Меню Затваряне

7 лесни начина за защита от хакери

Обновена на 10.03.2019 от Questo

Кибератаките са глобален проблем, който струва на света милиарди долари годишно под формата на откраднати данни, източени сметки и отстаняване на щети. Според този доклад на Световния икономически форум компютърните престъпления вече са по-опасни за човечеството от екокатастрофите и инфекциозните заболявания.

Въпреки това за защита от хакери все още малко се говори, а още по-малко се разбира. Това важи основно за индивидуалните потребители, които не знаят как да се пазят в интернет.

Истината е, че защитата от компютърни престъпления не трябва да е сложна и скъпа. Има няколко прости неща, които всеки потребител може да направи, за да намали риска от хакерски атаки. Нито едно от тях няма да ви гарантира 100% безопасност. Но ще ви даде някакво ниво на информационна сигурност.

Обновявайте софтуера си

Над 50% от софтуера по света не се обновява според проучване на Avast.

Това е проблем, защото старите версии на софтуерните продукти могат да имат уязвимости, които хакерите атакуват. Същите уязвимости са отстранени в новите версии.

Знаете ли например, че ако все още използвате Windows XP, сте застрашени от над 200 критични уязвимости? Те са много добре известни на хакерите и няма как да ги запушите, защото тази операционна система вече не се поддържа.

Трябва да обновявате редовно както операционната система, така и основните програми, с които работите: браузъри, офис пакет, плейъри, месинджъри и т.н.

Научете се да разпознавате фишинг

Фишингът продължава да е един от най-ефективните инструменти на хакерите. Това е така, защото, колкото и сигурни да са информационните системи, престъпниците всъщност не атакуват тях, а уязвимостта на човешкия ум.

Ето защо добрата защита от хакери изисква да се научите да разпознавате фишинг атаки. Това не е толкова лесно, тъй като измамниците измислят нови и нови начини да заблуждават жертвите си.

Има обаче няколко азбучни правила като например проверка на имейл адреса, вмъкнатите линкове или прикачените в писмото файлове.

Добра идея е да усвоите поне базови умения за разпознаване на фишинг, за да защитите както онлайн акаунтите си, така и личните си финанси.

Ето как да разпознавате фишинг имейли.

Използвайте трудни за отгатване пароли

Паролите са основния (често единствен) ключ към вашата дигитална самоличност. Използваме пароли, за да заключваме нашата онлайн комуникация, профили в споциалните медии, банкови сметки, финансови активи, спомени и много други.

Най-лошото нещо, което можете да направите: използвайте лесни пароли като 123456, записвайте си ги навсякъде и не ги сменяйте.

Какво трябва да направите: изберете си трудна за отгатване парола, която (поне при сегашното ниво на технологиите) не може да бъде разбита. Не използвайте една парола за повече от един акаунт. Не записвайте паролите си на хвърчащи листи или пък в браузъра на лаптопа.

Ето по-детайлни съвети за това как да измислите трудна за разбиване парола.

Използвайте двуфакторна автентикация

Когато говорим за защита от хакери, не можем да пропуснем двуфакторната автентикация. Все още масово пренебрегвана от потребителите в България, този защитен механизъм действа като втора парола за вашите акаунти.

Повечето онлайн платформи предлагат двуфакторна защита; трябва само да я активирате. Тя се задейства всеки път, когато системата засече опит за неоторизиран достъп до вашия акаунт.

Тогава вие получавате на смартфона си еднократен код. Той е вашата втора парола; ако кодът не бъде въведен, опитът за влизане в акаунта ще бъде преустановен.

Така дори и някой да знае паролата, той не може да достъпи профила ви.

Включете защитната стена на Windows

Windows си има собствена защитна стена. Независимо какво мислите за сигурността й, нищо не ви пречи да я включите.

Тя осигурява някаква степен на защита от хакери, а и активирането й не е никак трудно.

Към това бих добавил и да си инсталирате антивирусен софтуер, за който обикновено се плаща. Има и безплатни версии, които можете да използвате. Дори и платените такива не са някакво непосилно финансово бреме.

Едното нещо, което не бива да правите, е да използвате пиратски антивирусен софтуер. Той може да е заразен с малуер и да навреди повече, отколкото ви помага.

Обновявайте фърмуера на рутера

Много потребители все още не обръщат никакво внимание на рутерите си. Стига да работи, устройството и настройките му не се пипат.

Само че рутерът е вратата между вашия компютър и световната мрежа. Голяма част от хакерските атаки срещу рутери се дължат на факта, че фърмуера им не е обновен (същото е като с необновяването на софтуера).

Обновяването в повечето случаи изисква просто да влезете в настройките на рутера и да кликнете едно бутонче. Правете го от време на време: заслужава си.

Избягвайте публични WiFi мрежи

Да, знам, че не ви се харчи от мобилния интернет, а пък и WiFi връзката сигурно ще дърпа повече от тази на смартфона. Но отворените безжични мрежи крият опасности. Те може да са компрометирани.

През тях може да се следи какво браузвате, какви пароли въвеждате и какви съобщения изпращате. Може да се случи, въпреки че голяма част от сайтовете вече използват HTTPS криптиране.

Ако искате да си осигурите някаква защита от хакери, забравете за отворените WiFi мрежи.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *