Меню Затваряне

Преминаването към HTTPS ще става безплатно през лятото на 2015

keyboard

Всъщност заглавието е подвеждащо – и сега има услуги като StartSSL, които предлагат безплатен сертификат за криптирана връзка. Към момента обаче преобладаващата част от уебмастърите трябва да плащат, за да ползват TLS/SSL – сертификатите, които осигуряват криптирана връзка между потребителя на сайта и уебсървъра.

Но Electronic Frontier Foundation, в партньорство с Mozilla, Cisco, Akamai и IdenTrust, планират от лятото на 2015г. да пуснат безплатно криптиране на връзката към уебсайта. Проектът се нарича Let’s Encrypt и създателите му са амбицирани да осигурят криптирана връзка по целия свят.

HTTPS става все по-важна тема в онлайн комуникациите. Големите социални медии вече предлагат криптиране по подразбиране, а наскоро Google обяви, че ще счита наличието на HTTPS като критерий за доброто позициониране на сайтовете в резултатите на търсачката.

Използването на HTTPS е задължително при онлайн комуникации (имейл, социални мрежи), финансови услуги и обработка на лични данни (въпреки че много държавни институции в България все още не използват HTTPS).

И – да, този блог също не ползва HTTPS (засега), тъй като не събира лични данни: коментарите под статиите могат да се подписват с произволно избрани псевдоними, а изписването на реален имейл е само пожелателно – в случай, че искате да следите развитието на темата.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *