Меню Затваряне

Как да изтрия данните си от смартфона

Обновена на 07.07.2018 от Questo

Знаете ли, че външната и вътрешната памет на смартфона ви могат да съхраняват данни дори и ако сте ги изтрили? Дори и ако форматирате Micro SD картата(външната памет) на вашия смартфон или пък върнете устройството към фабрични настройки(което води до изтриване на данните на вътрешната памет), част от тези данни могат да бъдат възстановени.

Много потребители подаряват или продават старите си телефони, като преди това изтриват всичко на тях. Голяма част от тях обаче не знаят, че дори и след изтриване данните могат да се възстановят. Така вашите снимки, копия от лични карти или други важни документи могат да се окажат в чужди ръце.

Ако притежавате смартфон с Android, Можете да предприемете превантивни мерки, така че това да не се случва. Обикновено, когато искат да почистят телефона си, потребителите използват командата Reset to Default, която изтрива всички данни и акаунти от телефона: все едно току-що сте си го купили.

Ако смартфонът има външна памет (Micro SD карта), те я форматират, което изтрива информацията на нея.

Но това не е достатъчно. Да предположим, че искате да продадете стария си смартфон и искате да заличите всички свои данни от него. Освен горепосочените процедури, трябва да предприемете и няколко допълнителни стъпки. Ето го целия процес стъпка по стъпка.

1.Махнете SIM картата и Micro SD картата от телефона

2.Криптирайте данните на смартфона

Тази препоръка идва от различни експерти и в нея има логика: дори и на смартфона да останат някакви данни, те ще могат да бъдат разчетени само след въвеждането на правилна парола. Android има вградена опция за криптиране, така че нямате нужда от допълнителен софтуер, а само от малко търпение (криптирането може да отнеме часове в зависимост от размера на вътрешната памет). Ето как да криптирате смартфон с Android.

3. Върнете фабричните настройки

След като данните са криптиране, може да преминете към връщането на фабричните настройки, което премахва, но не изтрива всички данни от устройството. Системното изтриване (Factory Reset) може да се активира от настройките на смартфона и обикновено се намира в Settings>Security>Backup&Reset или нещо подобно. По-новите версии на Android(Lolipop 5.1 и нагоре) имат защита срещу връщане на фабричните настройки, така че първо ще трябва да я изключите, преди да преминете към самите фабрични настройки.

4.Форматирайте и изтрийте данните на Micro SD картата

Външната памет на телефона може да бъде форматирана, но това не изтрива окончателно данните, които се съхраняват на нея. Най-добрият вариант е да запазите за себе си картата памет, но ако планирате да я оставите в смартфона, освен форматиране е добре да затриете данните с допълнителен софтуер. Има доста софтуерни решения за тази цел, повечето от които могат да се ползват и безплатно: SafeWiper, Shredder, TunesBro Android Eraser, Android SD Card Eraser, CCleaner и др.

Не мога да препоръчам нито една от изброените, тъй като не съм ги пробвал, а и не мога да преценя доколко са ефективни. Но ако освен с телефона си се разделяте и с картата памет, обмислете варианта да изтриете данните с допълнителен софтуер, вместо просто да я форматирате. Около 65% от картите памет съдържат данни, които могат да бъдат възстановени, според проучване на University of Hertfordshire. Авторите на проучването купили по интернет 100 карти памет и установили, че данните на 36 от тях изобщо не са изтрити. Други 29 карти били форматирани, но данните в тях все още били възстановими с подходящ софтуер. Едва в 25 от картите данните били невъзстановими, което означава, че тези потребители са знаели как да ги заличат с допълнителен софтуер.

Възстановените данни са предимно изображения, но също клипчета и музика, документи, копия на паспорти, фактури с имена и адреси, за голи снимки да не говорим. „От проучването става ясно, че потребителите все още не предприемат необходимите мерки, за да премахват данните – посочват авторите на изследването. – Това може да се дължи на много причини, включително широкоразпространената заблуда, че изтриването на данните и форматирането на паметта водят до заличаването на информацията.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *