Меню Затваряне

Топ 5 съвети за безопасност в интернет от ФБР

Обновена на 03.10.2021 от Questo

Много от нас прекарват по-голяма част от живота си свързани към интернет.

Но като потребители не правим кой знае какво, за да се защитим от многото опасности, които ни дебнат онлайн. Достатъчно е да изброя само някои от тях: рансъмуер, кражба на банкови данни, вируси, фишинг, измами в сайтове за обяви…

ФБР предлага списък с няколко прости неща, които всеки потребител може да направи още сега, за да си осигури безопасност в интернет.

Списъкът в никакъв случай не е изчерпателен. Всъщност той посочва само най-базовите типове поведение, които потребителите би трябвало да следват, когато са онлайн.

Проверете дали правите всяко от тези неща. Важи особено ако в домакинството ви има деца и възрастни хора, тъй като това са двете най-уязвими категории потребители.

Топ 5 съвети за безопасност в интернет

Можете да направите всяко от тези неща с домашния компютър веднага.

1. Използвайте и обновявайте антивирусния си софтуер

Антивирусните програми защитават от всякакъв вид зловреден софтуер. Новите версии на Windows си имат вграден антивирусен софтуер Defender. Той не е безполезен, но може да се окаже недостатъчен, за да спре някои видове атаки.

Ако искате да разнообразите защитата на вашия компютър, може да пробвате някоя от многото безплатни антивирусни програми, които се предлагат за сваляне.

Добрата антивирусна програма ще ви предпази от някои от най-честите заплахи в интернет: криптовируси, фишинг имейли, зловредни файлове и т.н.

Не забравяйте, че не е достатъчно само да си инсталирате антивирусен софтуер. Трябва и да го обновявате периодично. Видовете зловреден софтуер се множат постоянно. Част от антивирусните програми трябва да се обновяват, за да получават данни за новите видове малуер.

2. Активирайте защитна стена (firewall)

Windows си има вградена защитна стена, която би следвало да е активирана по подразбиране. Но тъй като защитната стена пречи на работата на определени приложения, някои потребители я изключват и след това забравят, че са я изключили.

Това не е добра практика, тъй като защитната стена предпазва от устройството от някои видове заплахи.

За да проверите дали защитната стена e активирана на вашия компютър, влезте в:

Start >

Settings >

Update & Security >

Windows Security >

Firewall & network protection

Ако защитната стена на Defender ви пречи да използвате определен софтуер, можете да промените настройките така, че стената да позволява на приложението да работи.

3. Проверявайте файловете, които сваляте от интернет

България има сравнително либерален режим по отношение на споделянето на файлове, поради което торент сайтовете се използват масово за сваляне на какви ли не видове софтуер. Някои от тях обаче може да съдържат в себе си зловреден код.

Друга заплаха са всякакви сайтове, които предлагат „безплатен софтуер“. Преди повече от 2 години публикувах статия за DownloadАстро – сайт, пълен с вируси, замаскирани като легитимни софтуерни приложения.

Невероятно е, но този сайт все още е онлайн и вероятно потребителите продължават да го посещават.

Повечето антивирусни програми проверяват съдържанието на всички файлове, които сваляте от интернет, и ви предупреждават, ако засекат нещо съмнително.

Но дори и да нямате антивирусна програма, може да проверите съдържанието на файл като го качите във VirusTotal.

4. Изключвайте компютъра, когато не го използвайте

Да, толкова е просто.

Изключеният компютър не може да бъде достъпен по интернет.

5. Обновявайте операционната система

Героят на Дъглас Адамс от „Наръчник на галактическия стопаджия“ Артър Дент мрезеше четвъртъците. По подобен начин повечето Windows потребители се ужасяват от онези вторници в годината, когато трябва да преживеят поредния ъпдейт на операционната система.

Но това е важно. Да, досадно е, но обновяваниятa позволяват на компютъра ви да закърпи уязвимостите в софтуера. А това ви осигурява по-голяма безопасност в итнернет.

Всъщност ако сте с Windows, в повечето случаи нямате избор – операционната система рано или късно си прави обновленията независимо дали искате или не. Но ако сте с друга операционна система, не забравяйте да натискате бутона Update от време на време.

Подобни статии

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *