Как да разбера на колко устройства е инсталиран моят Viber акаунт

Viber предоставя възможност да инсталирате приложението на няколко различни платформи. Освен на мобилния си телефон можете да го инсталирате и на лаптопа си или на таблет. Тези устройства се наричат вторични устройства; те се синхронизират с основния Viber акаунт, който сте инсталирали на смартфона си (първичното устройство). Така, ако напишете нещо във Viber на смартфона си, съобщението се синхронизира и се появява и на всички други устройства, на коитo сте инсталирали Viber.

Това позволява акаунтът ви да бъде шпиониран. Ако например живеете с някого, той може без ваше знание да вземе телефона ви и да инсталира вашия акаунт на своя лаптоп. А след това да следи цялата ви комуникация в приложението, отново без нищо да подозирате.

Единственото необходимо условие да се случи това е този някой да разполага със смартфона ви за няколко минути. Може например да ви го поиска, за да направи няколко снимки с него в другата стая, защото „камерата на моя е калпава“. Или пък да ви го вземе под друг предлог.

Ако се чудите дали някой се е закачил към вашия акаунт без ваше знание, има лесен начин да проверите това. Отворете Viber и влезте в:

Settings>
Account>
Desktop and tablets (На български е преведено не много интуитивно като „Работен плот и таблети“)

Тази опция ви вади списък на всички вторични устройства, които са закачени към акаунта ви. Първичното ви устройство (смартфонът) не би следвало да е в този списък.

Ако видите непознато устройство, това може да означава, че вашият акаунт може да се следи. Да кажем, че имате едно вторично устройство – вашият лаптоп, но в списъка виждате две устройства. Това следва да послужи като алармен сигнал, че някой ви пионира.

Хубавото е, че Viber предоставя възможност веднага да деактивирате непознаните устройства в списъка. Срещу всяко устройство има бутонче Deactivate. Когато го натиснете, въпросното устройство спира да има достъп до вашия Viber. Тествах бутончето и веднага след натискането Viber, който бях инсталирал на лаптопа, спря да работи.

Това е полезен трик, с който можете да проверявате редовно поверителността на Viber профила ви.

 

Оставете коментар