Меню Затваряне

Искате да сте Брад Пит от Пловдив? Може, срещу 85 долара

Обновена на 29.07.2016 от Questo

bradpitt_fake

Искали ли сте някога да сте Брад Пит: ама наистина, та чак с лична карта да може да го докажете? Е, мечтата ви теоретично би могла да се сбъдне, ако се вярва на една обява, публикувана в нелегалния онлайн пазар Alphabay. Авторът на обявата продава фалшиви български документи за самоличност срещу 85 долара парчето. За да онагледи продуктите си, търговецът е публикувал снимки на фалшива лична карта и фалшива шофьорска книжка. Любопитното е, че лицето и на двата документа е холивудската звезда Брад Пит.

Обявите за фалшиви документи за самоличност с български произход не са рядкост на черните пазари. Търговията е във възход заради емигрантска вълна към Западна Европа, която минава през България. Вече съм споменавал за обяви  за фалшиви международни паспорти с български печат. Продават се и сканирани копия на лични документи – с идея личните данни да се използват за направата на фалшиви документи за самоличност.

От публикуваните снимки става ясно, че по лична карта Брад Пит живее в Пловдив (името на града е изписано неправилно), а според шофьорска книжка – в София. Очевидно по този начин авторът се опитва да покаже, че може да ви направи документ изцяло по ваше желание; с име, рожденна дата и адрес според вашите изисквания.

bradpitt

Дали обаче обявата е автентична? Едва ли, особено като се има предвид посочената цена от 85 долара. Изработването на фалшиви лични документи е доста по-скъпа услуга – достатъчно е да сравните цените с други оферти в Alphabay. Факт е, че на нелегалните онлайн пазари се публикуват много фалшиви обяви, които са капани за балъци: плащате, без да получавате нищо в замяна. Затова не се втурвайте да пазарувате изгодни лични документи: освен че е престъпление, може просто да останете без едни 85 долара.

Едно основно търсене из Alphabay показва, че в онлайн магазина се продават няколко основни категории с български произход. От там например може да си купите различни медикаменти, които се произвеждат в България, но се продават с рецепта или са забранени.

Другата популярна стока са скимирани банкови карти. Може да попаднете и на още по-интересни обяви като например тази обява(на снимката долу) за т.нар. вилица за банкомат. Това е инструмент, с който по механичен начин се обърква банкомата така, че той започва да плюе пари. Кражбите на пари чрез такъв инструмент могат да се окажат изненадващо успешни. Една такава вилица се продава в Alphabay за 1500 долара. Авторът на обявата е посочил като страна на произход България и коментира, че този инструмент е използван за кражбата на „милиони евро“ в много страни по света.

atm-fork

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *