приложението да е инсталирано там без ваше знание, което го прави потенциално опасно.

За да не буди подозрение, шпионският софтуер се появява в настройките с невинно звучащи имена.

Например, ако на смарртфона ви е инсталиран FlexiSpy, в настройките той вероятно ще се показва като Sync Manager или Mobile backup.

Проверете произхода на всяко от приложенията, които имат достъп до данните за телефонните обаждания.

Ето зад какви имена се крият някои от популярните шпионски софтуери. Имайте предвид, че в зависимост от това как е инсталирано приложението е възможно то да фигурира не само в настройките, но и като икона на екрана. Така че проверявайте и за съмнителни икони.

Ето и как ще се появят в настройките приложенията, които споменавам в тази статия:

mSpy > Update Service

FlexiSpy > Sync Manager

Ако откриете съмнителни приложения, то на устройството ви може да има инсталиран шпионски софтуер.

Ако сте с Android 10 и нагоре, полезно е да проверите и какво се случва в:

Settings >

Apps >

Special App Access

Тук виждате всички приложения, които са получили разрешение за достъп, от което повечето приложения нямат нужда. Кой знае, може в списъка да излезе някое приложение, което нямате идея как се е озовало там.

Други признаци, че телефонът ви се следи

Както вече споменахме, някои видове шпионски софтуер се инсталират, след като се деактивира опцията Scan device for security threats.

Ако тази функция е деактивирана на вашия телефон, възможно е някой да се е опитвал да инсталира шпионски софтуер на устройството.

Ето как да проверите дали Scan device for security threats е изключена.

Отворете Google Play Store и после:

Menu >

Play Protect >

Settings >

Scan device for security threats

Има някои признаци, които подсказват, че смартфонът ви може би се подслушва. Има ги детайлно описани тук. Накратко, ако:

 • батерията се изтощава по-бързо от преди
 • смартфонът се изключва или рестартира сам
 • интернет потреблението на устройството се увеличaва без видима причина
 • получавате странни SMS-и с неразбираемо съдържание

Всяко едно от гореописаните може да означава, че на устройството е инсталиран шпионски софтуер.

Как да се предпазите от следене на телефон

Шпионирането на телефон без достъп до него е възможно, но става по-трудно. В повечето случаи софтуерът се инсталира, след като някой физически разполага с устройството.

Ето защо е важно да държите под око телефона си по всяко време.

 1. Заключвайте устройството със силна парола. Паролата е по-добро решение в сравнение с шаблон за заключване, който пък е по-добро решение от отключване с пръстов отпечатък или лицево разпознаване.
 2. Правете описаните в тази статия проверки, за да разберете дали на устройството ви се е появил софтуер за следене на телефон.
 3. Използвайте антивирусна програма, която може да засича нежелани приложения.
 4. Дори и да няма шпионски софтуер на телефона ви е възможно някой да се е вързал за вашите акаунти в месинджърите, които използвате. Ето как да проверите дали това се е случило в WhatsApp и Viber.

Подобни статии

3 Comments

 1. Йорданка христова

  Искам да знам какво прао има да ме следят и да ми послушва разговори и снимките да ми раглежда и съобщенията на вайбъра

  • Questo

   Следенето на чужда кореспонденция без знанието на човека, който я води, е престъпление. Намерете начин да разрешите проблемите си с общуване и разбирателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *