Меню Затваряне

Google Search Warrants: как полицията разбира какво търсят потребителите в Google

Обновена на 13.10.2021 от Questo

Ако някога ви заподозрат в тежко престъпление, вашата история на търсенията в Google може да се озове в ръцете на разследващите органи. Това е стандартна практика (популярна като keyword warrant) в страни като САЩ, където информацията за това какво заподозреният е търсил в Google може да се окаже ценна следа за разследването.

Ако например заподозрян за убийство е търсил в търсачката „как да скрия труп“, това определено е съмнително, нали?

Но според Forbes властите в САЩ използват и друга тактика за разкриване на престъпления. Вместо да разследват конкретен заподозрян, те изискват от Google да им предостави информация за всички потребители, които са търсили по конкретна ключова дума.

Ако например се е случило убийство, разследващите може да поискат IP адресите на всички, които непосредствено преди престъплението са търсили в Google името на жертвата.

Всеки е заподозрян

Практиката да следиш какво много хора правят в Google се счита за противоречива. Вместо да се съсредоточва върху един заподозрян, разследването създава списък от заподозрени, много от които може да нямат нищо общо със случая.

Активистите, които защитават правото на поверителност, посочват, че в ръцете на държавата този вид заявки могат да се превърнат в инструмент за масово следене.

„Вместо да предоставят информация за един заподозрян, тези искания предоставят информация за стотици, хиляди, дори милиони потребители, въпреки че повечето от тях вероятно са напълно невинни – казва Албърт Фокс Кан, основател на Surveillance Technology Oversight Project. – И което е по-лошо: съдиите, които подписват заповедите за даване на информация, не знаят колко потребители ще са търсили дадена ключова дума.“

Така изглежда първата страница на документ, с който полицай иска от съда в Минесота да му разреши да получи достъп до историята на търсенията в Google за определени потребители | Източник

Възможно е властите да поискат от Google и информация за това какви мобилни устройства са били в района на местопрестъплението.

Такъв е случаят с живеещият в Гейнсвил Закъри Маккой, който случайно разбрал, че полицията иска да получи достъп до личните му данни в Google.

Причината? Маккой минал с велосипеда си покрай къща, която същия ден била ограбена. А полицията поискала данни за всички, които в този ден са били в близост до къщата.

Колко често властите се интересуват от това, което хората търсят в Google?

Все по-често. За второто полугодие на 2020 г. американските власти са направили 18349 заявки от типа search warrants. В тях се включва информация за историята на търсенията, имейл комуникация, снимки и други лични данни.

Това е почти една трета от всички заявки, направени от властите за посочения период.

На графиката заявките от типа Search warrants са обозначени в оранжево.

Това обаче са традиционните заявки, които са срещу вече заподозрени лица.

Няма данни колко често властите получават достъп до информация за всички, които са търсили в Google по конкретна ключова дума.

Според Forbes досега има едва няколко случаи, в които използването на тази практика е станало публично известно.

Нито Google, нито съдилищата разкриват подобна информация.

Казаното дотук важи основно за САЩ. В Европейския съюз има доста строги регулации за защита на личните данни и поверителността. Което не означава, че местните държавни агенции не могат да искат данни от Google. Обикновено те го правят като подават заявки до ирландския офис на компанията, която притежава интернет търсачката.

Има ли данни за България?

Не. Като цяло информацията за това какви данни иска българската държава (в лицето на полиция и разследващи агенции) от Google е доста оскъдна.

Знаем, че за втората половина на 2020 г. България е направила общо 8 заявки за потребителски данни. Не се посочва какви данни са искани. Но е известно, че само една от заявките е удовлетворена и са предоставени данни.

Може ли да скриете историята на търсенията си в Google?

Като цяло не. Вашият Google акаунт има опция за изтриване на активността ви в продуктите на компанията, включително търсачката.

Но в политиката за поверителност на Google се посочва, че компанията има право да запази някои данни за активността ви дори ако решите да ги изтриете. Там се посочва, че Google може да запази информация от вашия акаунт за конкретни цели, включително и за предоставянето им на полицията.

Активността на потребителите без Google акаунт също се записва.

Не можете да скриете ключовите думи, които вече сте търсили в Google. Но може да анонимизирате търсенията си занапред.

Най-лесният начин да го направите е като използвате търсачката DuckDuckGo. Създателите й твърдят, че тя не събира лични данни за потребителите си като например IP адреси или история на търсенията.

DuckDuckGo използва различен алгоритъм за търсене от този на Google. Затова резултатите от търсенията ви в DuckDuckGo може да не са толкова точни, колкото ако ги правехте в Google.

Ако държите да търсите в Google, но не искате търсачката да записва личните ви данни, може да използвате Startpage. Холандската компания, която разработва тази търсачка, твърди, че прекарва търсенията на потребителите през Google, без обаче да събира лични данни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *