Меню Затваряне

Защо приложенията за хакване на Facebook не работят

Обновена на 25.08.2016 от Questo

facebookДа започнем с простата истина: не съществува програма, която хаква Facebook профили. Няма значение какво сте чули, колко похвали сте прочели за дадена програма или какво ви уверяват хората, които ви предлагат такава програма. Софтуер за разбиване на профили във Facebook няма, точка.

От време на време получавам предложения да хакна нечий профил срещу заплащане и всеки път отказвам: защото е престъпление и защото не попада сред заниманията ми. Обикновено мотивацията на тези хора е да влязат в профила на бивше гадже, съпруг или съпруга, конкурент, приятел или роднина.

Голяма част от тези хора предпочитат да използват лесния начин, за да постигнат целта си: отварят Google и започват да търсят софтуер, с който магически ще разбият желания от тях профил. Ако сте един от тези хора, нека ви предупредя още отсега: с такъв софтуер най-много да ви ограбят, хакнат или заразят компютъра ви с вирус.

Написах статия по темата още преди 2 години, когато стартирах този блог. И до днес това е една от най-четените ми статии(генерира над 7% от целия трафик към сайта), просто защото излиза при търсене с Google на „как се хаква Facebook“. Очевидно много хора тярсят начин да хакнат някого. Но тъй като първата ми статия едва ли ги е убедила да не се занимават с глупости, реших да покажа няколко нагледни примери, които показват колко безполезно – и понякога опасно – е да използвате „програми за хакване на Facebook“.

А примери има достатъчно, но за целите на статията ще посоча само няколко, които са локализирани на български език.

Facebook Password Hack е програма, за инсталирането на която плащате с SMS-и към импулсен номер. Инструкциите твърдят, че когато изпратите SMS, ще може да използвате програмата. Посочва се още, че цената на един SMS е 60 стотинки.

sms

Запомнете един прост трик, който е добре да използвате всеки път, когато някой ви предлага софтуер или услуга срещу изпращане на SMS: проверете каква информация има в Google за този номер. В нашия случай нека проверим какво е написано досега за кратък номер 18433, на който трябва да изпратим SMS, ако искаме да хакваме чужди профили. Отговорът е: оплаквания от потребители, които са изпратили SMS-и към този номер и са били таксувани с по 5 лв. на съобщение. Срещу тези пари те не са получили нищо.

Помните ли как едно време можеше да си купите рингтонове за телефона като изпратите SMS на определен номер. Е, това е нещо подобно, само че в случая не получавате това, за което плащате. Вече съм публикувал статия за подобна схема, при която някой събираше пари от SMS-и, за да предлага съмнителни актуализации на Viber.

Facehack е сайт, който е класическа фишинг схема. Той изисква от потребителите да въведат своят имейл и парола за Facebook, както и адреса на профила, който искат да хакнат. Единственото, което се случва, когато използвате този сайт, е, че така сами давате имейла и паролата си на автора на сайтаа. След това той може да ги използва, за да влезе в профила ви и да го открадне.

Човек би си помислил, че вече никой не се хваща на толкова изтъркан трик. Жертви обаче все още се намират. В желанието си да надникнат в живота на някой друг, те сами отварят вратата за недоброжелатели към своята онлайн идентичност.

Някои програми за „хакване на Facebook“ се предлагат за свободно сваляне. С тези трябва да сте най-внимателни, тъй като може да става дума за зловреден софтуер, който, веднъж инсталиран на вашия компютър, може да нанесе големи щети.

Най-безопасният вариант е софтуерът да е адуер – в такъв случай на екрана ви постоянно ще изскачат реклами, или пък браузърът ви ще зарежда един и същ сайт и т.н. Зловредният софтуер обаче може да увреди цялата ви операционна система, да открадне от компютъра ви чувствителна информация, да следи какво правите пред компютъра, да криптира всичките ви файлове и да иска откуп срещу тях и какво ли още не.

Да повторим отново: всички тези програми и сайтве за хакване е работят. Те са направени, за да работят срещу вас. А ето и нещо за четене, в случай, че все пак сте любопитни как наистина някой може да хакне профила ви във Facebook.

Подобни статии

5 Comments

  1. s.nedelcheva

    Днес на пощата си получих и мейл, че има заявено сваляне на данни от профила ми. Знам кой е, въпросът ми е как се е стигнало до това? Не виждам нерегламентирано влизане, паролата ми е дълга, трудна и няма как да се отгатне, и все пак – тези файлове ги намерих и в самия Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *