Как да разбера на колко устройства е инсталиран моят Viber акаунт

Viber предоставя възможност да инсталирате приложението на няколко различни платформи. Освен на мобилния си телефон можете да го инсталирате и на лаптопа си или на таблет. Тези устройства се наричат вторични устройства; те се синхронизират с основния Viber акаунт, който сте инсталирали на смартфона си (първичното устройство). Така, ако напишете нещо във Viber на смартфона си, съобщението се синхронизира и се появява и на всички други устройства, на коитo сте инсталирали Viber.

Това позволява акаунтът ви да бъде шпиониран. Ако например живеете с някого, той може без ваше знание да вземе телефона ви и да инсталира вашия акаунт на своя лаптоп. А след това да следи цялата ви комуникация в приложението, отново без нищо да подозирате.

Единственото необходимо условие да се случи това е този някой да разполага със смартфона ви за няколко минути. Може например да ви го поиска, за да направи няколко снимки с него в другата стая, защото „камерата на моя е калпава“. Или пък да ви го вземе под друг предлог.

Ако се чудите дали някой се е закачил към вашия акаунт без ваше знание, има лесен начин да проверите това. Отворете Viber и влезте в:

Settings>
Account>
Desktop and tablets (На български е преведено не много интуитивно като „Работен плот и таблети“)

Тази опция ви вади списък на всички вторични устройства, които са закачени към акаунта ви. Първичното ви устройство (смартфонът) не би следвало да е в този списък.

Ако видите непознато устройство, това може да означава, че вашият акаунт може да се следи. Да кажем, че имате едно вторично устройство – вашият лаптоп, но в списъка виждате две устройства. Това следва да послужи като алармен сигнал, че някой ви пионира.

Хубавото е, че Viber предоставя възможност веднага да деактивирате непознаните устройства в списъка. Срещу всяко устройство има бутонче Deactivate. Когато го натиснете, въпросното устройство спира да има достъп до вашия Viber. Тествах бутончето и веднага след натискането Viber, който бях инсталирал на лаптопа, спря да работи.

Това е полезен трик, с който можете да проверявате редовно поверителността на Viber профила ви.

 

41 коментара

 1. Magda каза:

  Hubav e

 2. Magda каза:

  Ctrahoten

 3. Деси каза:

  Здравейте,
  Бих искала да ви попитам, има ли възможност да върна хронология на вайбър от декември миналата година?
  Благодаря Ви предварително за информацията!

  • Questo каза:

   Трудна работа. Ако не сте направили бекъп не знам как ще стане. Има приложения, които уж могат да възстановяват изтрити съобщения, но не съм ги пробвал, не знам на какъв принцип работят и дали въобще работят. Ако си спомням правилно iPhone можеше да прави регулярни бекъпи на съобщенията във Viber, но ако сте с Android, това не ви върши работа.

 4. Таня каза:

  А мога ли да ползвам 1 акаунт на 2 телефона?

  • Questo каза:

   Не би трябвало да може, освен ако не използвате втория телефон без сим карта. Тогава бихте могли да използвате втория телефон като вторично устройство.

  • Questo каза:

   Таня, доколкото знам – не. Viber може да има само едно първично устройство и това е устройството съм СИМ картата и номера, на който е регистриран акаунта. БИхте могли да прикачите към него и втори телефон, ако го използвате без СИМ карта. Тогава той ще бъде вторично устройство.

 5. Mariq каза:

  Когато проверявам дали има друго устройство с моя вайбър ми излиза това: sync your messages with Viber app for description or tablet, това значи ли че просто няма друго устройство с моя вайбър профил?

 6. Roni каза:

  Може ли да се изпращат съобщения и обаждания на абонат когото нямам в телефонния указател

 7. Елена каза:

  Може ли да се инсталират 2 вайбъра с различни номера, на едно и също устройство и ако да как?

  • Questo каза:

   Има едно приложение Parallel Space, което уж позволява на един телефон да се подкарат два отделни Viber акаунта. Един от хората, които пишат коментари тук, го беше тествал и твърдеше, че работи. Аз самият не съм го пробвал и не мога да гарантирам, че ще свърши работа.

 8. Таня каза:

  Здравейте, може ли да има Вайбър на две устройства с един акаунт но с различни номера? Благодаря.

  • Анди каза:

   Не би трябвало да може. Ако второто у-во е без сим карта,ще се рагистрира като вторично у-во.

 9. Станислав каза:

  Здравейте!какви са точно стъпките за инсталиране на един вайбър на втори телефон без сим карта като второ устройство? Пробвах но ту ми праща код на основното ту на вторичното и нищо не стана.Благодаря предварително

  • Questo каза:

   Здравейте, не мога да кажа със сигурност дали можете да използвате смартфон без СИМ карта като вторично устройство. Това може да каже само служител на VIber, какъвто аз не съм. Допускам, че би било възможно, тъй като смартфон без СИМ карта е същото като таблет. Ако приемем, че това е така, то процедурата би следвала да е същата като инсталация на таблет. Тази процедура е описана подробно тук: https://support.viber.com/customer/en/portal/articles/2898760-use-viber-on-your-tablet-or-ipad#activate-secondary-device

 10. nokia3300 каза:

  Защо името във вайбър преди да добавя даден абонат в тел си указател е едно, а след като го добавих се промени с името с което го запаметих в тел.си указател на тел. От къде вайбър е взел първото име ?

 11. Петър каза:

  Може ли да се върне стара хронология на вайбър от айфон на когото преди няколко дни имах инсталиран вайбър но вече е деактивиран.Закаран е уж някъде за разбиване на вайбъра но аз вече го инсталирах на друг телефон. Спешно моля за отговор става въпрос зя семейни драми:(

  • Questo каза:

   ОСвен ако не сте направили резервно копие на съобщенията си предварително, те са изчезнали при деактивирането на акаунта.

 12. Шуши каза:

  Здравейте искам да инсталирам вайбър на лаптоп като вторично устройство. За да направя това смарфона ще получи ли известие че се използва вайбъра му и на друго устройство? И точно как става това. Трябва да напиша телефоният му номер след това да отворя SMS с кода за вайбър и да го напиша на новият вайбър или има друг начин по който да разбера какъв е кода за вайбър на смарфона.

  • Questo каза:

   Ако си спомням правилно (но може и да греша) на смартфона не се получаваше известие, когато инсталирате вторично устройство към акаунта. От самия смартфон обаче може да се види колко вторични устройства са вързани към акаунта. Когато инсталирате вторично устройство получавате код като съобщение във Viber, а не като SMS, поне преди беше така.

   • Шуши каза:

    Благодаря ви. Пробвах да го инсталирам, но ми иска сканиране на смарфона.

 13. Петър каза:

  Как мога да премахна вайбър които не съм създал аз, използван е моя номер за създаване на акаунт и сега пишат от мое име

  • Questo каза:

   ПО подразбиране Viber Може да работи само на един смартфон, така че ако инсталирате приложението на вашия телефон с вашия номер, старият акаунт, от който някой сега пише от ваше име, би трябвало автматично да се дактивира. Поне така беше преди.

 14. Ниси каза:

  Здравейте. Имам следното питане дали може Вайбър да се инсталира и на лаптопа ми и на Стационарния камп и на телефона . На 3-те устройства едновременно да работи

 15. Шуши каза:

  Здравейте, възможно ли е при свързване с различни Wi-Fi мрежи статуса “ последно видян “ да се променя без абоната да е влизал във вайбър?

  • Questo каза:

   Не съм сигурен, че разбирам въпроса, но от това, което знам като потребителски опит, мога да кажа, че статусът „Последно видян“ във Viber невинаги е верен. Дали причина за това е използването на няколко wifi мрежи или друг фактор не мога да кажа.

 16. Шуши каза:

  Questo знаете ли как да се свържа с вайбър. Не намирам никъде нещо като чат или телефони За връзка с тях. Свързаха се с представители на Вайбър в България. Те ми казаха , че не могат да ми помогнат и че трябва да се свържа с Вайбър, но не знаят как.

 17. Ask каза:

  Здравейте, въпросът ми е ако ползвам вайбър само на телефона си, но сега си го инсталирам и на десктопа (за първи път, със същия номер), то тогава моите контакти ще получат ли известие, че „абонатът се е присъединил към вайбър“ за второто устройство, както по принцип се случва, когато го инсталираме за първи път на телефона?

 18. Шуши каза:

  Здравейте, възможно ли е от един и същ телефонен номер да се представиш с две имена във вайбър. Например с едни да си пиша като Ели, а с други като Ваня. Или по- скоро да имаш фълшив акаунт във вайбър.

  • Questo каза:

   Техническите спецификации на Viber са такива, че не би трябвало да е възможно. Щом регистрирате телефонен номер като Viber акаунт, този номер не може да се използва на втори акаунт. Ако се опитате да инсталирате втори акаунт на същия номер, старият акаунт би трябвало автоматично да се деактивира.

 19. Нушка Иванова каза:

  Здравейте, временно на моя апарат сложих сим карта с друг номер, преди това възстанових заводските настройки и апарата беше изчистен напълно. След като наново си сложих моята сим карта и отново изчистих апарата със заводските настройки, информацията която си имах преди ми се възстанови, вайбъра го нямаше и го инсталирах наново, но за съжаление нищо не става, инсталира се, отваря се началната страница, където пише добре дошли и натисни „продължи“

 20. Нушка Иванова каза:

  въобще го няма. Пробвах няколко пъти с изтриване на вайбъра и инсталиране наново, но пак е същото. Сега разбрах, че притежателя на другата сим карта също не може да си инсталира вайбъра на неговия телефон. Вайбър имам на таблета, компютъра, лаптопа и там си ми стои, но на телефона не става.

 21. Нушка Иванова каза:

  Здравейте, временно на моя апарат сложих сим карта с друг номер, преди това възстанових заводските настройки и апарата беше изчистен напълно. След като наново си сложих моята сим карта и отново изчистих апарата със заводските настройки, информацията която си имах преди ми се възстанови, вайбъра го нямаше и го инсталирах наново, но за съжаление нищо не става, инсталира се, отваря се началната страница, където пише добре дошли и натисни „продължи“, но това „продължи“ въобще го няма. Пробвах няколко пъти с изтриване на вайбъра и инсталиране наново, но пак е същото. Сега разбрах, че притежателя на другата сим карта също не може да си инсталира вайбъра на неговия телефон. Вайбър имам на таблета, компютъра, лаптопа и там си ми стои, но на телефона не става.

 22. Мартин каза:

  Могат ли да се четат скритите чатове от вторичното устройство във вайбър

  • Questo каза:

   Мартин, не може. Скритите чатове (ако под скрити разбирате Hidden chat, защото има и Secret chat, което е друго) не са налични за вторични устройства. Не можете да направите скрит чат от лаптоп, също така няма как да видите скрит чат от лаптоп. Ако имате скрит чат на смартфона и го направите на нормален (т.нар. Unhide chat), този чат няма да се вижда на десктопа, въпреки че вече не е скрит.

 23. Розалия каза:

  Здравейте! Как става това, че моя позната напоследък започна да ми се явява във вайбър в един и същи ден веднъж с 1 име, втори път с друго. Означава ли, че е възложно да има 1 таен вайбър, защото когато попитах, защо не мога винаги на единия да и пиша, тъй-като не винаги е активен, нещо се сконфузи ситуацията. Как става това?

 24. Kiki каза:

  Здравейте! Как става това, че моя позната напоследък започна да ми се явява във вайбър в един и същи ден веднъж с 1 име, втори път с друго. Означава ли, че е възложно да има 1 таен вайбър, защото когато попитах, защо не мога винаги на единия да и пиша, тъй-като не винаги е активен, нещо се сконфузи ситуацията. Как става това?

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.