Меню Затваряне

BuzzFeed обвинява български фирми в източване на пари от онлайн реклама

Обновена на 24.10.2018 от Questo

Български компании участват в мрежа за генериране на фалшив трафик към онлайн реклами, твърди BuzzFeedNews. Компаниите са разработчици на мобилни приложения и част от тях са регистрирани на един и същ адрес в Бургас.

Според BuzzFeed в схемата са участвали още компании от Кипър, Малта, Хърватия и други страни. Всички те са разработвали мобилни приложения, чиято цел е била да генерират фалшив трафик към онлайн реклами.

Как е действала схемата според BuzzFeed

Според BuzzFeed организаторите на мрежата са изкупували легитимни мобилни приложения, които могат да се намерят в Google Play. След това те са започвали да следят генерираният от потребителите трафик и да го мимикрират. Отстрани е изглеждало, че рекламите, които се въртят в тези приложения, отчитат сериозен трафик, но част от този трафик е бил фалшив.

Потърсени от BuzzFeed за мнение, от Google правят прогноза, че схемата е източила около 10 млн. долара под формата на приходи от онлайн реклама. Според BuzzFeed приложенията, които са участвали в схемата, са свалени около 115 млн. пъти. Част от тях таргетират деца и тийнейджъри.

Връзка с България

В статията изрично се споменават имената на няколко български фирми. Всички те са регистрирани като ЕООД на един и същ адрес в Бургас (ул. Апостол Карамитев 10). Справка в Търговския регистър показва, че собствениците им са сръбски граждани с еднакви фамилни имена.

Две от тези фирми имат шестцифрени приходи за миналата година, показва справка във фирмения регистър company.guru. „Мессамта проджект“ има 821 хил. лв. приходи за 2017 г., а „Расолант“ – 369 хил. лв. приходи за същата година. И двете фирми са регистрирани през юли 2017 г.

Друга фирма, за която не се споменава в статията, но фигурира в списъка с компании, участващи в мрежата, е регистрирана в София (ул. 6 септември 1). Едноличен собственик на капитала отново е сръбски гражданин.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *