Меню Затваряне

Наистина ли Facebook ще раздава Range Rover-и на томбола?

Обновена на 22.08.2016 от Questo

roverОт няколко дни приятелите ми във Facebook споделят като обезумели публикация на страница, в която се твърди, че Facebook раздава като награда няколко автомобила Range Rover(обновено: всъщност дори не става ясно кой точно раздава наградите, но текстът прави асоциация с Facebook чрез думите „за пръв път в историята на Facebook“). Ако и вие сте попаднали на тази публикация и се чудите дали пък няма да сте сред късметлиите, които ще спечелят луксозния автомобил, нека да ви разочаровам: става дума за поредната измама.

Текстът на публикацията изисква от вас да я споделите и да напишете какъв цвят автомобил предпочитате в случай, че сте сред печелившите. Публикацията циркулира на английски, но е възможно да я има и във вариант на български. Ето го точния текст:

For the first time in the Facebook history we decided to give away 3 Range Rover 2016 to 3 Lucky Winners, randomly selected on September 22, 2016 !

For the chance to win an Range Rover 2016 Just follow the steps below:

->Like this page to Participate.
->Like and Share this post.
->Comment the color you want: „White“ or „Black“.

All these steps are necessary to be registered.
Thank you for joining and good luck to all!

Условията за участие в мнимата томбола са да харесате страницата и да споделите публикацията. Ако го направите, твърди обявата, участвате в томбола за няколко автомобила на известната марка. Тази лъжа се разпространява поне от март 2016 г. ако се вярва на сайта за измами Hoax Slayer, макар че всъщност е по-стара. Очевидно сега е стигнала до България и се разпространява сред потребителите на Facebook като кофти клюка за Азис или друга популярна личност.

В случая измамата е сравнително безобидна: доколкото освен че помагате за разпространявате измамата други последствия за вас няма да има. Но според Hoax Slayer има и друг вариант на обявата, в която за участие в томболата се изисква и изпращане на SMS-и с добавена стойност. А това вече ще ви удари в джоба.

Политиката на Facebook изрично забранява организирането на томболи, базирани на харесвания и споделяне на публикации. Това обаче не пречи периодично да се появяат подобни фалшиви игри с големи награди, които примамват потребителите да участват и дори да дават парите си. В момента сред българските потребители на Facebook се разпространяват поне още две подобни томболи-фантоми. Едната е за смартфони на Samsung и е публикувана от страница, която рекламира козметични продукти, а другата е за уейвборд и е публикувана от фалшива страница на певицата Гери-Никол.

4 Comments

 1. zlati

  А може ли да се пипне някакъв вирус от него? И по точно аз да пипна вирус покрай някой който го е постнал 🙂

  • Questo

   Не мога да отговоря със сигурност. От това, което видях, няма опасност, но няма как да съм сигурен.

 2. mn-zle

  нямате си и на идея какво пишете, какви са правилата на ФБ, какво представлява тази измама, защо е направена и т.н. честито за трафика все пак, но не се излагайте повече!

  • Questo

   Измамата е ясно каква е: обещава се нещо, което няма да се даде. Правилата на Facebook очевидно са нарушени. Цитирам:
   2. Promotions on Facebook must include the following:
   Acknowledgement that the promotion is in no way sponsored, endorsed or administered by, or associated with, Facebook.
   3. Promotions may be administered on Pages or within apps on Facebook. Personal Timelines and friend connections must not be used to administer promotions (ex: “share on your Timeline to enter” or “share on your friend’s Timeline to get additional entries”, and „tag your friends in this post to enter“ are not permitted).
   Източник: https://www.facebook.com/page_guidelines.php

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *