Меню Затваряне

Импулсен телефон предлага съмнителни актуализации за Viber

Обновена на 01.03.2016 от Questo

viberspam

Ако наскоро сте получили SMS съобщение за актуализиране на Viber, или пък за инсталиране на „защитно“ приложение Viber Locker, не бързайте да му отговаряте. Очевидно някой изпраща такива съобщения от импулсен телефонен номер единствено с идеята да прави пари от това.

Съобщенията се получават като SMS от номер 191906. Как изглеждат съобщенията може да видите на скрийншотовете към статията, които са предоставени от мобилен абонат от България. От тях се вижда, че самите съобщения са на български език, макар и с лош правопис, което означава, че са направени специално за българските абонати.

С една проста проверка в Google се установява веднага, че номерът 191906 е свързан с агенция за кастинги „МТД БГ“, чийто едноличен собственик според Търговския регистър е 28-годишен софиянец. Според информацията в този сайт фирмата организира „Национален фотоконкурс „Звездите на България“. Условието да гласувате за някой от участниците в този конкурс е да изпратите SMS именно на номер 191906. В сайта на конкурса е посочено, че цената на един SMS е 6 лв. Друг любопитен факт е, че същият номер изскача и в няколко обяви за…еротични масажи.

Агенция за модели, която междувременно предлага масажи и софтуер за Viber? Звучи несериозно, но нататък става още по-интересно. Според репортаж на „Нова телевизия“ въпросната агенция има доста съмнителна репутация. Тя залага на една добре позната схема за измъкване на пари от наивните „клиенти“: обещава им, че ще ги направи звезди, ако си платят съответната такса. Обещанията за звездна кариера обаче никога не се сбъдват.

sunnygames

Има и още. Регистрираният в Полша разработчик на мобилни приложения SunnyGames продава продуктите си чрез плащане с SMS до същия този импулсен номер. Именно Sunny Games предлага приложението Viber Locker и други приложения и игри. Единствената информация за това кой стои зад Sunny Games е, че става дума за компания, регистрирана в Полша.

Пак в сайта на фирмата с много ситни букви е записано, че „за използването на услугите в http://bg.sunnygames.club изисква плащане чрез СМС с добавена стойност… Чрез регистрирането и изпращането на СМС с добавена стойност, към всеки от посочените по-долу кратки номера, Вие се съгласявате с Общите условия на услугага, с факта, че имате навършени 18 години, както и че Вие сте притежател на използвания мобилен номер или имате разрешение от притежателя на мобилния номер….Плаащния се приемат от клиенти на следните мобилни оператори – Mtel; Telenor; Vivacom. Изпратете SUN 7094 на кратък номер 191906 (6.00 лв. с ДДС) за 5 дни достъп“.

За да се „регистрирате“ в сайта е необходимо да въведете мобилния си номер. Това означава, че ако някой разполага с вашия телефонен номер, той би могъл да го въведе в сайта и системата ще ви изпрати SMS за инсталиране на игра или приложение като показаните в статията. Това би могло да е един от начините, по които се разпращат съобщенията до засегнатите абонати.

Запомнете доброто старо правило: използвайте само официалните магазини за мобилни приложения, когато обновявате или инсталирате софтуер на телефона. Рискът да попаднете на зловредно приложение там е значително малък, въпреки че все пак съществува, особено ако сте с Android.

 

 

Подобни статии

16 Comments

  • Questo

   Здравейте, скоро да сте сваляли приложения за телефона си, които не са публикувани в Google Play, а в друг магазин? Ако сте инсталирали такива, махнете ги. Възможно е някое от тях е заразено. Също така ви съветвам да проверите текущата си сметка. Ако са ви начислени скъпи СМС-и, свържете се с мобилния си оператор и обяснете ситуацията. Доколкото разбирам има възможност да ви ги махнат от сметката, но това със сигурност може да ви го каже мобилния оператор.

 1. Божидар

  Благодаря Ви много!Имам 10.13лв. от тази грешка която направих.Снощи звънях на 123 и те ми казаха че тази сума е от някакви съобщ.Аз имам проблеми с play store и просто се опитвах да си оправя телефона.

  • Questo

   Бихте ли уточнили дали сте сваляли приложение и от къде го свалихте? Изглежда проблемът идва от някакъв разработчик-фантом Sunny Games, която е регистрирана в Полша (уж), но таргетира само български абонати.

 2. Божидар

  Опитвах се да си оправя телефона и на екрана се появи точно тази снимка на viber,и ми изписа че телефона ми е заразен с вирус.Също така и what’s up и за да премахна вируса натиснах бутона и така.

 3. Божидар

  Преди много време бях атакуван от съни геймс.И може би от тогава имам проблеми с телефона.Звънях преди малко на операторът ми и ми казаха че нищо не могат да направят.

 4. Elena

  Здравейте.Аз също пострадах от то този злополучен номер 191906.Текущата ми сметка е 10 лв. Questo отговоря:“Ако са ви начислени скъпи СМС-и, свържете се с мобилния си оператор и обяснете ситуацията. Доколкото разбирам има възможност да ви ги махнат от сметката, но това със сигурност може да ви го каже мобилния оператор“.Как може да стане това

  • Questo

   Елена, друг измамен читател е писал по-нагоре, че се е обадил оператора си и от там са отказали да му заличат направената от СМС-и сметка. Изглежда, че веднъж начислени, ще трябв ада ги платите.

 5. ваня

  Аз също бях измамена, незнайно как ми се появиха в сметката съобщения от 6 лв. Връщат ли операторите парите или сме длъжни да ги платим.

 6. Надя

  Дааа… и мой колега е направил нещо с телефона си и днес малко след 17,30ч. е „изпратил“ според мобилния оператор (на когото аз се обадих, когато видях в текущата сметка на фирмата 25лв), та е „изпратил“ 2 СМС-а на номер 191906 съответно за 10 и 15 лв. без ДДС… От централата ми казаха да се свържа с акаунт мениджъра, за да блокират такива СМС-и. А междувременно ми дадоха код, който да набера на апарата с въпросната СИМ карта, но с този код блокирам всички изходящи СМС-и.

 7. ВИЛИ Ф.

  ВНИМАВАЙТЕ С ВАШИТЕ СМАРТФОНИ-ЕТО КАК ЩЕ ВИ НИ ИЗМАМЯТ
  !http://questona.com/impulsen-telefon-predlag-samnitelni-aktualizacii-za-viber/
  СЪЩЕСТВЕНИЯТ ПРОБЛЕМ Е ,ЧЕ ВИВАКОМ ИМ ПОМАГА КАТО КОЛЕКТОР ,СЪБИРА ТЕЗИ НАШИ ПАРИ КЪМ АБОНАМЕНТА (А КАКТО ИЗГЛЕЖДА , ИЗМАМАТА СЕ ШИРИ И ПРИ М-ТЕЛ И НОРТЕЛ ) ТЕ СЪДЕЙСТВАТ,ЗА ДА ГИ ИМА ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ,КАТО ВИ ПРЕДСТРАВЯ СМЕТКА,ЧЕ ДЪЛЖИТЕ ПО 6 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ ПОТВЪРДЕН ФАЛШИВ КОД-191906-(ТОВА Е КАСИЧКАТА НА ФИРМАТА),КОЙТО УЖ ЩЯЛ ДА ‘СПАСИ’ ТЕЛЕФОНА ВИ ОТ ВИРУСИ!?…..ТАКА ЗА МИНУТИ ЩЕ ВИ ИЗТОЧАТ ПОНЕ 100 ЛЕВА!!!!…..ПРЕПРАЩАЙТЕ , МОЛЯ , АКО ИСКАТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА ПРИЯТЕЛИ. Всеки изпратил този код 191906 – ГОРИ С ПОНЕ 6 ЛЕВА,НО ВСЪЩНОСТ С МНОГО ПОВЕЧЕ,ЗАЩОТО ТЕ ПРЕДСТАВЯТ ИЗМАМНИ СМЕТКИ НА ВСЕКИ НАШ МОБИЛЕН ОПЕРАТОР И НЯМА КОЙ ДА ГИ СПРЕ! СЪЩАТА СХЕМА Я ИМА КЪМ ‘ВАТСЪП“,ВЪРНАТ ОТ ВАС „КОД“ И ПАРИТЕ СА ВИ ИЗГОРЯЛИ!… ПРЕДПОЛАГАМ,ЧЕ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ТАКА СЕ ОПИТВАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ ВОЙНАТА С БЕЗПЛАТНАТА КОНКУРЕНЦИЯ!

 8. димитрина

  И аз съм сред потърпевшите. От оператора категорично ми отговориха, че смс-ите са реално изпратени.Добре де, ама къде отиват тези пари. Операторите печелят от тях или..??????

  • Questo

   Парите се поделят между оператора, собственика на номера и (ако си спомням правилно) посредника, който осигурява услугата плащане с СМС. За съжаление операторът ви е прав. На сайта, където се намират тези „игри“ и „приложения“ с мнооого мънички букви е написано, че един СМС струва 6 лв. Тоест изпращането им се води информиран избор на потребителя и операторът не е задължен да възстановява парите.

   • Заимов

    Операторите не са невинни агънца а участват активно в измамата, като събират парите и поделят печалбата. С мой познати се случи същото и при заявка на 123 да деактивират тази непожелана услуга категорично отказват. Писаха жалба и същата я пуснаха до КРС и от Виваком станаха по сговорчиви деактивираха услугата, възстановиха всички начислени суми и ограничиха СМС ите с добавена стойност. можело значи

    • Questo

     Не знам какъв дял вземат мобилните операторите сега, но когато преди 7-8 години го проверявах, делът от приходи от SMS-и с добавена стойност, който оставаше за тях, беше над 50%. Друг е въпросът, че мобилните оператори не могат да следят кой какво продава с SMS-и, но поне могат да съдействат за връщане на парите, когато продаваният продукт не отговаря на истината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *