Как да разбера на колко устройства е инсталиран моят Viber акаунт

Viber предоставя възможност да инсталирате приложението на няколко различни платформи. Освен на мобилния си телефон можете да го инсталирате и на лаптопа си или на таблет. Тези устройства се наричат вторични устройства; те се синхронизират с основния Viber акаунт, който сте инсталирали на смартфона си (първичното устройство). Така, ако напишете нещо във Viber на смартфона си, съобщението се синхронизира и се появява и на всички други устройства, на коитo сте инсталирали Viber.

Това позволява акаунтът ви да бъде шпиониран. Ако например живеете с някого, той може без ваше знание да вземе телефона ви и да инсталира вашия акаунт на своя лаптоп. А след това да следи цялата ви комуникация в приложението, отново без нищо да подозирате.

Единственото необходимо условие да се случи това е този някой да разполага със смартфона ви за няколко минути. Може например да ви го поиска, за да направи няколко снимки с него в другата стая, защото „камерата на моя е калпава“. Или пък да ви го вземе под друг предлог.

Ако се чудите дали някой се е закачил към вашия акаунт без ваше знание, има лесен начин да проверите това. Отворете Viber и влезте в:

Settings>
Account>
Desktop and tablets (На български е преведено не много интуитивно като „Работен плот и таблети“)

Тази опция ви вади списък на всички вторични устройства, които са закачени към акаунта ви. Първичното ви устройство (смартфонът) не би следвало да е в този списък.

Ако видите непознато устройство, това може да означава, че вашият акаунт може да се следи. Да кажем, че имате едно вторично устройство – вашият лаптоп, но в списъка виждате две устройства. Това следва да послужи като алармен сигнал, че някой ви пионира.

Хубавото е, че Viber предоставя възможност веднага да деактивирате непознаните устройства в списъка. Срещу всяко устройство има бутонче Deactivate. Когато го натиснете, въпросното устройство спира да има достъп до вашия Viber. Тествах бутончето и веднага след натискането Viber, който бях инсталирал на лаптопа, спря да работи.

Това е полезен трик, с който можете да проверявате редовно поверителността на Viber профила ви.

 

14 коментара

 1. Magda каза:

  Hubav e

 2. Magda каза:

  Ctrahoten

 3. Деси каза:

  Здравейте,
  Бих искала да ви попитам, има ли възможност да върна хронология на вайбър от декември миналата година?
  Благодаря Ви предварително за информацията!

  • Questo каза:

   Трудна работа. Ако не сте направили бекъп не знам как ще стане. Има приложения, които уж могат да възстановяват изтрити съобщения, но не съм ги пробвал, не знам на какъв принцип работят и дали въобще работят. Ако си спомням правилно iPhone можеше да прави регулярни бекъпи на съобщенията във Viber, но ако сте с Android, това не ви върши работа.

 4. Таня каза:

  А мога ли да ползвам 1 акаунт на 2 телефона?

  • Questo каза:

   Не би трябвало да може, освен ако не използвате втория телефон без сим карта. Тогава бихте могли да използвате втория телефон като вторично устройство.

  • Questo каза:

   Таня, доколкото знам – не. Viber може да има само едно първично устройство и това е устройството съм СИМ картата и номера, на който е регистриран акаунта. БИхте могли да прикачите към него и втори телефон, ако го използвате без СИМ карта. Тогава той ще бъде вторично устройство.

 5. Mariq каза:

  Когато проверявам дали има друго устройство с моя вайбър ми излиза това: sync your messages with Viber app for description or tablet, това значи ли че просто няма друго устройство с моя вайбър профил?

 6. Roni каза:

  Може ли да се изпращат съобщения и обаждания на абонат когото нямам в телефонния указател

 7. Елена каза:

  Може ли да се инсталират 2 вайбъра с различни номера, на едно и също устройство и ако да как?

  • Questo каза:

   Има едно приложение Parallel Space, което уж позволява на един телефон да се подкарат два отделни Viber акаунта. Един от хората, които пишат коментари тук, го беше тествал и твърдеше, че работи. Аз самият не съм го пробвал и не мога да гарантирам, че ще свърши работа.

 8. Таня каза:

  Здравейте, може ли да има Вайбър на две устройства с един акаунт но с различни номера? Благодаря.

  • Анди каза:

   Не би трябвало да може. Ако второто у-во е без сим карта,ще се рагистрира като вторично у-во.

Оставете коментар