Меню Затваряне

Топ 10 на най-експлоатираните брандове за фишинг

Обновена на 16.03.2021 от Questo

Повечето кибератаки започват с фишинг. Дали ще е имейл, изпратен от името на някоя организация, или зловреден линк, имитиращ отново популярен бранд, фишингът обикновено се опитва да накара потребителя да извърши нещо, което не е в негов интерес: например да предостави паролата си или да инсталира на компютъра си зловреден файл.

За да постигнат това, компютърните престъпници обикновено създават фалшиви сайтове, имитиращи популярни брандове. Ако например хакер иска да разбере паролата ви за Facebook, той ще направи фалшив сайт, имитиращ заглавната страница на Facebook. След това ще ви изпрати по имейл линк към фалшивия сайт с предупреждение да „влезете в профила си от съображения за сигурност“.

Но кои са брандовете, на които най-често престъпниците създават фалшиви сайтове?

Според проучване на Quad9 това са предимно големи високотехнологични и интернет компании. Има обаче и изключения.

Топ 10 на най-експлоатираните брандове за фишинг

Фишинг страница, имитираща входния портал на PayPal

Това са компаниите, с чиито брандове най-често се злоупотребява при създаването на фишинг сайтове.

1. Google

Първото място на Google едва ли е изненада за някого. Гигантът в интернет търсенето предлага редица други продукти, сред които и платежна услуга.

Ето защо престъпниците настървено създават копия на логин страницата на популярната търсачка.

Google акунтите просто са безценен източник на информация.

2. Dropbox

Dropbox е една от най-популярните услуги за облачно съхранение на файлове. Именно това я прави предпочитана цел на хакерите.

Докато индивидуалните потребители съхраняват в Dropbox предимно снимки и файлове за лично ползове, много бизнеси пазят в облака далеч по-важни данни.

3. Youtube

Най-популярните ютубъри в света правят милиони всяка година благодарение на каналите си. Но дори и каналът ви да има стотина хиляди фена, това пак го прави ценен за хакерите.

Редица български ютубъри разбраха по трудния начин, че каналите им могат да бъдат откраднати. Повечето от тях в последствие успяха да си ги върнат.

4. Facebook

Facebook e най-популярната социална мрежа в света. Акаунтът във Facebook съдържа ценна информация като контакти, лични съобщения, достъп до групи и общества и т.н.

Facebook е златна мина за данни и хакерите целогодишно бълват фишинг страници, за да откраднат възможно най-много потребителски пароли.

5. Amazon

Ако продавате в Amazon и някой хакне профила ви, пригответе се за много неприятности. Не само че целият ви онлайн бизнес е компрометиран, но може да понесете значителни финансови загуби.

6. Apple

Помните ли The Fappening: онази кампания, при която iCloud акаунтите на редица знаменитости бяха хакнати, а голите им снимки – публикувани в интернет?

Освен iCloud, Apple предлага и платежна услуга. С други думи: много данни и достъп до финансов ресурс. Затова и потребителите на Apple продукти са толкова често таргетирани с фишинг сайтове.

7. Adidas

Производителят на спортни стоки е единствената компания в челната десетка, която не работи в сектора на информационните технологии.

Според Quad9 през януари 2020 г. е отчетено рязко увеличение на фишинг кампаниите, експлоатиращи спортния бранд. Това е довело до присъствието на Adidas в тази класация.

8. Microsoft

Няма как една от най-големите публични компании на планетата да не е жертва на спамърите. Продуктите на Microsoft се използват пот много малки и големи компании, работещи с много данни. А както знаем, корпоративните и клиентските данни са основна цел за хакерите.

9. PayPal

Платежното решение на PayPal и до днес е една от най-предпочитаните алтернативи на картовите разплащания. На черните пазари хакнат PayPal акунт с 1000 долара по баланса се търгува за малко над 100 долара.

10. WhatsApp

WhatsApp намира място сред най-имитираните от хакерите брандове благодарение на голямата си популярност. Макар да отчете известен отлив на потребители, приложението продължава да е масово използвана платформа за комуникация.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *