Меню Затваряне

Как да разбера дали смартфонът ми се подслушва

Обновена на

Много хора се притесняват, че телефоните им се подслушват. Ако имате смартфон в джоба си, мислете за него като за компютър. Ако някой инсталира шпионски софтуер на компютъра ви, той може да вижда какво правите на устройството. Същото е и със смартфоните. Въпросът е: има ли основания да се притеснявате?

Тъй като над 80% от потребителите на този сайт използват мобилен телефон с Android, ще разгледаме някои от признаците, че на смартфона ви е инсталиран шпионски софтуер.

Тази статия не засяга телефони с операционна система, различна от Android, както и устройства, които не са смартфони; например класически GSM апарати.

Когато някой инсталира шпионски софтуер на телефона ви, той (софтуерът)започва да следи GPS координатите на устройството, списъкът с контакти, получените и приети повиквания и SMS-и, получените и изпратени съобщения с месинджъри като Facebook, WhatsApp или Viber, направени снимки и т.н. Цялата тази информация се изпраща до човека, който е инсталирал софтуера на телефона ви. Така той във всеки един момент може да види къде се намирате, с кого разговаряте, с кого си пишете, какво пишете, какви файлове получавате…

Има два основни начина на смартфона ви да се инсталира шпионски софтуер.

Единият е с физически достъп, което означава, че ако някой иска да ви подслушва, той трябва да разполага с вашия телефон, за да може да инсталира софтуера. Да се добереш до нечий телефон невинаги е лесно, но веднъж случи ли се, инсталираният софтуер може да остане незабелязан с месеци.

Този вариант обикновено се използва от родители, които искат да следят децата си; или ревниви гаджета, които искат да разберат какво правят половинките им. Ясно е защо е предпочитан – и в двата случая физическият достъп до мобилното устройство е изключително лесен.

Другият начин е софтуерът да се инсталира от разстояние. Това в повечето случаи става като на жертвата се изпраща по имейл заразен файл или линк към такъв файл. Ако жертвата отвори файла, софтуерът се инсталира на телефона му.

При този метод няма нужда от физически достъп до телефона, но пък няма никаква сигурност, че жертвата ще се подлъже да кликне върху зловредния файл или линк. Иначе казано, ефективността при инсталиране от разстояние далеч не е 100%.

Да кажем, че по един или друг начин някой е успял да инсталира на смартфона ви софтуер, с който ви подслушва. Кои са издайническите признаци, за които трябва да следите?

-Батерията се изтощава по-бързо от преди. Ако досега сте зареждали телефонът си веднъж на ден и половина, но изведнъж батерията ви се изтощава много по-бързо и трябва да я зареждате по два пъти на ден, това би могло да означава, че нещо точи ресурсите й. Тъй като приложенията за подслушване харчат батерия, за да събират данни и да ги изпращат по интернет, това е едно от възможните обяснения за по-бързото изтощаване.

-Телефонът се рестартира по собствено желание. Една от причините това да се случва би могла да е наличието на софтуер за подслушване.

-Получавате неразбираеми SMS-и, съдържащи букви, числа и знаци. Възможно е причината за това да е софтуер за подслушване.

– Чувате странни шумове, докато говорите. Възможно е да се дължи на ехо или лоша връзка, но ако се случва постоянно, това би могло да е сигнал, че телефонът се подслушва.

Нито един от тези признаци не означава със сигурност, че телефонът ви се шпионира. Но ако някое от гореизброените  се случва постоянно, това е съмнително и следва да проверите за софтуер, инсталиран без ваше знание.

Най-базовата проверка е да видите кои програми работят в момента на телефона ви. Софтуерът за подслушване обикновено работи на заден план и няма да го видите като иконка на екрана. Но можете да проверите от настройките какви приложения работят на телефона в момента. В зависимост от версията на Android, която използвате, тази информация може да откриете на различни места, но обикновено е нещо от рода на:

Settings>
Applications>
Running

Тук виждате всички програми, които в момента работят на телефона ви. Обикновено сред тях ще са приложения като Viber, Facebook, Календар и други системни приложения. Огледайте се за приложения, които не ви говорят нищо: такива, които не помните да сте инсталирали или просто ви звучат непознати. Тъй като в списъка вероятно ще видите и системни процеси, за които е логично да не ви говорят нищо, можете да проверите имената им в някоя интернет търсачка, за да видите дали са легитимни.

Проверката е пипкава. Възможно е проследяващото приложение да е замаскирано като легитимна операция: например да изглежда като текстов редактор или нещо подобно. Тук отново е важно да си спомните дали някога сте инсталирали подобно приложение.

Другата проверка, която можете да направите, е да проверите кои приложения използват интернет трафика ви.

Това става като отворите:

Settings>
Wireless and Networks>
Data Usage

Тук ще откриете списък на приложенията, които използват интернет трафик. Проследяващите приложения имат нужда от интернет, за да предават данни от телефона ви – и то много интернет трафик; така че те ще фигурират по някакъв начин в този списък. Виждате ли непознати приложения, които ползват съмнително много трафик?

Казаното дотук важи за смартфони, които се подслушват чрез инсталиран на тях софтуер. Но смартфонът ви може да се подслушва и по други начини.

Телефонът ви може да се подслушва със специални разузнавателни средства. Това са технически средства, вероятно най-популярното от които е т.нар. IMSI Catcher или, както е известен в модерния български фолклор, цецомобил. Тази техника се използва от полицията, за да следи разследвани лица, а използването й обикновено става само със съдебна заповед.

Телефонът ви може да се следи от компания, която има достъп до геолокационните данни, събирани от мобилните оператори. Това е напълно легален бизнес модел, при който тази компания може да покаже с доста добър процент ефективност местоположението ви на всеки, който си плати.

Related Posts

13 Comments

 1. .

  Здравейте, имам 84 KB на приложението на име записващо устройство. Въпросът ми е да го спра ли, или по друг начин ме шпионират

  • Questo

   Трябва да проверите активността на приложението, може да е системен софтуер. Кога е активно приложението? Помните ли да сте инсталирали подобно приложение? Какви разрешения има (може ли да получава достъп до интернет например)?

   • Adriana

    Здравейте, и аз имам същото приложение – записващо устройство. Разбрахте ли какво представлява?

 2. Radka

  Здравейте! Имам въпрос. Може ли зловреден софтуер за подслушване да се изпрати като ММС с обем 3КВ? Мисля, че това е много малък обем информация, но не съм специалист и затова се допитвам до вас.

  • Questo

   Здравейте, да възможно е. Малкият размер не бива да ви заблуждава – това може да е например само малък скрипт, който при активирането инсталира на телефона ви софтуер за следене. Преди няколко години имаше случай, в който MMS прави нещо подобно. Според компанията за киберсигурност Kaspersky е възможно такъв MMS да навреди дори и без да отваряте съобщението. Повече инфо за този казс има тук: https://www.kaspersky.com/blog/critical-android-mms-vulnerability/9471/

 3. Мануела Варджийска

  Здравейте,от известно време когато някой ме набира,преди да даде сигналсвободно се включва някакъв сигнал,като тези на които се обаждаме на оператор и казват че разговорът може да се записва,възможно ли етелефона ми да се подслушва?

  • Ишом

   Интересно какво се крие зад това. Защото и да ме подслушват, то файда няма от мен… Имам ехо при връзка с абонати със старички телефони и чат-пат прекъсване на връзката. Но не мисля че нарочно някой те подслушва. По скоро звънни на оператора и обясни за случая си

 4. Аз

  Здравейте! Бихте ли ми дали някакъв телефон за връзка, или друг начин на комуникация, който да не е публичен?

  • Questo

   Привет, можете да пишете на info@questona.com. Предварително уточнявам, че не отговарям на въпроси от рода на:
   – Можеш ли да хакнеш тука един фейсбук?
   – Ще ми кажеш ли как да следя телефона на приятелката си?
   – Искам да хакнеш шефа ми, ще ти платя колкото кажеш?
   – Как да си купя фалшив паспорт през Tor?
   и т.н.
   Това е образователен блог – целта му е да предотвратява, а не да предизвиква компютърни престъпления

 5. Албрня

  И аз искам да повторя един въпрос. Ако преинсталиране телефона и го върнем на фабрични настройки ще го спрем ли?

 6. ....

  Възможно ли е най-обикновен хакер да подслушва разговорите ми, които провеждам с някого в близост до телефона ми? Или това се извършва само от полицията?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *