Меню Затваряне

Как да разбера дали смартфонът ми се подслушва

Обновена на 10.03.2023 от Questo

Притеснявате ли се, че мобилният ви телефон се подслушва?

Ако имате смартфон в джоба си, мислете за него като за компютър. Ако някой инсталира шпионски софтуер на компютъра ви, той може да вижда какво правите на устройството. Същото е и със смартфоните.

В тази статия ще разгледаме някои от признаците, че на смартфона ви е инсталиран шпионски софтуер.

Написаното в тази статия не засяга GSM апарати, които нямат операционна система и много по-трудно могат да се подслушват чрез инсталиране на софтуер.

Какво става, когато телефонът ми се подслушва?

Когато някой инсталира шпионски софтуер на телефона ви, той (софтуерът)започва да следи GPS координатите на устройството, списъкът с контакти, получените и приети повиквания и SMS-и, получените и изпратени съобщения с месинджъри като Facebook, WhatsApp или Viber, направени снимки и т.н.

Цялата тази информация се изпраща до човека, който е инсталирал софтуера на телефона ви. Така той във всеки един момент може да види къде се намирате, с кого разговаряте, с кого си пишете, какво пишете, какви файлове получавате.

Как става заразяването с шпионски софтуер?

Единият начин е с физически достъп. Това означава, че злонамерено лице трябва да разполага с вашия телефон, за да може да инсталира софтуера. Да се добереш до нечий телефон невинаги е лесно, но веднъж случи ли се, инсталираният софтуер може да остане незабелязан с месеци.

Този вариант обикновено се използва от родители, които искат да следят децата си; или ревниви гаджета, които искат да разберат какво правят половинките им. Ясно е защо е предпочитан – и в двата случая физическият достъп до мобилното устройство е изключително лесен.

Другият начин е софтуерът да се инсталира от разстояние. На жертвата се изпраща линк към зловреден файл.

При този метод няма нужда от физически достъп до телефона, но пък и няма никаква сигурност, че жертвата ще се подлъже да свали зловредния файл. Иначе казано, ефективността при инсталиране от разстояние далеч не е 100%.

При горните два примера говорим за опити за целенасочено подслушване на конкретен човек. Например Митко иска да подслушва съпругата си. Но злонамерено лице може да иска да подслушва много хора наведнъж; без значение кои са те.

В такъв случай това лице би могло да направи подслушващ софтуер и да го публикува в някое хранилище за софтуер, представяйки го като безобидно приложение: например менструален календар. Всеки, който инсталира приложението на телефона си, е потенциална жертва на подслушване.

Как да разбера дали смартфонът ми се подслушва?

Подозирате, че устройството ви се следи. Ето как да установите дали това наистина е така.

Започваме с най-надеждния метод.

1. Инсталирайте антивирусен софтуер

Антивирусните програми блокират всяко приложение със съмнително поведение.

Те ви предпазват не само от шпионски софтуер, но и от всякакъв вид зловреден код.

Под „зловреден код“ нямам предвид само малуер, който някой ви е изпратил по пощата. В интернет (дори и в Google Play) ще намерите безобидни на пръв поглед приложения, които всъщност следят активността на устройството, получените SMS-и, направените обаждания, използваните приложения.

Антивирусният софтуер ви защитава от всичко това.

2. Следете поведението на батерията

Ако досега сте зареждали телефона си веднъж на ден и половина, но изведнъж батерията ви се изтощава много по-бързо и трябва да я зареждате по два пъти на ден, това би могло да означава, че нещо точи ресурсите й.

Тъй като приложенията за подслушване харчат батерия, за да събират данни и да ги изпращат по интернет, това е едно от възможните обяснения за по-бързото изтощаване.

3. Внимавайте за странно поведение на устройството

Смартфонът ви се рестартира сам. Получавате неразбираеми SMS-и, съдържащи букви, числа и знаци. Чувате странни шумове, докато говорите.

Възможно е последното да се дължи на ехо или лоша връзка, но ако се случва постоянно, това би могло да е сигнал, че телефонът се подслушва.

Нито един от тези признаци не означава със сигурност, че телефонът ви се шпионира. Но ако някое от гореизброените  се случва постоянно, това е съмнително и следва да проверите за софтуер, инсталиран без ваше знание.

4. Проверете за инсталирани съмнителни приложения

Най-базовата проверка е да видите кои програми работят в момента на телефона ви. Софтуерът за подслушване обикновено работи на заден план и няма да го видите като иконка на екрана. Но можете да проверите от настройките какви приложения работят на телефона в момента.

В зависимост от версията на Android, която използвате, тази информация може да откриете на различни места, но обикновено е нещо от рода на:

Settings>
Applications>
Running

Тук виждате всички програми, които в момента работят на телефона ви. Обикновено сред тях ще са приложения като Viber, Facebook, Календар и други системни приложения. Огледайте се за приложения, които не ви говорят нищо: такива, които не помните да сте инсталирали или просто ви звучат непознати.

Тъй като в списъка вероятно ще видите и системни процеси, за които е логично да не ви говорят нищо, можете да проверите имената им в някоя интернет търсачка, за да видите дали са легитимни.

Проверката е пипкава. Възможно е проследяващото приложение да е замаскирано като легитимна операция: например да изглежда като текстов редактор или нещо подобно. Тук отново е важно да си спомните дали някога сте инсталирали подобно приложение.

Другата проверка, която можете да направите, е да проверите кои приложения използват интернет трафика ви.

Това става като отворите:

Settings>
Wireless and Networks>
Data Usage

Тук ще откриете списък на приложенията, които използват интернет трафик. Проследяващите приложения имат нужда от интернет, за да предават данни от телефона ви – и то много интернет трафик; така че те ще фигурират по някакъв начин в този списък. Виждате ли непознати приложения, които ползват съмнително много трафик?

Казаното дотук важи за смартфони, които се подслушват чрез инсталиран на тях софтуер. Но смартфонът ви може да се подслушва и по други начини.

Телефонът ви може да се подслушва със специални разузнавателни средства. Това са технически средства, вероятно най-популярното от които е т.нар. IMSI Catcher или, както е известен в модерния български фолклор, цецомобил. Тази техника се използва от полицията, за да следи разследвани лица, а използването й обикновено става само със съдебна заповед.

Телефонът ви може да се следи от компания, която има достъп до геолокационните данни, събирани от мобилните оператори. Това е напълно легален бизнес модел, при който тази компания може да покаже с доста добър процент ефективност местоположението ви на всеки, който си плати.

Моят съвет? Купете си антивирусен софтуер, който ще се грижи за сигурността на устройството. Предвид всички данни, които пазите на смартфона си, инвестицията е разумна.

Подобни статии

40 Comments

 1. .

  Здравейте, имам 84 KB на приложението на име записващо устройство. Въпросът ми е да го спра ли, или по друг начин ме шпионират

  • Questo

   Трябва да проверите активността на приложението, може да е системен софтуер. Кога е активно приложението? Помните ли да сте инсталирали подобно приложение? Какви разрешения има (може ли да получава достъп до интернет например)?

   • Adriana

    Здравейте, и аз имам същото приложение – записващо устройство. Разбрахте ли какво представлява?

 2. Radka

  Здравейте! Имам въпрос. Може ли зловреден софтуер за подслушване да се изпрати като ММС с обем 3КВ? Мисля, че това е много малък обем информация, но не съм специалист и затова се допитвам до вас.

  • Questo

   Здравейте, да възможно е. Малкият размер не бива да ви заблуждава – това може да е например само малък скрипт, който при активирането инсталира на телефона ви софтуер за следене. Преди няколко години имаше случай, в който MMS прави нещо подобно. Според компанията за киберсигурност Kaspersky е възможно такъв MMS да навреди дори и без да отваряте съобщението. Повече инфо за този казс има тук: https://www.kaspersky.com/blog/critical-android-mms-vulnerability/9471/

 3. Мануела Варджийска

  Здравейте,от известно време когато някой ме набира,преди да даде сигналсвободно се включва някакъв сигнал,като тези на които се обаждаме на оператор и казват че разговорът може да се записва,възможно ли етелефона ми да се подслушва?

  • Ишом

   Интересно какво се крие зад това. Защото и да ме подслушват, то файда няма от мен… Имам ехо при връзка с абонати със старички телефони и чат-пат прекъсване на връзката. Но не мисля че нарочно някой те подслушва. По скоро звънни на оператора и обясни за случая си

 4. Аз

  Здравейте! Бихте ли ми дали някакъв телефон за връзка, или друг начин на комуникация, който да не е публичен?

  • Questo

   Привет, можете да пишете на info@questona.com. Предварително уточнявам, че не отговарям на въпроси от рода на:
   – Можеш ли да хакнеш тука един фейсбук?
   – Ще ми кажеш ли как да следя телефона на приятелката си?
   – Искам да хакнеш шефа ми, ще ти платя колкото кажеш?
   – Как да си купя фалшив паспорт през Tor?
   и т.н.
   Това е образователен блог – целта му е да предотвратява, а не да предизвиква компютърни престъпления

 5. Албрня

  И аз искам да повторя един въпрос. Ако преинсталиране телефона и го върнем на фабрични настройки ще го спрем ли?

 6. ....

  Възможно ли е най-обикновен хакер да подслушва разговорите ми, които провеждам с някого в близост до телефона ми? Или това се извършва само от полицията?

 7. Жасмина Пеева

  Здравейте ,случи ми се нещо нетипично!При разговор по телефона ,изведнъж като на запис ми превъртя разговора който беше вече проведен!И това на два пъти в различни връзки !Възможно ли е да се подслушва?

  • Questo

   Това със сигурност е много е странно. Какво имате предвид под „превъртя разговора“? ЧУхте отново целия разговор, след като беше приключил? Чувахте ехо, докато водехте разговора? Чухте само последните няколко секунди?

   • AV

    Здравейте,
    И на мен ми се случи същото. Разговорът, който водех изведнъж прекъсна. Погледнах екрана, изглеждаше все едно разговорът продължава. Появи се сигнал свободно и след известно време започнах да чувам разговорът, който вече проведох (не от самото начало, може би от петата секунда нататък). Но чувах само гласът на отсрещната страна. Моят глас не беше записан. Това е супер откачени…

 8. Milen

  Здравейте
  Когато ми се обаждат по телефона чувам слабо трябва да си увелича звука до край за да се чува. Преди не беше така! Но когато розговарям през skype , whatsapq , messenger , duo се чува перфектно дори си намалям звука до край и пак ми е силно.
  1 .Защо се получава така ?
  2.Относно ативирусните програми в Google Play има Play Protect ,върши ли работа? 3.Ако инсталирам антивирусна програма няма ли да си пречат ?
  4.И кава антивирусна прогма би вършила добра работа за Nokia 6 с андройд 9 ?

 9. Veselina

  Здравеите моля кажете ми как да постъпя.Получавам заплахи по имеил адрес ,наи-странното е че човека ми пише от собсъвения ми имеил.смених паролата и пак същото. По някакъв начин има достъп до всичко в телефона ми.

  • Questo

   Сигурни ли сте, че е от собствения имейл? Възможно е да е спууфнал имейл адреса ви. Това означава, че писмото изглежда все едно е изпратено от вашата пощенска кутия (срещу подател пише вашия имейл адрес), но реално е изпратено от съвсем друго място и измамникът всъщност няма достъп до имейла ви.

   Също така, ако заплахите са от рода „Хакнах ти компютъра и те снимах как гледаш порно. Плати ми, за да не пусна клипчетата онлайн“, може да става дума за измама. Говоря за т.нар. sextortion, при който измамникът се опитва да убеди жертвата си, че разполага с компрометиращи материали, но всъщност не разполага с нищо.

 10. Veselina

  Не не сьм сигурна но получавам вече трети имеил с подобни изнудвания отворих само първия. Вече не смея да отварям имеил които ми е изпратен от томов име

  • Questo

   Направете следното: отворете писмото и цъкнете на Още > Детайли. Потърсете онзи ред, който започва с Received: Там е написан адресът на сървъра, от който е изпратен мейлът. Ако адресът на сървъра съвпада с домейна на пощенската услуга, която ползвате, възможно е писмото наистина да е пратено от вашия собствен имейл адрес.
   Пример: ако използвате поща в gmail, адресът на сървъра ще е нещо подобно на: Received: from mail-sor-f73.google.com
   ако използвате поща в АБВ, адресът на сървъра ще е нещо подобно на : Received: from nm23.abv.bg

 11. Veselina

  Благодаря ви много. Ако получа нов имеил ,което се надявам да не става повече,ще последвам света ви.

 12. Гергана

  Здравейте! Получих имейл със заплаха ,че хакер има достъп до операционната система на телефона ми и има достъп до всичките ми контакти, камера, кореспонденция и т.н.Това се е случило от троянски кон, който е активиран от посещаване на сайт за възрастни… И разполага с клип, който ще изпрати на всичките ми контакти във фейсбук ако не му се преведат пари по някаква бийткоин сметка… Как мога да проверя дали телефона ми е хакнат и какво да направя?

  • Questo

   Здравейте, това ми звучи като най-обикновен sextortion имейл. Не се притеснявайте, никой не ви е хакнал. Опитват се да ви изплашат, за да им пратите пари.

 13. Милена Борисова

  Как мога разбера, да ли на телефона ми е следен Вайбъра и местоположението ми,в всеки един момент. Ако е така, то е направено от разстояние, без пряк контакт с телефона ми.Как мога да премахна това следене.

  • Questo

   W sтаията, под която коментирате, е описано как може да стане заразяването със спайуер. Най-често това се случва чрез физически контакт с устройството. Но може да стане и от разстояние. Отваряли ли сте имейли от непознати, цъкали ли сте съмнителни линкове, включително и от реклами, които се появяват на екрана ви?

 14. Asen Кaramfilov

  Не съм забелязал явен проблем с телефона си, изключая че при попълване на имейл и парола , ми излиза съюбщение,че „съм си сменил паролата преди четири месеца“!?!…Боже,аз не помня вчера какво съм ял,та ще помня смяна на парола…

 15. Magdalena

  Може ли да се подслушва телефон посредством данните изписани на картата , от която се чупи пластиката с чипа ,който се вкарва в телефона?

  • Questo

   Отдавна не ми е попадала такава пластика и не помня какви цифри имаше изписани на тях. Но ако там е изписан телефонният ви номер, е възможно да следят местоположението на устройството ви само с него. Вече за подслушване (да слушат какво си говорите) е малко по-сложно, трябва специална техника.

 16. Ваня

  Здравейте,
  Възможно ли е (сега ме четете внимателно) от моят телефон да изпратя sms на номер от контактите ми без аз да съм го писала? Това означава ли, че ми е хакнат телефона и как да го премахна?
  Моля Ви помагайте, видях се в чудо.
  Благодаря

  • Questo

   Възможно е. Но също така е възможно полученият SMS само да изглежда, че е изпратен от вашия телефонен номер, но всъщност да е пратен от съвсем друго устройство. Нарича се SMS spoofing.

 17. Ваня

  Здравейте, Благодаря за отговора. За смс-а разбрах от доставката при получаване. Какво мога да направя, за да си защитя телефона си и мога ли да се притснявам, че някой има дотъп до приложенията в него?

 18. Дан

  Здравейте. Случи се нещо странно, или поне за мен е такова.Звънна ми приятелка, при което вдигнах и разговора се заглуши,в същото време сякаш вместо мен е вдигнал мъж, който й е казал“заета е сега, звънни й след 20:30″ (тогава свършвам работа), тя е казала, „ама как така е заета“ и той е затворил, аз през цялото време казвах, ало, ало и затворих. След малко я набрах и тя ме пита кой е при мен…. Реално нямаше никой. Прегледах настройките си, но нямам пренасочване на разговори, а и дори не се сещам някога да съм правила такива. Интересна работа…

 19. Ани

  Здравейте! От телефона ми за 30 дни са „проведени международни разговори с Тунис, Беларус и Албания, без да знам“….Сега от Теленор искат да заплатя сумата от 520 лв. с ДДС. Въпросът ми е:как да разбера кой, защо и как го е направил? И какви действия да предприема, това да не продължи? Искам да си запазя телефонният номер. Картата ми я деактивираха, дадоха ми нова, но не съм я отваряла и активирала от 7 дни.
  Благодаря!

  • Questo

   Привет, вероятно имате разпечатка, която показва кои са телефонните номера, които са генерирали тази тлъста сума. Трудно е да се определи как са направени тези обаждания, възможно е вие да сте ги направили без да знаете. Помислете за следното:
   1. Получавали ли сте имейли или SMSи от институции (например НАП), които ви приканват да се обадите на даден номер. Това е честа практика, с която измамниците се опитват да накарат жертвите си да наберат телефонни номера с добавена стойност.
   2. Инсталирали ли сте мобилни приложения от неофициални хранилища? Възможно е приложението да е зловредено и да съдържа малуер, който автоматично набира импулсни номера без ваше знание.
   3. Предоставяли ли сте телефона на някого или оставяли ли сте го дълго време без надзор? Възможно е някой да го е използвал, за да набере тези телефонни номера.

   • Думи

    Здравейте.
    Дали наистина някой е хакнал ABV пощата ми?
    Изглежда, че изпраща писма от мое име

    • Questo

     Здравейте, от начина, по който задавате въпроса, ще приема, че все още имате достъп до акаунта си.

     Ако от вашия имейл адрес се изпращат писма, които не сте писали вие, възможно е някой друг освен вас да има достъп до пощенската ви кутия.

     В ABV има настройка, която ви показва от кои IP адреси е влизано във вашия акаунт. Обърнете внимание дали в списъка с IP адреси има такива, които не разпознавате. Ако има, това може да означава, че някой е влизал в пощата ви.

     Добра идея е да смените паролата си за достъп.

 20. Дими

  Излиза ми, че има много опити за влизане в профилът ми от САЩ, но неуспешни.
  Бих прикачила скриййншот, но няма тзи опция.
  Предполагам, че се мъчат да влязат, но неуспешно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *