Меню Затваряне

Android IMSI-Catcher Detector засича цецомобили

Обновена на 14.12.2014 от Questo

phones

Android IMSI-Catcher Detector е софтуер за защита срещу подслушване на мобилни телефони, който все още е в алфа версия и се доработва. Една от основните му функции е да засича устройства за засичане на IMSI номера: стандартната техника, която се използва за подслушване на разговори по мобилен телефон.

В България тази техника стана популярна покрай т.нар. „цецомобил“, за който се твърди, че е натоварен с подслушвателни устройства. В повечето случаи тя (техниката) е скъпа и по джоба само на държавата и големите компании. Но напоследък цените паднаха и радиолюбителите могат да се сдобият с такива устройства за „символични“ цени (в Alibaba например се предлагат устройства по 1250 долара). Това означава, че подслушването на телефони става далеч по-достъпно за престъпниците.

Най-общо казано тези устройства действат като фалшиви антени на мобилна мрежа, прихващайки изпратените от мобилния телефон сигнали (интересна статия за принципа на работа на мобилните телефони и защо е възможно те да се подслушват). Обикновено собствениците на телефони се опитват да решат проблема, инсталирайки софтуер за криптиране на разговорите. Съществуват и софтуерни решения за засичане на IMSI прихващачите, които обаче са достъпни само за определени модели телефони. Android IMSI-Catcher Detector засега се оформя като основния проект за създаването на по-универсален софтуер против подслушване.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *