Меню Затваряне

В даркнет се продават фалшиви български лични карти за 100 долара

Обновена на 09.07.2018 от Questo

Написаното в тази статия е само с информативна цел. По никакъв начин не подкрепям покупката и продажбата на нелегални стоки и услуги в черните онлайн пазари. Всяка подобна дейност е престъпление.

Преди време бях писал за фалшиви български документи за самоличност, които се продават в даркнет за 85 долара парчето. Тогава изказах предположението, че това най-вероятно е някаква измама, защото: а) цената ми се стори твърде ниска (не че знам как вървят цените на фалшивите лични карти); и б) заснетата мостра изглеждаше нелепа със снимката и името на Брад Пит, а освен това беше пълна с правописни грешки.

Оказва се обаче, че същият търговец не само продължава да предлага услугите си, но и има почти перфектен рейтинг на един от черните онлайн пазари. В профила му има 150 ревюта от купувачи и всички хвалят доставката и качеството на фалшивите документи. Средната му оценка от потребителите е 4.99 от 5 възможни.

За целите на тази статия си направих регистрация в един от популярните онлайн пазари в даркнет, където се продават нелегални стоки и услуги. Идеята беше да проверя дали на този пазар могат да се намерят български лични документи; и на каква цена.

Първата обява, която ми попадна (от общо 3), беше на въпросния търговец, използващ псевдонима fakeideurope. Той предлага българска фалшива лична карта и фалшива шофьорска книжка; и двете за цена от около 100 долара при текушите цени на биткойн. Като доказателство е публикувал снимка на мостра със снимката на Брад Пит. За да е още по-убедителен е качил и линк към видео, в което показва крайния продукт. Видеото е заключено, но може да се гледа с паролата alphabaymarket. Качено е в интернет преди 2 години и от тогава има малко над 400 гледания, ако броячът на сайта е верен.

Освен български документи за самоличност, в профила на търговеца се предлагат лични документи от Италия, Гърция и Румъния. Отзивите от купувачи са толкова ласкаещи, че вероятно поне част от тях си ги е писал самият търговец. Прегледах поне половината от тях и не открих нито един отрицателен.

Другата обява за български лични карти е на доста по-висока цена: 1040 долара (виж снимката). Според публикации в медии от 2016 г. същата мостра като на снимката е била използвана в сайт за фалшиви лични документи, който се е хоствал на нормален сървър, а не в Тор мрежата.Тогава цената за изготвяне на фалшив документ е била 3000 лв, а поръчката е ставала по Facebook, Skype или имейл.

За този търговец сега има негативни отзиви от купувачи. Един от тях казва: „Този тип е измамник. Каза ми, че българският документ е регистриран. След като платих 1040 долара и получих документа ми каза, че имал предвид, че е регистриран на нечие друго име. Получавате фалшив документ, който може да се поръча тук (на същия сайт – бел.авт.) за 90 долара. Преди да платя му казах, че имам нужда от истински документ. Не си хабете парите, освен ако търсите фалшив документ“.

Вероятно „недоволният купувач“ се оплаква от това, че му е обещана лична карта с данни на реален български гражданин, които са регистрирани в МВР, а е получил такава с измислени данни. Лични данни могат да се намерят от какви ли не източници: Търговския регистър, всякакви регистри за участия в сдружения (буквално ми се е случвало да намеря физическия адрес на непознат за мен човек само по това, че е тагнат на снимка във Facebook), сметки за комунални услуги, които пощальонът оставя пред входа и т.н. Интернет също е източник на лични данни: в един от случаите открих 66 хил. записа на български граждани, част от които включваха имена и адреси на местоживеене.

Разбира се, няма никаква гаранция, че тези обяви са истински. В скрития интернет е пълно с измамници, които печелят от наивността на купуващите незаконни стоки и услуги. Преди време имаше един друг скрит сайт, който продаваше български международни паспорти. За него беше установено – именно от измамени клиенти – че търговецът само взема парите и изчезва. Единственият начин да се установи автентичността на обявите е да се направи поръчка и да се провери дали тя ще бъде изпълнена: нещо, което нямам намерение да правя.

Истински или не, тези обяви повдигат и друг въпрос: ако някой използва личните ви данни, за да се представя за вас, колко време и усилия ще ви отнеме, за да разберете за това?

Подобни статии

5 Comments

  1. Димитьр Лазов

    Искам Бьлгарска лична карта която ще мине беспроблем през границата и колко пари струва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *