Меню Затваряне

Как да изключа автоматичното попълване на лични данни в Google Chrome

Обновена на 19.04.2023 от Questo

Google Chrome разполага с функция за запаметяване и автоматично въвеждане на информация, с която работите често в интернет: пароли, номера на банкови карти, адреси на офиси и т.н.

Функцията е удобна. Все пак, защо всеки път да се опитвате да си спомните каква е паролата ви за този или онзи сайт, когато Chrome може да я запамети и да я въвежда вместо вас всеки път, когато посещавате сайта?

Но от гледна точка на сигурността функцията за автоматично попълване е кошмар. Данните, които сте запаметили в Chrome, може лесно да бъдат откраднати. Достатъчно е да отворите зловреден файл – например XLS или EXE файл и да качите на компютъра си някой от т.нар. info stealers – софтуер, който копира запаметените в Chrome данни и ги изпраща на злонамерените лица. (източването може да се случи дори през Telegram)

Поради огромната популярност на Info stealer сред хакерите е препоръчително да държите изключена функцията за автоматично запаметяване и попълване на данни в Chrome.

Ето как да го направите.

ВНИМАНИЕ: информацията в тази статия е актуална към деня на публикуването й. Възможно е в бъдещи версии на Chrome описаните в статията настойки и менюта да са различни.

Описаните настройки са за Chrome за настолен компютър с Windows.

Запознаване с Autofill функцията

Първата стъпка е да отворите Google Chrome и да влезете в Settings. В менюто отляво ще видите Autofill – там са настройките, които регулират запомнянето на данни в браузъра.

Има три големи раздела, които контролират запаметяването на различни типове данни: пароли, адреси и методи за разплащане.

Как да изключа автоматичното запаметяване на пароли

Кликнете върху Password Manager. Би трябвало да видите нещо подобно:

Препоръчително е да не запаметявате никакви пароли в Chrome. Това означава, че всичко в тази секция трябва да се изключи.

А именно: изключете Offer to save passwords и Auto Sign-in.

Как да изключа автоматичното запаметяване на платежни методи

Най-често платежните методи са номера на банкови карти. За да забраните на Chrome да ги запаметява, кликнете върху Payment Methods и ще видите нещо такова:

Препоръчително е да не запаметявате никакви платежни методи.

Дръжте изключени двете основни настройки в това меню: Save and fill payment methods и Allow sites to check if you have payment methods saved.

Ако ви се налага да запаметявате платежни методи, не запаметявайте номера на карти, свързани към основната ви банкова сметка. Вместо това си извадете отделна дебитна карта, на която ще превеждате малки суми от основната банкова сметка.

Как да изключа автоматичното запаметяване на адреси и данни за контакт

Chrome може да запаметява адреси, телефонни номера и имейли за връзка, които често въвеждате в различни сайтове в интернет. Препоръчително е да не запаметявате такива данни.

Кликнете върху Addresses and more. Ето как изглежда менюто:

Изключете насторйката Save and fill addresses.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *