Меню Затваряне

Черните пазари в даркнет: хакери, наркотици и оръжия. И много измамници

Обновена на 20.12.2017 от Questo

 

От време на време получавам запитвания да напиша нещо за даркнет и нелегалните стоки и услуги, които се предлагат там. Даркнет е онази част от интернет, която е достъпна само чрез анонимизиращ софтуер като Tor. Това означава, че не можете да отворите сайт от скрития интернет с обикновен браузър. Заради нивото си на анонимност скритият интернет дава възможност за създаването на онлайн черни пазари, на които се търгува всичко от фалшиви банкноти през крадени кредитни карти до зловреден софтуер.

За целите на тази статия нацъках набързо няколко такива уебсайта като пример за това на какво човек може да се натъкнете в даркуеб. Статията е само с информативна цел – не бих посъветвал никого да си купува каквото и да е от някой от тези сайтове. Първо, защото е незаконно и ако ви хванат пратката ще си имате проблеми. И второ, защото голяма част от онлайн магазините не са нищо повече от измама.

Информация за уредени футболни мачове

Човекът или хората зад сайта твърдят, че продават вътрешна информация за уредени футболни мачове. Крайно невероятно звучи някой да тръгне да прави onion сайт, за да продава такъв тип информация в интернет. Бих заложил, че това са измамници, които просто събират пари от феновете на (сложете име на произволна компания за залози тук).

Клонирани банкови карти

Продажбата на клонирани банкови карти е много популярна в даркнет, поради което са се навъдили и много подобни търговци. Този тук твърди, че продава 10 карти за 800 долара. Сайтът има регистрирани над 3000 преглеждания.

Фалшиви банкноти

Добър аксесоар за всички, които обичат да хвърлят пари в дискотеката. Собственикът на сайта твърди, че продава почти всички основни валути – евро, долари, юани, швейцарски франкове и дори рубли. Отделните секции на сайта обаче не работят. Една работа имахте, а не сте я свършили като хората.

Оръжия

Има различни онлайн магазини за оръжия в даркнет, но този впечатлява с разнообразието си. Предлага се какво ли не, включително и сръбският AK-47 Zastava M70.

Инструменти за скимиране

Сайт, посветен специално на скимърството: копирането на банкови карти и последващото им източване. България и Източна Европа като цяло имат печална репутация на страни, бълващи мошеници, които се занимават основно със скимиране. Та, ако е истински, нищо чудно зад този сайт да седят наши сънародници.

Рансъмуер

Този сайт предполагаемо продава рансъмуер – софтуер, който криптира файловете на компютъра и иска от жертвата откуп, за да ги отключи. BleepingComputer бяха пуснали статия, според която рансъмуерът е напълно истински и функциониращ. Нямам идея обаче дали сайтът, на който попаднах, е автентичен, или просто фалшиво копие.

Смесени онлайн пазари

Един от многото сайтове, които предлагат нелегални стоки и услуги от всякакъв тип. Нещо като eBay за незаконна търговия. Поразрових се за ревюта конкретно на този сайт. Във всички ревюта се повтаряше една и съща дума – scam (измама).

Наркотици

Търговията с наркотици в даркнет процъфтява, независимо от рисковете, които крие (как точно пратката минава митницата, без да я надушат?) Това е сайт на руски, който използва ирония с мрачен отенък, за да продава „кокаина на Кaри Фишър“. След смъртта й през 2016 г. в кръвта на актрисата беше открит кокаин.

Хакване на iCloud акаунти

Тези дори не са се постарали да си измислят правдоподобна история. Твърдят, че са служители на Apple, които хакват iCloud акаунти срещу заплащане. Докато има балъци ще има и тарикати.

Ако темата за скрития интернет ви е интересна, прочетете и тази статия.

Подобни статии

4 Comments

  1. Pingback:Анонимност в интернет с VPN и Tor [обяснено стъпка по стъпка] – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *