Меню Затваряне

Не сваляйте антивирусен софтуер от DownloadAstro!

Обновена на 08.03.2019 от Questo

Сайтът DownloadAstro продължава да излиза на второ място в Google при написването на ключова дума антивирусен софтуер. Това не бива да ви подвежда. От години на него се хостват инсталационни файлове, пълни с вируси и адуер. Не сваляйте нищо от този сайт, тъй като има риск да увредите компютъра си.

В DownloadAstro има цяла секция за антивирусен софтуер. Можете да откриете повечето популярни антивирусни пакети; но всъщност това не са инсталационни файлове, а само линкове към официалните сайтове на разработчиците.

Когато кликнете върху тях разбирате, че ще трябва да платите, въпреки че сайтът се рекламира като източник на безплатен софтуер за Windows.

Отделно от това ще откриете инсталационни файлове за антивирусен софтуер, които са натъпкани със зловреден код. Аз лично свалих няколко такива: Spybot Search&Destroy, Spyware Doctor и Anti Keylogger Shiled. Инсталационните им файлове са идентични като размер (2.1 MB). Изкараха ми идентични предупреждения, когато ги сканирах с Virus Total.

Не съм тествал нито един от свалените файлове, така че не знам какво точно се случва, ако ги инсталирате на машината си. Като цяло не е добра идея да инсталирате нищо, за което популярните антивирусни скенери светят в червено, както е в случая.

Около 57% от софтуера, инсталиран на компютрите в България, е пиратски, показват данните на The Software Alliance. Когато инсталирате пиратски програми, вие приемате риска, че те могат да съдържат в себе си малуер.

Ето защо е важно да избягвате инсталирането на антивирусен софтуер от неофициални източници.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *