Меню Затваряне

Най-добрите рекламни блокери на 2022

Обновена на 17.04.2022 от Questo

Ако четете тази статия, вероятно ви е писнало от досадните реклами в браузъра и търсите начин да ги разкарате.

Ще разгледаме някои от най-добрите блокери на реклами, които съществуват на пазара. Те са безплатни, инсталират се като браузърни приставки и намаляват честотата на натрапчивите рекламни съобщения, които изскачат постоянно на екрана.

Между другото, знаехте ли, че един от най-добрите рекламни блокери в света е български продукт?

Какво e блокер на реклами и защо е необходимо да го използвате

Рекламните блокери са софтуер, който блокира показването на нежелани реклами. Обикновено те се предлагат като браузърни разширения, защото именно в браузъра се появяват най-много реклами.

Някои блокери премахват и реклами извън браузъра: например такива, които се показват от софтуер, инсталиран на компютъра ви.

Блокерите на реклами не просто правят разглеждането на сайтове по-приятно. Те ви защитават от малвъртайзинг: практиката за пласиране на зловредни линкове през рекламни мрежи.

Казано най-просто, компютърен престъпник може да си плати, за да зилиза рекламата му в сайтовете, които отваряте. Ако кликнете на рекламата, тя ви води към зловреден уебсайт, от който компютъра ви може да се зарази със зловреден софтуер.

Блокерите са полезни за вашата поверителност. Те могат да скрият от рекламодателите вашите интереси: какви сайтове сте отваряли, какви ключови думи сте търсили в интернет търсачките и т.н. Това са лични данни, които незабелязано давате на големите интернет компании като Google, Facebook, Microsoft и други.

Не всички рекламни блокери са еднакви

Някои блокери на реклами крият малка мръсна тайна. Те… пласират реклами.

Звучи абсурдно, нали?

Нарича се „приемливи реклами“. Това са реклами, които блокерът пропуска, защото ги счита за допустими и ненатрапчиви. Но защо изобщо се допускат реклами, след като работата на блокера на реклами е да прави точно обратното?

За пари. Бизнес моделът на някои блокери е да показват реклами от определени издатели или рекламни мрежи. В замянаа разработчикът на блокера получава комисион.

Емблематичен пример е Adblock Plus: един от най-популярните блокери в света. В техническата документация на Adblock Plus е записано че: „приемливите реклами са компромисен вариант, който дава възможност на потребителя да използва блокер на реклами и в същото време подкрепя създаването на безплатно интернет съдържание, което се спонсорира от реклами“.

Adblock Plus е критикуван заради практиката да показва приемливи реклами, въпреки че потребителят може да изключи показването им, ако иска. С годините тази практика се предприем и от други разработичци на блокери: с аргумента, че продуктите им имат нужда от приходи, за да се поддържат и развиват.

Но разработчиците могат да генерират приходи и по други начини. Някои блокери на реклами предлагат като допълнителна опция VPN, който анонимизира трафика на потребителя и защитава личните му данни. Така основният продукт (блокерът) е безплатен, а потребителят си плаща, ако иска да използва и VPN.

Други блокери имат платена функция, която предпазва потребителите от реклами извън браузъра. Обикновено това са потребители, които съзнателно или не са инсталирали на устройството си софтуер, който бълва нежелани реклами на екрана. Платената функция на блокера се справя именно с тези реклами.

Как избрах най-добрите блокери на реклами

Съществуват десетки(а може би и стотици) рекламни блокери. Основната им функция е да спират рекламите в браузъра. Но не всички се справят еднакво добре с тази задача.

Използвах мъдростта на тълпата и няколко прости теста, за да подбера най-добрите програми за блокиране на реклами.

1. Направих списък с блокерите с най-много инсталации за Firefox и Chrome. Колкото повече инсталации има един блокер, толкова по-популярен е той, а това увеличава вероятността да си върши работата добре.

2. Горното твърдение невинаги е вярно. Само защото един блокер има най-много инсталации не означава, че той показва най-добри резултати. Инсталирах всеки от блокерите в списъка на браузър Chrome и изпитах способностите му с Adblock Tester. Това е сайт, който проверява колко добре се справя вашия блокер със спирането на нежелани реклами в браузъра.

3. Проверих оценката на всеки блокер в сайта за продуктови ревюта TrustPilot. Колкото по-висока е оценката, толкова по-добри са отзивите на потребителите за конкретния блокер. Взех предвид и броя на ревютата. Колкото повече ревюта има за конкретния блокер, толкова по-добре.

4. Прерових политиката за поверителност на всеки блокер, за да разбера дали използва програма за приемливи реклами.

AdBlocker Ultimate: български блокер е сред най-добрите в света

Запознах се с Александър Савчев и Веселин Георгиев, докато подготвях статия за Forbes (ще дам линк, когато излезе онлайн). Двамата са създатели на AdBlocker Ultimate: един от най-популярните и добри рекламни блокери в света.

AdBlocker Ultimate е безплатно разширение, което блокира нежеланите реклами и е налично за почти всички популярни браузъри. Според Савчев и Георгиев блокерът се използва от над 30 млн. активни потребители всеки месец, което му дава около 2-3% дял от световния пазар.

Историята на Савчев и Георгиев е забележителна: двамата се запознават покрай онлайн форум за анонимност, а AdBlocker Ultimate създават през 2016 г., когато разбират, че някои от най-масовите блокери всъщност показват реклами на потребителите.

Съдружниците вземат готов блокер с отворен код, модифицират го по свой вкус и го пускат за безплатно сваляне. Твърдят, че почти веднага започват да отчитат десетки хиляди сваляния. Според тях една от причините за този успех се дължи на факта, че блокерът им не допуска приемливи реклами и блокира всичко, което не би следвало да се показва на страницата.

AdBlocker Ultimate е един от двата блокера, които се представиха безпогрешно на тестовете за блокиране на реклами. Създаденото в България разширение има и близо до максималната оценка на одобрение от потребителите. Това му отреди първо място в класацията на най-добрите рекламни блокери

Топ 9 на най-добрите рекламни блокери

Ето какво показват резултатите: от най-добри към най-лоши. Всеки от продуктите е тестван на Chrome, но почти всички имат и версия за Firefox.

1. AdBlocker Ultimate

Оценка TrustPilot: 4.9

Оценка Adblock Tester: 100

Приемливи реклами: Не

Освен че постигна перфектен резултат в теста за спиране на нежелани реклами, AdBlocker Ultimate има и почти идеална оценка от потребителите. Тя е базирана на над 2000 ревюта, като 92% от всички потребители му дават най-високия възможен рейтинг.

2. Ghostery

Оценка TrustPilot: 3.7

Оценка Adblock Tester: 100

Приемливи реклами: Не

Безплатната версия на Ghostery ви предпазва от реклами в браузъра. Платената версия предпазва от досадните реклами извън него – например в софтуерни продукти. Преди години Едуард Сноудън препоръча Ghostery като инструмент, с който потребителите да запазят поверителността си. Оценката му в TrustPilot обаче е базирана само на едно ревю.

3. uBlock Origin

Оценка TrustPilot: 3.7

Оценка Adblock Tester: 97

Приемливи реклами: Да

uBlock Origin беше създаден като блокер, който спира всички реклами. Това се промени през 2018 г,к когато разширението беше придобито от разработичка на Adblock Plus. Година по-късно компанията започна да предлага приемливи реклами в uBlock Origin. Въпреки това този рекламен блокер показва впечатляващ резултат при тестовете.

4. Adblock

Оценка TrustPilot: 3.3

Оценка Adblock Tester: 78

Приемливи реклами: Да

Да не се бърка с Adblock Plus, това са два различни продукти. Сравнително популярен адблокер сред потребителите на Chrome и  Firefox. Оценката му от теста в Adblock Tester обаче е разочароваща в сравнение с други популярни разширения за блокиране на реклами.

5. Adblock Plus

Оценка TrustPilot: 3.1

Оценка Adblock Tester: 78

Приемливи реклами: Да

AdBlock Plus е нещо като лошото момче на адблокерите: много популярен, но и прави много пакости. Този продукт е печално известен с практиката си да пропуска определени реклами срещу заплащане, която бе възприета и от някои от конкурентите му. Както се вижда от оценките и на потребители, и на тестове, крайните резултати не са кой знае колко добри. Въпреки това остава един от най-сваляните блокери в магазините на Chrome и Firefox.

6. AdGuard Adblocker

Оценка TrustPilot: N/A

Оценка Adblock Tester: 78

Приемливи реклами: Не

AdGuard се рекламитра като най-ефективния адблокер в интернет. Резултатите му от теста обаче не са толкова впечатляващи колкото твърденията на маркетинговия отдел на AdGuard. Освен приставка за блокиране на реклами, AdGuard предлага и VPN решение.

7. Disconnect

Оценка TrustPilot: 3.2

Оценка Adblock Tester: 58

Приемливи реклами: Не

Disconnect е браузърно разширение, което блокира опитите на различни сайтове да следят активността ви в интернет. Не е класически блокер, което вероятно обяснява сравнително слабия резултат от теста. Въпреки това реших да включа тази приставка в класацията, тъй като тя е полезна за поверителснотта ви в мрежата.

8. Fair Adblocker

Оценка TrustPilot: N/A

Оценка Adblock Tester: 35

Приемливи реклами: N/A

Тази приставка има почти 1 млн. инсталации в Chrome. Въпреки стотиците хиляди потребители, които я използват, резултатите от теста бяха сред най-разочароващите в тази класация.

9. Windscribe – free VPN and Adblocker

Оценка TrustPilot: N/A

Оценка Adblock Tester: 27

Приемливи реклами: Не

Windscribe се маркетира като безплатен адблокер и прокси. Дано в прокси частта се справя по-добре, отколкото в блокирането на реклами. Ако се вярва на резултатите от теста, тази приставка е почти безполезна при спирането на дразнещи реклами в интернет.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *