Меню Затваряне

Може ли някой да публикува вместо мен във Facebook профила ми?

Обновена на 14.12.2014 от Questo

facebook

Преди около година Вивек Бансал – софтуерен специалист, който обича да търси проблеми в сигурността на Facebook – открил сериозен бъг в социалната мрежа. Той позволявал на един потребител да публикува от името на други потребители във Facebook. Използвайки написан от него скрипт, Бансал можел да публикува каквото си поиска на стените на други абонати на Facebook от тяхно име.

Бансал съобщил откритието си на Facebook и скоро от компанията му отговорили, че са отстранили бъга. За откритието си Бансал бил възнаграден (големите компани си плащат, когато някой хакер съобщи за проблем със сигурността) и след това забравил за случая… до преди няколко дни, когато решил отново да тества дали откритият от него бъг съществува.

Оказало се, че дори месеци по-късно дупката си стои и от Facebook не са направили нищо, за да я запушат. Затова Бансал написал нов мейл до Facebook и поискал обяснение за бездействието на Facebook. От компанията му отговорили, че нямат намерение да оправят бъга, а вместо това ще блокират всички приложения, които го използват, за да спамят профилите на потребителите. Така че към днешна дана публикуването от чуждо име продължава да е възможно и Бансал дори има написан скрипт, с който това може да се направи.

Ето и оригиналното видео, на което специалистът показва как този бъг може да се експлоатира. В Youtube профила си Бансал е публикувал и ъпдейт, в който показва, че бъгът все още е наличен.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *