Меню Затваряне

Топ 10 на българските градове с най-много киберпрестъпления

Обновена на 29.05.2022 от Questo

Къде в България се регистрират най-много компютърни престъпления?

Ако инстинктивният ви отговор е София, помислете пак. Столицата дори не е в топ 10 на регионите в България с най-много регистрирани киберпрестъпления.

Официалните данни показват, че най-много киберпрестъпления на глава от населението се регистрират в Русе, Враца и Смоля, които са далеч по-малки като населени от София.

Колко киберпрестъпления се регистрират в България годишно?

Според статистиката в България през 2021 г. са регистрирани общо 51 компютърни престъпления. От тях са разкрити едва 6, което означава, че общата разкриваемост е под 12%.

Какво разбира законът под компютърно престъпление?

Под компютърни престъпления българското законодателство разбира неправомерен достъп до информационни системи, неправомерно копиране на данни, заразяване със зловреден софтуер и друди.

Топ 10 на областите с най-много регистрирани киберпрестъпления

Най-много престъпления – и номинално като бройка, и като брой на глава от населението – са регистрирани в Русе. Следват Враца, Смолян, Стара Загора и Плевен.

Област Регистрирани престъпления Престъпления на 100 хил. Души
1. Русе 4 1.87
2. Враца 2 1.27
3. Смолян 1 0.97
4. Стара Загора 3 0.96
5. Плевен 2 0.85
6. Монтана 1 0.79
7. Бургас 2 0.489
8. Хасково 1 0.45
9. Велико Търново 1 0.43
10. Пазарджик 1 0.4

Челната десетка е сформирана именно по показателя брой престъпления на 100 хил. души, а не просто по броя на регистрираните престъпления. Първото показва честотата, с която възникват престъпленията. Да имаш 10 регистрирани престъпления в град от 100 хил. души е много по-зле от това да имаш 20 регистрирани престъпления в град с население 2 млн. души.

Реалният брой на компютърните престъпления в България вероятно е много по-голям. Много киберпрестъпления остават недокладвани. Често жертвите им не разбират, че са ощетени по някакъв начин.

Също така статистиката не уточнява какви точно са регистрираните в България компютърни престъпления. В световен мащаб (добре де, не световен, а според подадените до ФБР жалби, които обаче идват от цял свят) най-често жертвите се оплакват от следните компютърни престъпления:

  • фишинг – опит за кражба на данни като потребителско име и парола, с което потребителят достъпва някаква онлйан услуга;
  • измама в сайтове за обяви – най-често потребителят плаща за стока, която не получава или пък не си получава парите за стока, която е продал;
  • кражба на лични данни;
  • кражба на идентичност – някой се представя за потребителя, подписва документи или прави плащания от негово име;
  • изнудване – продават мълчание срещу пари; например: „Записахме те как мастурбираш на порно, прати ни 1000 долара, за да не пуснем записа на жена ти“;

А кои са най-доходоносните кибепрестъпления в света?

Разберете тук.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *