Меню Затваряне

Криптоизмама със стриймове в Youtube е генерирала печалби от поне $1.7 млн

Обновена на 12.04.2022 от Questo

Когато популярна личност обещава да ви удвои биткойните, които му изпратите, вероятно става дума за измама.

Много криптоентусиасти не научиха този урок и продължават да стават жертви на измами с криптовалути.

Щетите от последната такава измама се оценяват на около 1.68 млн. долара. Толкова са отмъкнали от жертвите си измамници, които са се представяли в Youtube за популярни личности като Илън Мъск или основателя на Etherium Виталик Бутерин.

Според Group-IB парите са откраднати в рамките само на три дни между 16 и 18 февруари 2022 г. В този период в Youtube са излъчени няколко видеа наживо, показващи популярни личности, които предлагат „безплатни криптовалути“.

Уловката е, че за да ги получат, жертвите първо трябва да изпратят някакво количество криптовалута (обикновено етер) и в замяна ще получат по-голямо количество от същата валута.

Как работи измамата

Предварителната подготовка изисква създаването от мрежата от взаимно свързани сайтове, промотиращи т.нар. giveaway или раздаване на безплатна криптовалута.

Измамниците пускат видеа на живо през Youtube канали, които преди това са хакнали или откупили. Видеата показват известни личности, които говорят за инвестиции в криптовалути. Обикновено това са хора, познати с интересите си в сферата на блокчейн.

Идеята е да се създаде усещане за легитимност. Всъщност това са стари интервюта, които се стриймват все едно се случват в момента.

Докато върви лайва, потребителите виждат на екраните си адресите на някой от уебсайтовете, както и обяснения какво трябва да направят, за да получат „безплатна криптовалута“. Обикновено условието е да се изпрати някаква сума в етер, а говорещият наживо ще им върне два пъти по-голяма сума в етер.

Схемата в действие

Докато пишех тази статия, попаднах на стрийм видео в Youtube, което очевидно използва същия механизъм, за да заблуди зрителите.

Видеото се излъчваше в канала ETH-Etherium. Въпреки името си съдържанието на канала няма нищо общо с темата за етериум. Всъщност излъчваният лайв като че ли е единственото видео, в което се говори за криптовалути.

Самият лайв съдържа всички елементи, описани в тази статия. На екрана се вижда интервю с Виталик Бутерин, което предполагаемо се случва на живо.

В дясната част на екрана е обяснен начинът, по който се „раздават“ етери. Схемата е: изпратете ни един етер и ще ви върнем два. Изпратете ни четири етера и ще ви върнем осем и т.н.

В долната част може да се види и адреса на уебсайта, през който се случва „раздаването“.

А така изглежда й самият сайт, който все още работеше по време на лайва.

Защо измамата работи

Този тип измами не са нищо ново. През 2018 г. някой успя за денонощие да заработи 180 хил. долара като открадна Twitter акаунт, смени името му на ElonMusk и обеща на последователите на акаунта да удвои всички биткойни, които те му изпратят.

Хората искат да са финансово независими и вярват на хора, които познават лично или от медиите. Това ги кара да се доверяват на всяко видео или публикация в социалните медии, на които попаднат; колкото и нелогично да звучи.

Group-IB твърди, че разследваната от тях измама е довела до общо 281 трансакции от хора, които са повярвали на видеата. Един от стриймовете е бил гледан от над 160 хил. души на живо (въпреки че тази статистика може да се манипулира).

Как да се предпазите

Ако нещо звучи твърде хубаво, за да е истина, най-вероятно не е истина.

Чисто и просто не давайте парите си на хора, които ви обещават нереални печалби.

Само защото нещо го има в Youtube не значи, че е истина.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *