Меню Затваряне

С щети за 166 млн. евро скимирането все още е златна кокошка за европейските престъпници

Обновена на 22.05.2022 от Questo

Загубите от атаки над банкомати в Европа са намалели през 2021 с 12.5%, съобщават от European Association for Secure Transactions (EAST). Общата стойност на щетите е около 210 млн. евро. Година по-рано загунбите от този тип престъпления се оценяваха на 240 млн. евро.

Трите основни вида атаки над банкомати са физически (буквално да се разбие устройството, за да се вземат парите), атаки на ниво терминал (например скимиране) и атаки със зловреден код, при който се цели да се увреди софтуера на банкомата.

От гореспоменатите най-многобройни са атаките на ниво терминал. През 2021 г. в Европа са засечени почти 6000 случая. Общите загуби от тези атаки се оценяват на 198 млн. евро.

На 166 млн. евро се оценяват конкретно загубите от скимиране. Това показва, че въпреки всички мерки за сигурност, които банките се опитват да наложат на картовите си продукти, скимирането продължава да е златната кокошка за престъпниците, занимаващи се с банкомати.

Най-малко като брой и като понесени щети са атаките с малуер. И това е логично – все пак банките се стараят да защитават банкоматите си. С малуер и логически атаки през 2021 г. са откраднати под 1 млн. евро.

Любителите на старата школа, които се опитват да разбиват банкомати, са спечелили около 10 млн. евро през 2021 г.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *